Mariborske pekoče omake sežejo na Madagaskar

Simona Dijak Simona Dijak
24.12.2018 13:24

Mojca Kravina in Žiga Rajić v svoje gurmanske omake dajeta sebe, pravita; čeprav sta prodrla že čez mejo, ohranjata slovenska imena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hamburger z omako Lovec fantomov
Simon Koležnik

To je preveč pekoče zame, ne bo rekel nobeden od njiju, čeprav pri njunih omakah ni poglavitna pekočnost, ampak predvsem okusi. Mojca Kravina in Žiga Rajić iz Maribora sta namreč par, ki izdeluje naravne omake Pekočko. Iz njune medsebojne ljubezni je pred petimi leti vzplamtela tudi ljubezen do čilijev in nastale so stoodstotno naravne omake s hudomušnimi imeni. Omak ne izdelujeta zgolj za zaslužek, trdita, in kot je umetnina izraz človekove osebnosti, so njune omake odraz njiju. "V svoje omake dajeva, kar midva v bistvu sva," pravita složno.

Slive z rdečo peso, kislo zelje z marmelado

Nad njunimi produkti pa so navdušeni tudi v tujini. S svojo dimljeno BBQ-omako sta kot prvi slovenski proizvajalec osvojila prvo nagrado na Salonu Gourmet Selection v Parizu. Hvaležna sta, da je njuna ljubezen do izdelovanja omak vidna tudi na tujem. Sta namreč edina na svetu, ki izdelujeta gurmanske domače omake. Te izvažata tudi na Slovaško, v Belgijo, Francijo in celo na Madagaskar. Ne moreta verjeti, kako se okusi med narodnostmi razlikujejo, pravita. "Na Slovaškem so denimo nori na sladko, slano in pekoče hkrati. Oni na primer svojemu kislemu zelju dodajajo marmelado, zato jim ta kombinacija okusov očitno zelo ustreza," kot zanimivost izpostavi Žiga. Omaka Nežni vragec, ki med drugim vsebuje slive in rdečo peso, je v Sloveniji morda med manj priljubljenimi, obožujejo pa jo ravno na Slovaškem. Prav tako sladko hrano in pijačo nadvse obožujejo, kot že znano, Angleži, Indijci …

Mojca Kravina in Žiga Rajić imata še veliko idej za nove okuse.
Zdenko Frangež
Kosilo z dimljeno francosko omako.
Sébastien Pélegrin

Norost kot sestavina recepta

Ne le na čili, odlično se spoznata tudi na asociacijo okusov, ki v ustih definira omako. Ravno kompleksnost okusov je tista, ki omako povzdigne na višji nivo. Tako lahko v omakah tudi zasledimo okus pečene paprike, gvakamola, bazilike in paradižnika, čokolade in tonke (črni mandelj), viskija Isley, madagaskarskega divjega popra, dateljnov … "Najine omake so takšne, kot jih delava zase. Nikoli ne uporabljava polproizvodov. Vse sestavine omak prihajajo z vrtov kooperantov, ki živijo v lokalnem okolju, v krogu 50 kilometrov," izpostavljata. Vzgajata 60 vrst čilijev, in to v visokih gredah po principu permakulture, kjer gre za ekološko vzgojo z visokim donosom na majhni površini. Vse omake so brez glutena, nekatere tudi veganom prijazne.
In kakšni so njuni načrti za naprej? "Midva vedno nekaj mučkava," se zasmeji Mojca in zaupa, da imata v glavi že kakšnih deset stvari, ki bi jih dala v prodajo, med drugim posodabljata jed iz kislega zelja s čiliji, prav tako delata na ročno izdelanem prigrizku s čilijem. Obljubljata pa, da pri snovanju njunih novih produktov ne bosta pozabila na čilije in norost, ki je tudi ena od sestavin omak. Zase pravita, da sta nora s pozitivnim pridihom, popolno zmešana, prav tako kot njuna znamka Pekočko, ki je odraz njune domiselnosti in kreativnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta