Konec meseca bodo zaprli Koroško cesto, prometne spremembe praktično v celotnem centru mesta

Igor Selan Igor Selan
22.01.2020 12:34

Zapora Koroške ceste bo trajala tri mesece, do konca aprila; prometne spremembe praktično v celotnem centru mesta, deloma pa tudi na desnem bregu Drave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Prihodnji petek, 31. januarja, se bo prenovi Glavnega trga, ta se je začela konec oktobra 2019, pridružila še prenova Koroške ceste, ki bo trajala vse do konca aprila. Prenova Koroške bo na življenje v mestu, predvsem na potek prometa, imela precejšen vpliv, saj jo dnevno prevozi kar med 14 in 15 tisoč vozil, ki se bodo prihodnje tri mesece po pričakovanjih prometnih strokovnjakov prerazporedila predvsem na Koroški most, Lent ter Mladinsko, Maistrovo in Krekovo ulico. "Prihajamo v najtežjo fazo za mesto, ki bo terjala največ prilagajanja. Vsekakor bo šlo za velike prilagoditve v prometu, spremembe potovalnih navad tako prebivalcev kot obiskovalcev mesta, na kar smo se pripravljali dalj časa, zato menim, da smo dobro pripravljeni. Cestna zapora se bo uvedla v petek, saj je prilagoditev čez vikend lažja kot ob delovnih dnevih. Bo pa seveda ponedeljek 3. februar verjetno toliko bolj stresen," je na novinarski konferenci povedal podžupan Samo Peter Medved.

Zapora bo potekala v dveh fazah

Zapora Koroške ceste v delu med Starim mostom in tržnico bo potekala v dveh fazah. V prvi bo popolnoma zaprta cesta med krožiščem na Glavnem trgu do uvoza k Prostovoljnemu gasilskemu društvu (PGD) Maribor mesto, pri čemer bo dostop v odprti del Koroške ceste v tem času možen z zahodne strani, iz smeri glavne tržnice. V drugi fazi pa bo zapora tudi na odseku med tržnico in uvozom k PGD Maribor mesto. Kot je povedal vodja gradbišča pri Nigradu Simon Planinc, bodo do konca prenove poskrbeli tako za pešce kot za kolesarje, katerim bodo ves čas na voljo koridorji tako v smeri vzhod-zahod kot sever-jug (iz Poštne proti Dravi), ki pa se bodo med deli spreminjali. Zagotavljali bodo tudi dostavo, saj bodo trgovine in gostinski lokali v tem času normalno obratovali, stanovalcem, ki v času prenove ne bodo imeli dostopa do garaž in dvorišč, pa bodo na voljo začasne brezplačne dovolilnice za parkiranje v coni 4, ki jih lahko dobijo tudi v Nigradovi informacijski pisarni na Koroški 11.

Tako bo po prenovi po načrtih arhitekta Borisa Bežana izgledala Koroška cesta
Boris Bezan

Prometne spremembe po celotnem centru mesta

Največ sprememb bodo tako doživeli vozniki osebnih avtomobilov in uporabniki mestnega avtobusnega prometa. Kot je povedal Matej Mohorič s fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, je zato zapora Koroške ceste dobra priložnost za marsikaterega Mariborčana, da ne premisli zgolj o alternativnih poteh, ampak tudi o spremembi načina potovanja.
Da bi avtomobilski promet vendarle tekel kar se da tekoče, bodo spremembe uvedli praktično v celotnem centru mesta. Najpomembnejše spremembe so, da bodo v križišču Krekove in Strossmayerjeve začasno postavili semafor, z Lenta (iz Loške ulice) bo prepovedano zavijanje levo v Ulico kneza Koclja, v križišču Cankarjeve s Partizansko bo podaljšana zelena faza na semaforju, zavijanje v desno bo mogoče tudi z levega pasu, na Partizanski pa bodo uvedli tudi drugi pas za razvrščanje avtomobilov v smeri proti Titovemu mostu.
Da bo zagotovili čim večjo pretočnost, bodo spremenili tudi semaforske programe v križiščih Gosposvetske s Turnerjevo in Strossmayerjevo, Partizanske s Cankarjevo, Prešernovo in Mlinsko, Ulice kneza Koclja z Vošnjakovo in ne desnem bregu Drave Dravograjske z Erjavčevo.

Tudi po prenovi bo promet dvosmeren

Po 4,8 milijona evrov vredni prenovi, ki jo mora občina zaključiti do konca junija, bo Koroška cesta za osebni promet, taksije in mestni avtobusni promet še naprej odprta v obe smeri. Bo pa vožnja prepovedana za medkrajevni potniški promet in tovorna vozila. Na začetku in koncu ceste, pri krožiščih pri Starem mostu in tržnici, bosta tudi potopna valja, s katerima bodo lahko ob koncih tedna in prireditvah promet občasno zapirali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta