zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Aktualno

(KOMENTAR) Arsenovič še štiri leta. Ampak ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Tudi izvirna kampanja na družbenih omrežjih, nenapadalna taktika na soočenjih in žaljivo anonimno pismo o nasprotniku niso pretehtali na njegovo stran. Franc Kangler je v supervolilnem letu po glasovanjih za državni zbor in državni svet izgubil še bitko za župana Maribora. In to tretjič zapored v drugem krogu. Človek bi pričakoval, da bi politik po večkratnih in jasnih košaricah volivcev premogel dovolj samokritičnosti in bi našel kak drug poklic, toda Kangler je vse prej kot politik z integriteto. Ni še čas za politično upokojitev, se je odzval na glas ljudstva. V bistvu postaja en tak mariborski Janša: še vedno z dovolj podporniki, da lahko vsaj na lokalni ravni meša štrene pri vrhu, a obenem s tako globoko zamero javnosti, da sploh ni več pomembno, za kaj se zavzema, večina je proti. Na poti v izolacijo ga resnično podpira le še SDS.

Za razliko od leta 2018, ko je bil povsem izgubljen v kampanji in so mu Mariborčani po šerifu Kanglerju in vstajniku Fištravcu zaupali mandat kot uspešnemu podjetniku, je Saša Arsenovič tokrat že v slogu izkušenega politika učinkovito branil svoj prvi mandat. Pri tem je bilo ključno, da je imel argumente/rezultate na svoji strani, saj bi v nasprotnem primeru lahko očitki o neenakomernem razvoju mestnih četrti in krajevnih skupnosti, predragem mestnem servisu in zgrešeni prometni politiki padli na bolj plodna tla. Da se to ni zgodilo, je odločilo troje: že med mandatom je korigiral svoje šibke točke z uvedbo participativnega proračuna in začel obiskovati vse predele mesta; pritisk na cene občinskih podjetij je obranil z boljšim poslovanjem družb; zadnja Večerova javnomnenjska raziskava pa je tudi razkrila, da meščani večinsko podpirajo njegove načrte o umiku motoriziranega prometa iz središča mesta. In to ne samo s prenovljene Koroške ceste, ampak tudi s Slomškovega trga.

Arsenovič se dobro zaveda, da za uresničitev večjih projektov v prihodnosti - predor pod središčem mesta, Zdravstvena postaja Tezno, južna obvoznica, bolj pravičen sistem financiranja občin ... - potrebuje motiviranega partnerja v vladi, zato je mestna poroka z Gibanjem Svoboda skoraj neizbežna. Kljub temu da ne gre za ljubezen na prvi pogled in ne glede na ceno. Ambiciozen podjetnik bi to razumel kot dobro naložbo za prihodnost, odgovoren politik kot začetek sodelovanja, od katerega bo največ pridobil Maribor, skupaj s Ptujem najmanj razvita mestna občina. Če ne bo kakšnih večjih pretresov na državni ravni, je do naslednjih parlamentarnih volitev približno tri leta in pol, kar je dovolj časa, da Golob in Arsenovič preideta h konkretnim dejanjem.

Ampak ... Običajno je še ampak. Ob poku šampanjcev je ključno, ali bo Arsenovič razumel dvoje sporočil. Ponovno skrb vzbujajočo nizko volilno udeležbo, ki ni samo posledica utrujenosti zaradi inflacije praznikov demokracije, in v športnem žargonu, da je zmagal tudi zaradi lažjega žreba. Ker je Gibanje Svoboda po poletnem neuspešnem iskanju močnega županskega kandidata z Vojkom Flisom pristalo na plan C in ker se je v drugi krog nato prebil očitno neizvoljivi Kangler. V nasprotnem primeru bi se mu lahko mirno zgodila Bresternica, kjer se je kljub argumentom zaletel v odpor občanov. Mandat 2022-2026 naj zato ob rezultatih zaznamuje predvsem več komunikacije, ta pa naj bo bolj transparentna, strpna in spoštljiva.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?