Koga je zmotilo božično presenečenje za invalida

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.12.2021 18:57

V okviru akcije Dobrodelna kitara so v soboto na Ptuju želeli 19-letnemu invalidnemu fantu polepšati dan, a je prijava neznanca sprožila postopek inšpekcije in policije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Devetnajstletni Matej je zapel skupaj z Miranom Rudanom, "koncert" pa je trajal kakšnih 15 minut. Foto: Mestna občina Ptuj

Mestna občina Ptuj

Inšpektorji so v soboto dopoldne na Ptuju obravnavali skupino ljudi, odzvali pa so se na anonimno prijavo zaradi domnevnega kršenja preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V skupini, ki je 19-letnemu Mateju, ki je v prometni nesreči utrpel hudo poškodbo glave in je od ranega otroštva invalid, pripravila presenečenje ob zbiranju prostovoljnih prispevkov zanj in za njegovo mamo, je bil tudi glasbenik Marko Soršak - Soki. Ta je na svojem facebook profilu zapisal, da so Matej, njegova mama in pes prišli na obisk na Ptuj, kjer jih je sprejela tudi županja Nuška Gajšek. Izdelovalec unikatne kitare, ki jo bodo prodali na dražbi in izkupiček dali v sklad za Mateja, je Jernej Ježovnik, ta je​ na dobrodelni kitari spremljal Mirana Rudana, pevec pa je zapel tudi skupaj z Matejem.

Ptujska županja prevzela odgovornost

A veselje Mateja in zbrane družbe ni trajalo dolgo. Zmotili so jih namreč inšpektorji v spremstvu policistov, ki so prejeli prijavo, a so na prizorišče prišli, ko je bil 15-minutni dogodek že zaključen.

Bobnar in humanitarec Soki je tako že nekaj ur po prvem pozitivnem zapisu z javnostjo delil novico, ki ga je pošteno razjezila in užalostila. "Nekaj mi razložite, prosim. Kakšen človek si, da pokličeš inšpekcijo in policijo, ker na svežem zraku fantu, ki živi že celo življenje na vozičku, pripraviš presenečenje za Božička? A lahko še, prosim, živimo? Ti, ki si poklical, a misliš, da bi Matej to tebi naredil? Sredi belega dneva za 15 minut pesmi greš obremenjevat oblasti. Zakaj? Ker lahko? Ker ti nekaj ne paše? Ker nekdo ni imel maske ali kaj? A sploh veš, kaj si naredil? Si nas hotel kaznovati? Mateju smo pripravili samo presenečenje. Povabili smo ga v naše najstarejše mesto, županja ga je toplo sprejela, Miran Rudan mu je osebno prišel zapet štiri skladbice in vse to, da bi bila lepa praznična gesta. Res si ... bom raje tiho," je zapisal Soki. "Na jok mi je šlo," nam je še dodal, ko smo ga poklicali.

Pod objavo se je vsul plaz komentarjev, nekateri med njimi so zapisali, da če bo treba plačati kakšno kazen, bodo z veseljem prispevali sredstva. Večina jih je menila, da prijava v takšnem primeru ne bi bila potrebna oziroma se policisti in inšpektorat nanjo ne bi smeli odzvati. Da kazni najverjetneje ne bo, nam je povedal Soršak, ki je pohvalil reakcijo županje Gajškove. "Ptujska županja je prevzela odgovornost in vse uredila. S policisti in inšpektorjema je odšla na stran, da Matej ni dojel, kaj se dogaja," razlaga Soki.

Mama in sin nujno potrebujeta kombi

Prepričan je, da zaradi trenutno veljavnih ukrepov trpi tudi dobrodelnost. V akciji Dobrodelna kitara zbirajo prostovoljne prispevke, ki bodo Mateju in njegovi mami omogočili boljšo mobilnost z novim vozilom. "Mama in sin nujno potrebujeta kombi, nekaj sredstev zanj sta že tudi sama zbrala," pojasnjuje Soki in dodaja, da so na dobri poti za dosego cilja, akcija pa bo trajala vse do pomladi. Če bo zbranih sredstev več, in prepričan je, da bodo cilj presegli, pa bo denar prav tako šel v dobrodelne namene, za nakup glasbil za otroke s posebnimi potrebami.

Na sobotni dogodek je bilo povabljenih tudi nekaj novinarjev, ki so po besedah Sokija stali na varni razdalji. "Odločili smo se iti na zrak, da ne bi bilo kaj narobe. Izkoristili smo prostor na tržnici, imeli smo en zvočnik, vsak novinar je stal zase, dogodek pa je trajal zgolj 15 minut. Poleg se je postavilo kakšnih šest mimoidočih, ki so v paru stali na veliki razdalji," opisuje sobotno dogajanje. Za zdaj ima informacije, da inšpekcija ni odkrila nepravilnosti in da so bila izrečena zgolj opozorila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta