zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Kdaj pride naslednji avtobus v Mariboru? Preverite v novi aplikaciji M mobilnost, ki je na voljo za preizkus

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
31.01.2023 02:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
M mobilnost ponuja informacije o vožnjah mestnih avtobusov v realnem času in spremljanje položaja vozila na izbrani liniji.
Mitja Sagaj

Za dva tedna preizkusnega obdobja sta Marprom in Skupina Javni holding Maribor ponudila v testiranje novo mobilno aplikacijo M mobilnost, ki ponuja informacije o vožnjah mestnih avtobusov v realnem času in spremljanje položaja vozila na izbrani liniji. Izdajatelji mnenja in opažanja uporabnikov zbirajo na elektronskem naslovu aplikacija@marprom.si.

Aplikacija nudi tudi podatke o realnem času prihoda avtobusa na postajališče
Mitja Sagaj

Novo aplikacijo, ki je zaenkrat na voljo le za operacijski sistem Android, v primeru dobrega odziva uporabnikov v teh dveh tednih pa bo tudi kasneje na voljo za redno uporabo (in tudi za operacijski sistem iOS), sta razvili podjetji Poligram in Mips, prvo je pred leti razvilo tudi prikazovalnike časa prihodov avtobusov na postajališčih. Razvoj je bil po zagotovilih odgovornih za Marprom brezplačen, se bo pa treba v primeru nadaljnje uporabe aplikacije dogovoriti za mesečno nadomestilo. Kolikšno to bo, zdaj še ni znano.

Aplikacija M mobilnost sicer nudi tudi povezavo z obstoječo Marpromovo aplikacijo za nakup vozovnic Marprom shop, ki služi nakupu vozovnic in polnjenju kartice za javni potniški promet. Marprom shop je razvilo podjetje Margento, njen razvoj mobilne aplikacije je stal okrog 40.000 evrov, razvoj spletne različice še okrog 25.000 evrov (brez DDV), pri čemer je stroške pokrila Mestna občina Maribor. Preseneča pa, da bosta tudi v prihodnje - če se aplikacija M mobilnost obnese - v uporabi obe aplikaciji, ena za nakupe vozovnic, druga za spremljanje voznih redov v živo.

Kdor se danes odloči kupiti vozovnico za mestni potniški promet preko mobilne aplikacije, lahko to stori dokaj enostavno, vozovnica v obliki QR-kode, ki stane en evro in velja en mesec, pa je v aplikaciji na voljo takoj. Uporabnik na avtobusu kodo preprosto prisloni k čitalniku vozovnic, so nas pa nekateri uporabniki obvestili, da se občasno soočajo s težavami, ko sistem še neuporabljene vozovnice ne sprejme več. Da težav, na katere smo opozorili, v dobrih dveh letih, odkar je na voljo aplikacija Marprom shop, še niso zaznali, pojasnjuje Miha Rubin iz službe za korporativno komuniciranje Javnega holdinga Maribor in dodaja, da bi za natančen odgovor potrebovali konkretne podatke imetnika. Tudi v aplikaciji kupljena vozovnica velja 60 minut od prvega skeniranja, po tem času izgine iz aplikacije in je ni več mogoče koristiti.

Mobilna aplikacija M mobilnost, Marprom, Javni holding Maribor
Mitja Sagaj

V kvoti vseh nakupov vozovnic mestnega avtobusnega prometa v Mariboru je bilo v letu 2022 preko mobilne aplikacije opravljenih 5,7 odstotka nakupov, preko spletne aplikacije pa 0,9 odstotka. Omejenost veljavnosti enkratne vozovnice na zgolj en mesec od nakupa v Marpromu utemeljujejo s tem, da je ta v prvi vrsti namenjena občasnim uporabnikom, kot so denimo obiskovalci mesta in turisti, saj tovrstna vozovnica koriščenje javnega potniškega prometa omogoča tudi potnikom, ki nimajo avtobusne kartice, nakup vožnje po predprodajni ceni en evro, saj bi sicer ob plačilu vožnje pri vozniku na avtobusu zanjo odšteli dva evra. "Ta vozovnica v obliki QR-kode je namenjena za takojšnjo uporabo, zato je tudi rok veljave omejen na en mesec. V primeru, da uporabnik preko mobilne aplikacije kupi paket desetih voženj, ki se zapiše na kartico, pa veljavnost teh voženj poteče šele po treh letih," še pojasnjuje Rubin.

Novo aplikacjo je razvilo mariborsko podjetje Poligram in je povezana z aplikacijo za nakupe vozovnic Marprom shop, ki jo je razvilo podjetje Margento.
Mitja Sagaj
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?