Kazimir Miksić je novi predsednik sveta UKC Maribor

Jana Juvan
09.04.2021 19:00
Na seji so (znova) pričeli iskati novega direktorja UKC Maribor. Zdajšnji pa bo ponovil razpis za montažno bolnišnico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kazimir Miksić iz vrst SDS vodi svet zavoda druge največje bolnišnice v državi. 
Igor Napast

Na današnji zoom seji sveta UKC Maribor so imenovali novega predsednika. To je pričakovano postal upokojeni profesor kirurgije Kazimir Miksić iz SDS, ki ga je vlada poleg Federica Viktorja Potočnika (NSi) in Simona Trpina (SMC) nedavno imenovala v svet zavoda namesto dveh Desusovih predstavnikov in odstopljenega Jožeta Šabedra iz SDS. Miksić je povedal, da bo njegova prva naloga ujeti vse roke za imenovanje novega direktorja, ob tem pa želi "stabilizirati stvari v bolnišnici".

V javnosti je namreč v zadnjih tednih zakrožilo več anonimnih pisanj, ki namigujejo na mobing v vodstvu UKC in nepravilnosti pri skladiščenju materiala. Ministrstvo za zdravje je pozvalo svet zavoda, naj poroča o obtožbah, ki jih je na 63 straneh na ministrstvo naslovil anonimnež. "Na prvi naslednji seji bomo poskušali zadeve umiriti in o njih poročati," je odločen Miksić, ki anonimk vnaprej ne želi komentirati. Sejo so prav zaradi tega poročila ministrstvu napovedali že za 19. april. Tudi direktor Vojko Flis na novinarska vprašanja glede očitkov ni povedal nič vsebinskega. "Gre za eno od anonimk, ki prihajajo vedno ob menjavah v svetu," je le komentiral. Glede novega predsednika in članov sveta pa: "Vodstvo je veselo, da se je svet konstituiral. Vedno je bila naša želja, da delamo z roko v roki."

Saso Bizjak

​Nova komisija za izbiro direktorja

Neuradno naj bi v anonimnem pismu šlo tudi za javnosti že znane očitke o mobingu, ki ga direktorju in nekaterim drugim iz uprave bolnišnice očitajo trije zaposleni. Točko s temi očitki je svet zavoda v prejšnji sestavi že želel obravnavati na seji, ki jo je sklical namestnik predsednika Mitja Hojs, a jo je kasneje prejšnji predsednik Jože Šabeder preklical, češ da Hojs ni imel pooblastila za njen sklic. Hojs je očitke o nepravilnostih pri sklicevanju sej danes znova zavrnil in napovedal, da bo na ministrstvu preveril njihovo veljavnost. Če bi mu ministrstvo pritrdilo, bi to utegnilo povzročiti nevšečnosti pri postopku izbire novega direktorja. Nova zasedba sveta UKC je danes namreč ignorirala nedavno dopisno sejo sveta, o kateri je pravna služba bolnišnice ves čas trdila, da prav tako ni bila sklicana pravilno, na njej pa so že pričeli postopek razpisa za novega direktorja UKC Maribor.

Vojko Flis še ni razkril, ali se bo ponovno potegoval za direktorsko mesto.
Andrej Petelinšek

Tako so na današnji redni seji ponovili postopek in imenovali novo komisijo, ki bo bdela nad izbiro direktorja za naslednji štiriletni mandat, saj Flisu poteče mandat junija. Kot smo poročali, je bil v komisijo prejšnjič poleg Zdravka Luketiča (NSi) in Roberta Pungerla (SMC) imenovan Srečko Felix Krope (Desus), član sveta, ki ga je vlada istočasno na svoji dopisni seji zamenjala. Novo komisijo sestavljajo Boris Miha Kaučič (SDS), Frederico Viktor Potočnik in Suzana Jarc (ZZZS). Predvidoma v sredo bo tako tudi javno razpisano novo delovno mesto za direktorja UKC Maribor. Na vprašanje, ali se bo znova prijavil, je Flis danes ponovil, da je o tem še prezgodaj govoriti.​

Prostor za gradnjo montažnega objekta za bolnike s covidom-19, ki so ga sprva napovedovali za začetek tega leta,
Sašo Bizjak

​Ponovni razpis za montažno bolnišnico

​Je pa direktor povedal, bodo ponovili razpis za tako imenovano montažno covid bolnišnico. Na razpis, vreden 4,5 milijona evrov, ki se vleče že od decembra, se je sicer prijavilo pet izvajalcev, a izbrali niso nobenega, ker iz njihovih prijav niso mogli ugotoviti, "kako bi izvajali medicinski del", kot je dejal Flis. Miksić je komentiral, da je nedopustno, da se projekt vleče že tako dolgo, in se da morajo lotiti realizacije. Gre za montažni objekt ob onkologiji, ki bo sprva namenjen dodatnim namestitvam za bolnike s covidom-19, ki so sedaj nastanjeni v različnih delih UKC, kar otežuje normalno delovanje tamkajšnjih oddelkov, kasneje pa bi vanj začasno preselili infekcijski oddelek, ki že nestrpno čaka na prenovo, napovedano za 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta