Aktualno

Kaj prinaša festival Vilinsko mesto: Maribor bo v znamenju topline

Jon Knez Jon Knez
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival bo med 2. in 28. decembrom.
Tadej Regent

Prihodnji petek, 2. decembra, se prične festival Vilinsko mesto, ki že vrsto let poteka v organizaciji Narodnega doma in v sodelovanju z Zavodom Mars, društvom Hiša! in drugimi društvi. Producent festivala Marko Brumen je pojasnil, da ima Vilinsko mesto letos posebno temo, to je toplina. "Računali smo na zimske čase in rezervirali lepo vreme. V vseh teh letih smo ugotovili, da se da pozimi dobro delati zunaj. V festivalu smo pripravili nekaj novosti, saj nima smisla vedno delati isto. Biti moramo realni in zahtevati nemogoče, da se zgodi nekaj novega, če se že gremo festival domišljije. Iz preteklih let smo se naučili, da sta sproščenost in ustvarjalnost možni le, kadar se počutimo varne," je dejal.

Vilinsko mesto že vrsto let organizira Narodni dom v sodelovanju z Zavodom Mars, društvom Hiša! in drugimi društvi.
Igor Napast

Nova športna panoga - vilinski hojatlon

Več o novostih je pojasnila Urška Košica iz Narodnega doma. In sicer, da bo program v znamenju sonca in sončnega kralja, temu bo prilagojena tudi scenografija, ki že nastaja na dvorišču Vetrinjskega dvora, ki bo srčika dogajanja sicer po celem mestu razpršenega festivala. "Prihodnji petek se obeta ognjena otvoritev. Utrjujemo naše vezi z društvi in kulturnimi institucijami v mestu, saj je naša vizija, da Vilinsko mesto postane osrednji kulturno-izobraževalni festival, ki bo združeval vse pomembne institucije v mestu. Letos smo v program dodali še športni žanr in se povezali z Olimpijskim festivalom evropske mladine. Skupaj smo s pomočjo Roberta Kerežija zasnovali novo kulturno-športno panogo vilinski hojatlon. Gostili bomo tudi otroško olimpijado, na zimski solsticij, 21. decembra, pa bomo v obliki prazničnega sprehoda po mestu obujali spomine naših prednikov, kako so to praznovali nekoč," je naštela novitete.

Osrednje dogajanje bo na Vilinskem odru znotraj Vetrinjskega dvora. Producentka Lana Erlač je povabila na otvoritev 2. decembra ob 17. uri. Na odru bodo potekali koncerti, ob četrtkih šolske produkcije, ob petkih koncertni vrhunci, ob sobotah pa vilinska Lacha, na kateri se bodo predstavili mladi glasbeniki. Poskrbljeno bo tudi za otroške predstave.

Zaključek z uličnim gledališčem na Vojašniškem trgu

Društvo Hiša! bo imelo program na Vojašniškem trgu. Maja Pegan je dejala, da bo na ogled svetlobna instalacija v smislu osvetljenega živega dvorišča. Tam bo stal svetlobni kip z motivom zlate ptice. Konkretnejši program bo 27. in 28. decembra. Začelo se bo z uličnim gledališčem Ana Mrzla. Letos bo to lastna produkcija Srečanje v času, kjer se bo iskrilo in kadilo, nebo pa bo obarvano z barvnimi reflektorji in ognjem. Festival se bo zaključil 28. decembra z iskrenjem, s katerim se bodo namesto z ognjemetom od starega leta poslovili s prižigom iskric in vilinskim čajem.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?