Iz Štajerca: Potapljači, možje in žene iz Drave

Simona Dijak Simona Dijak
21.03.2019 06:45

Člani Potapljaškega društva Maribor menijo, da bi mesto moralo veliko bolj živeti s svojo reko. Zato sodelujejo pri številnih aktivnostih, veliko jih tudi sami prirejajo. Kakor je Ekološka akcija Drava, na kateri bodo to soboto že sedemindvajseto leto iz reke vlačili navlako.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik društva Jure Šega razkazuje potapljaško opremo.
Simona Dijak

Če bi namesto Mure skozi Gradec tekla reka takšne površine, kot je Drava, bi bilo na reki in ob njej marsikaj videti. Mi želimo pokazati, da lahko Drava nudi veliko več kot sedaj tako prebivalcem kakor turistom, in to celo leto," pravi Jure Šega, predsednik Potapljaškega društva Maribor (PDM), v katerem resnično dihajo z Dravo in celim mestom. To soboto, 23. marca, se bodo že sedemindvajsetič podali v reko, da iz nje spet potegnejo razno navlako, ki se tam znajde po nesreči, v veliki meri pa jo odvržejo nevestneži. Skuter, avto, otroške vozičke, celo prometne znake. Med nenavadnimi predmeti navedejo tudi manjši tovornjak. Vodja projektov pri društvu Vojo Eraković dodaja, da se zgodba vsako leto ponavlja, tako da ni bojazni, da prihodnje leto spet ne bi napolnili kesona.

Društvo je multipraktik dejavnosti

Ekološka akcija Drava je eden najbolj prepoznavnih dogodkov društva, ki bo maja letos zaznamovalo že 43 let delovanja in je eno največjih potapljaških društev pri nas. Je pa Drava vsako leto bolj čista, izpostavi Mitja Štampfer: "Laboratorijska analiza je namreč pokazala, da je reka biokemično primerna za plavanje." In to želijo izpostavljati, javnost ozaveščati, kako pomembna je skrb za okolje, poudarjajo. "Da nam lahko uspe celo izboljšati ekološko stanje Maribora, Slovenije, sveta," doda Šega.

Vzdušje v PDM je sproščeno in veselo.
Arhiv društva
Dobri možje iz Drave je prav tako tradicionalni dogodek, ko obdarijo otroke.
Igor Napast

"Tauhati" je pač treba poskusiti

​Člani društva so zelo povezani, velik poudarek je na druženju, krepitvi ekipnega duha. "Osredotočamo se na mreženje med člani, na pridobivanje znanja skozi druženje," izpostavlja Eraković. Celo leto imajo vodene treninge v bazenu, treninge v globinskih bazenih in skupna potapljanja na morju. Zainteresirani si lahko opremo izposodijo.
"Ko nekdo naredi izpit, ima enakovreden prostor v društvu. To pomeni, da prisostvuje klubskim sestankom, daje predloge, kdaj se gre 'tauhat' in podobno. Imamo se preprosto fajn, gojimo zdravo demokracijo, ki iz drugih društev v veliki meri postopoma izginja," dodajajo sogovorniki. Imajo se "fajn", nad vodo in pod njo, še pripomnijo.

Člani društva dosegajo vidne rezultate na prvenstvih v plavanju s plavutmi in podvodnem lovu.
Simona Dijak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta