Grema na kafe z Alijem Demirijem: Sladoledar že peto generacijo

Miha Dajčman Miha Dajčman
02.07.2019 19:59

Ali Demiri živi v središču Maribora, na Grajskem trgu, v neposredni bližini svojih slaščičarn. V devetdesetih je služil vojsko na Ptuju in v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali Demiri je peta generacija slaščičarjev v družini.  
Igor Napast

Slaščičar Ali Demiri ima v Mariboru kiosk s sladoledom na Titovi cesti nasproti Slavije ter slaščičarno in kavarno na Trgu Leona Štuklja. Obe enoti delujeta pod blagovno znamko Borovnica, ki so jo Demirijevi predniki ustanovili leta 1924, Ali je peta generacija slaščičarjev v družini, tradicijo pa nadaljujeta tudi njegova sinova. Letos bo priljubljeni Ali pri 46 letih zabeležil 30 let delovne dobe. Čeprav ni velik ljubitelj kave, jo pije vsaj trikrat na dan. Tokrat je na trgu pred svojim lokalom pil kavo z mlekom.

Kako poteka vaš dan?
"Zgodnji moramo biti. Ob 9. uri mora biti vitrina polna sladoleda, za to so potrebne vsaj tri ure, morda še več. Vedno več je izbire in zato je potrebnega veliko časa. Potem smo tukaj do večera. Popoldne in med kosilom si vzamemo nekaj časa za počitek, a ko je sezona, se dela veliko, saj je zima za nas dolga in takrat smo brez dela. Če imaš sezonsko delo, moraš spraviti noter tudi za zimo. Odpremo v začetku marca. Naša navada je, da odpremo 8. marca ali dan prej, da za dan žena skuhamo zastonj kavo vsem ženskam."

Vi nadaljujete dolgoletno tradicijo.
"Kmalu bo sto let. Jaz delam že 30 let, 21 let sem bil zaposlen pri očetu, ko se je upokojil, sem posel prevzel jaz. Sem peta generacija, ki se ukvarja s slaščičarstvom, imam dva sinova, ki sta zelo pridna. Starejši bo letos magistriral, mlajši pa bo letos zaključil fakulteto. Pridna sta, delata celo poletje, da varčujeta, ker sama plačujeta šolnino."

Igor Napast
Igor Napast

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta