(FOTO) Znani so rezultati splošne mature: Kako dobri so mariborski gimnazijci? In kje imajo diamantno maturantko?

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.07.2024 13:34

Na II. gimnaziji 22 zlatih in ena diamantna maturantka, III. gimnazija z enim zlatim, s po tremi pa Škofijska gimnazija, Prva in Slovenska Bistrica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Z vpogledom v rezultate splošne mature se je zaključil spomladanski rok mature, ki se je začela pred mesecema, ko so dijaki pisali esej iz maternega jezika. Splošna matura je letos potekala na 82 šolah, od tega na desetih v Mariboru, Rušah in Slovenski Bistrici. V Podravski regiji je splošno maturo opravljalo 916 kandidatov.  Precej nervoze je bilo zjutraj ob vpogledu v rezultate ne samo med mladimi, tudi pri njihovih razrednikih. 

Andrej Petelinšek

Krik navdušenja

Na šolah so danes potekale slovesne podelitve maturitetnih spričeval. Udeležili smo se prireditve Prve gimnazije Maribor v izjemno vroči, a s freskami bogato poslikani Viteški dvorani mariborskega gradu. "Zjutraj sem bil kar nervozen, ker je to vseeno matura. Dvomil sem v izid pri slovenščini, saj pri eseju nisi nikoli popolnoma prepričan," a je uspelo Marku Tomincu, ki svojo prihodnost vidi v kemiji, zato izobraževanje nadaljuje na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru. Tudi dijaku Strahinji Vučkoviću je bila najtežja slovenščina. "Malo bolj zrel sem sedaj, gre le za zaključek nekega obdobja," pravi dijak, ki si je za študij izbral informatiko na Feri. Nasmejan je bil Svit Perko, ki je navsezgodaj celo pozabil pogledati rezultate, saj na izbrano študijsko smer ni omejitve. Vpisuje se na kemijsko inženirstvo: "Matura je vsaj delno zrelostni izpit. Moral sem se bolj pripraviti in vložiti več truda kot pretekla štiri leta, a na srečo ni bilo tako težko kot lani." Skupaj z Miho Koprivškom prihajata iz razreda, kjer so bili vsi štiri leta uspešni in so tudi vsi opravili maturo. "Študiral bi rad industrijski dizajn. Omejitve ni, čakam še na rezultate sprejemnih izpitov. Malo bolj sem sedaj zrel, saj gre za resno preizkušnjo. Če ne narediš, se kar precej zaplete," je povedal Koprivšek. Dijakinja Lana Tušek bo študirala sociologijo na mariborski filozofski fakulteti. Najbolj jo je stiskalo pri srcu zjutraj zaradi matematike, ki jo je opravila s prav dobro oceno: "Kriknila sem od presenečenja, ko sem videla oceno. Super, super. Predvsem izčrpljujoč je ta čas mature." 

Dve gimnaziji s po tremi zlatimi

"Že vrsto let je uspešnost naših dijakinj in dijakov na maturi zelo visoka. Veliko letošnjih maturantk in maturantov je doseglo več kot 25 točk, kar nekaj jih je bilo blizu meje za zlate maturante," je rezultate dijakov in dijakinj Prve gimnazije pokomentiral ravnatelj Herman Pušnik. Od 174 dijakov, ki so opravljali maturo, je štirje niso opravili, 14 pa zaradi neuspeha v 4. letniku k maturi ni pristopilo. Na vse so ponosni, še posebej pa na tri zlate, ki so Veronika Miksić, Gal Virt in Gloria Petje.

Ravnatelj Herman Pušnik in dijakinja Veronika Miksić.
Andrej Petelinšek
Ravnatelj Herman Pušnik in dijak Prve gimnazije Gal Virt.
Andrej Petelinšek
Maribor - Viteška dvorana - Šolstvo - Matura - spričevala - Podelitev maturitetnih spričeval 1. gimnazije - prva gimnazija - maturitetna - ravnatelj Herman Pušnik in trije zlati maturantje - -
Andrej Petelinšek

Letošnjo maturo na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška je opravljala generacija, ki ob vpisu ni imela omejitve, pa so vendar dosegli zelo dober uspeh. Še posebej so ponosni na tri zlate maturante, ki so Jure Ferlež, Nina Mohorič in Blažka Skarlovnik. Le trije dijaki so bili neuspešni, šest pa jih k maturi ni pristopilo. "Uspeh je po naši oceni zelo dober, še posebej glede na dejstvo, da je ta generacija preživela prvi letnik s poukom na daljavo – ponosni smo nanje! Seveda smo posebej ponosni tudi na zlate maturante! Za dober uspeh se moramo zahvaliti dijakom, ki so priprave vzeli dovolj resno, profesorjem, ki so vsa štiri leta delali zelo prizadevno in ponovno izkazali dodano vrednost pedagoškega dela na naši gimnaziji, pa seveda staršem, ki so doma nosili velik del bremena moralnih spodbud svojim mladostnikom," je ponosen ravnatelj Samo Repolusk.

Vseh 44 dijakov je uspešno opravilo maturo v gimnazijskem programu na Srednji šoli Slovenska Bistrica. Ob tem sta dva dijaka dosegla izjemen uspeh, saj sta postala zlata maturanta, in sicer Rok Vlaj in Svit Stramšak. Ponosen je na vse ravnatelj Marjan Kampuš. Iz generacije samo en dijak ni pristopil k opravljanju splošne mature.

Vseh 44 dijakov je uspešno opravilo maturo v gimnazijskem programu na Srednji šoli Slovenska Bistrica.
Srednja šola Slovenska Bistrica

Diamantna maturantka iz Druge in izjemno povprečje

Na II. gimnaziji Maribor je maturo opravljalo 176 dijakinj in dijakov in vsi so jo uspešno opravili. 23 dijakov je zlatih maturantov, dijakinja Tjaša Mlaker pa je dosegla vseh 34 točk in tako postala diamantna maturantka. Le 20 je takšnih letos v državi. "Šolsko povprečje je bilo 23,4, kar je, če izvzamemo koronsko leto 2021 (ko so bile prilagoditve ocenjevanja na maturi), najvišje povprečje po letu 2015. Državno povprečje je 20,7, kar pomeni, da so naši dijakinje in dijaki letos 2,7 točke nad državnim povprečjem. V športnem oddelku so bili uspešni vsi, ki so k maturi pristopili, njihovo povprečje pa je enako državnemu povprečju 20,7. Matura je letos potekala brez posebnosti, odzivi dijakov in učiteljev so bili dobri. Dobri rezultati so verjetno kombinacija generacije in dobrega dela," pravi ravnatelj Marko Jagodič. Zaradi negativnih ocen v 4. letniku k maturi ni pristopilo šest dijakov, od tega dva dijaka športnega oddelka. 

Zlati maturanti so: Lana FajferŽiga GaalJure PecŠpela PolutnikNuša Šen BubnjevičVid BaumanSandy CizejLea Dermota, ​Tomaž KotnikJona NovakAna PlajnšekDea MedvedAna VidovičPetra ZadravecAjda Rojko, ​Ela FaležJaš HelerVid Koren, ​Dorotea KorpičNuša OrnikAndy Premzl in Neja Hadžiselimović.

Dijakinja Tjaša Mlaker ob ravnatelju Marku Jagodiču je dosegla vseh 34 točk in tako postala diamantna maturantka. Le 20 je takšnih letos v državi.
Andrej Petelinšek
Podelitev maturitetnih spričeval II. gimnazije
Andrej Petelinšek
Podelitev maturitetnih spričeval II. gimnazije
Andrej Petelinšek

Sposobni, motvirani, marljivi in v ponos

Zelo veseli uspeha dijakov so tudi na III. gimnaziji Maribor. Imajo enega zlatega maturanta Patrika Kocmuta. "Letos sem bila vesela komentarjev dijakov v času pisanja izpitov, da so lahko pokazali svoje znanje in se jim je zdela težavnost maturitetnih izpitov 'normalna'," pravi ravnateljica Marija Lešer. Maturo je opravljalo 142 dijakov, uspešnih je bilo 135. Deset jih pa k maturi iz različnih razlogov ni pristopilo

Na Gimnaziji in srednji šoli za kemijo in farmacijo Ruše je splošno maturo opravljalo 11 dijakov in vsi so jo opravili. Z rezultati letošnje mature so na šoli ponovno zelo zadovoljni, dijakom čestitajo za uspeh. "Dijaki so bili motivirani za šolske obveznosti, učitelji so bili predani svojemu strokovnemu delu, pomembna je bila tudi podpora staršev in okolja. Velik pomen pa na šoli dajemo tudi dosežkom dijakov, ki jih dosežejo skozi vsa leta srednješolskega izobraževanja. Sem mnenja, da je matura le del oz. zaključek srednješolskega izobraževanja in je sam ne bi imenoval zrelostni izpit. Za 'zrelost' posameznika je verjetno pomembnih več dejavnikov, določeno vlogo pri tem ima seveda tudi srednja šola," razmišlja ravnatelj Samo Robič.

Maribor - Viteška dvorana - Šolstvo - Matura - spričevala - Podelitev maturitetnih spričeval 1. gimnazije - prva gimnazija - maturitetna - trije zlati maturantje - -
Andrej Petelinšek

Na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji je maturo opravljalo 37 redno vpisanih dijakov. Samo en redno vpisani dijak k opravljanju mature ni pristopil zaradi popravnega izpita. Mature ni opravil en redno vpisani dijak. "Z uspehom smo zelo zadovoljni, predvsem z doseženimi točkami na maturi," pravi ravnateljica Andreja Zver Dobaj

Splošno maturo je v SERŠ-u opravljajo 22 dijakov in vsi so bili uspešni. Dva dijaka sicer k maturi nista pristopila, ker nista opravila zaključnega razreda. "Naši dijaki so že tradicionalno zelo uspešni. Naši dijaki se za višji nivo ne bodo odločali, dokler tega ne bodo zahtevale/pričakovale fakultete. So zelo pragmatični. Sta pa dva maturanta dosegla vse točke. Povprečje dosežkov naših maturantov je 20 točk, odlično. So sposobni, motivirani in marljivi fantje. Zelo smo ponosni na njih. Najbrž bodo zelo veseli tudi njihovi starši,​" je zadovoljna ravnateljica Irena Srša Žnidarič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta