Aktualno

(FOTO) Zimska idila na Pohorju: Odlična smuka in največji obisk

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
22.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prihodnjih dneh želi Marprom na Mariborskem Pohorju odpreti še kakšno dodatno progo.
Sašo Bizjak

Pobeljeno Pohorje ta vikend kot magnet privlači številne smučarje, sankače, pohodnike in nasploh ljubitelje snežnih radosti. Zimska idila je v soboto poskrbela za rekordni obisk te sezone, samo včeraj se je na Mariborskem in Areškem Pohorju užitkom na belih strminah prepustilo okoli 4000 obiskovalcev. Parkirišča so bila nabito polna, pred blagajno na spodnji postaji vzpenjače pa se je večino dopoldneva vila dolga kolona. Tej se ni mogel izogniti niti upokojeni mariborski športni as, Filip Flisar. "Končno je neka zima, vsi smo jo čakali, dajmo jo izkoristiti," se je vselil dneva s hčerko na domačem bregu. 

Snega za izvoz

Na Bellevueju je bil spet mali raj za smučarske začetnike. Na bejbiki in Slemenu je bilo videti vse od suverenih triletnikov s ponosnimi starši, na desetine otrok v smučarskih šolah, odraslih v "plugu", pa do povratnikov, kot sem bila avtorica teh vrstic, ki sem na smuči stopila po šestih letih, s kondicijo astmatičnega lenivca in vizijo, da se bo dan končal na urgenci. A že po prvem zavoju po odlično pripravljenih progah z naravnim snegom brez ene ledene zaplate so se moje negotovosti razblinile kot snežni pršec, ki ga je z zasneženih smrek ves čas trosil ledeni veter. Včeraj je bil na Pohorju dan, ko smo se lahko pretvarjali, da se globalno segrevanje Pohorja ne tiče in bolj resno upali na povratek Zlate lisice. Bil pa je tudi dan tako kvalitetne smučarije, da je bilo težko najti kritika.

Bellevue je bil spet poligon za začetnike.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

 

"Proge so super, snega je za izvoz, vse je na top nivoju. Smučanje je moj hobi in najljubši šport. Rad hodim sem in tudi v najslabših pogojih je vedno lepo pripravljeno, res se trudijo tu gori " je povedal redni gost in lastnik sezonske karte Aljaž Čeh. Navdušeni so bili tudi najmlajši. "Že tretje leto smučam tukaj. Obvladam že zavijanje, zaviranje, ustavljanje pa ravno ne, ker vedno padem," je zaupala sedemletna Lea Križnik. Tudi tujcev je bilo kar nekaj, med njimi Madžarki Bernadete Bolla in Eva Horvat, ki sta Pohorje izbrali za ženski vikend oddih. "Tu sem bila že večkrat, všeč mi je, ker je veliko prog različnih težavnosti in ker smučaš ob čudovitih gozdovih" je pojasnila prva, druga pa, da se ji cena kart ne zdi pretirana, saj da je podobna kot v manj razvitih smučarskih centrih na Madžarskem.

"Žgali bomo do konca"

Z novim snegom je žičničarjem in turističnim delavcem z ramen padlo velikansko breme. Med drugimi tudi gostincu Miroslavu Krnjiču - Mirču, ki je v svoji koči ob bejbiki na ražnju vrtel "käsekrainer" - klobaso s sirom, medtem ko je njegov kolega s strehe kidal sneg. "Narava nas tukaj vedno malo zafrkava, ampak bog nas še ima malo rad, da nam je dal toliko snega, da bomo lahko zvozili počitnice in žgali do konca," je povedal gostinec in pohvalil Marprom, ki "vedno pravi čas zasnežuje in tepta proge ter vse ureja, kot je treba".

Miroslav Krnjič - Mirč je v svoji koči ob bejbiki na ražnju vrtel "käsekrainer" - klobaso s sirom, medtem ko je njegov kolega s strehe kidal sneg.
Sašo Bizjak

S fotoreporterjem sva preizkusila tudi povezavo do Areha, kjer je upravitelj nameril že za približno meter naravnega snega, še pol metra pa ga pričakuje. Po idilični vožnji brez enega kamna na progi in kakršnekoli gneče, naju je pri izteku ruške proge presenetila več kot stoglava množica. "Karta je 43 evrov, vam pa se ne da zagnati še te vlečnice, ki jo imate zraven ... Smešni ste," je svojo napetost na žičničarju sproščal nek mladenič. Drug je robantil, da se čaka eno uro. Tudi družini s Kopra je gneča pokvarila sploh prvo smučarsko izkušnjo na Pohorju. "Te povezave so malo dolge, preveč položne, zdaj pa še to," ni izgledal preveč zadovoljen Anže Šiško. V polžjem sprevodu se je znašel tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved. "Grem kar nazaj na Partizanko, kjer je prazno," je sklenil in povedal, da bodo že kmalu vlečnico zamenjali s sedežnico, ki naj bi to ozko grlo odpravila.

Gneča na Ruški.
Sašo Bizjak
Povezava med Bellevuejem in Arehom.
Sašo Bizjak

Do konca tedna tudi v dolino

To se bo to zgodilo že poleti, je potrdil Marko Rataj, vodja smučišč na Mariborskem Pohorju, in pojasnil, da vlečnice Orel, tik ob vlečnici Ruška, ne morejo koristiti, ker je zastarela, stoji že več let in nima obratovalnega dovoljenja. Sicer pa so žičničarji s trenutnimi razmerami zelo zadovoljni, saj jim nižajo stroške, še ta teden bodo po besedah Rataja na Mariborskem Pohorju odprli dodatne proge, do konca tedna oziroma pred počitnicami pa, v kolikor bo vreme dovolj hladno za zasneževanje, tudi vse do doline.

Maribor - Pohorje - smučanje - smučarji - sneg - Areh - povezovalna pot med Bellevuem in Arehom - proga Videc
Sašo Bizjak

Sogovornik še ocenjuje, da bo sedanja količina snega ob normalnih vremenskih razmerah zdržala do konca sezone oziroma konca marca. Kljub otoplitvi v času praznikov, ki je pobrala skoraj ves sneg, je upravitelj s sezono zaenkrat zadovoljen. "Obisk je boljši, kot je bil v letih pred korono. Beležimo pa nižji obisk kot lani, ko smo prodali okoli 60.000 kart s pomočjo turističnih bonov. Predvsem pa so bila lani smučišča v Avstriji in Italiji bistveno težje dostopna kot naša, tako da smo imeli tudi precej gostov iz Avstrije in Madžarske, ki niso mogli smučati doma. Poleg tega je letos po dveh letih korone marsikdo izkoristil možnost in na dopust odšel drugam," je še povedal Rataj.   

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?