(FOTO) Zakaj so posekali Kanglerjeve češnje na dravskem nabrežju

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
29.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, je trasa nove kolesarske poti posegla na območje teh dreves.
Andrej Petelinšek

Desni breg Drave letošnjo pomlad ni v znamenju cvetočih in dišečih češenj. V sklopu vzpostavitve Dravske kolesarske poti so namreč češnje med Železniškim in Titovim mostom posekali. Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, je trasa nove kolesarske poti posegla na območje teh dreves. A tolažijo, da krajinska arhitektura projekta med Železniškim in Glavnim mostom predvideva dvakrat več hortikulturne zasaditve, kot je je na območju zdaj. "Predvidena je nova hortikulturna ureditev, nadomestna zasaditev češenj, zasaditev vrb, brez in grmovnic," so sporočili.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Posekane češnje so bile zasajene na dan Zemlje leta 2008. Na pobudo mestne svetnice Gaje Lašič (Gibanje za pravičnost in razvoj) jih je skupaj z mestnimi svetniki zasadil takratni mariborski župan Franc Kangler. Na območju med Železniškim in Glavnim mostom ter Studenško brvjo in Glavnim mostom so jih zasadili 50, vendar se je tretjina češenj že slab mesec pozneje posušila, večinoma na delu med Glavnim mostom in Studenško brvjo, najverjetneje zato, ker so bile posajene sadike premajhne.

Takratni župan Franc Kangler in mestni svetniki so leta 2008 posadili 50 češenj.
Sašo Bizjak
Češnje so sadili mestni svetniki.
Sašo Bizjak

Preživele češnje so, čeprav niso bile vzdrževane, dobro uspevale vse od sredine maja do začetka julija, saj so posadili šest različnih sort, poleg ptic pa so se z njimi radi posladkali tudi sprehajalci. Je pa res, da ljudje s temi drevesi niso lepo ravnali, saj so v želji po plodovih višje in težje dosegljive veje praviloma kar odlomili.

Preživele češnje so, čeprav niso bile vzdrževane, dobro uspevale.
Gero Angleitner
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta