(FOTO) Veliko obiskovalcev na Pohorju: "Oddih v naravi je še zadnje, kar nam je ostalo"

Jasmina Cehnar
09.01.2021 17:00
Sonce in sneg sta na Pohorje privabila številne družine, pohodnike, tekače na smučeh, turne, pa tudi običajne smučarje. "Bolje sankanje, kot nič," pravijo obiskovalci, ki so imeli prvoten plan smučati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zimska idila je privabila številne obiskovalce.
Sašo Bizjak

Zimska idila je na Mariborsko in Areško Pohorje tudi ta konec tedna privabila številne pohodnike, (turne) smučarje, tekače na smučeh, zlasti pa družine, ki so v sankanju, grajenju snežakov in iglujev uživale že od zgodnjih jutranjih ur. Iskalcev zimskih radosti je bilo toliko, da je bilo težko dobiti parkirno mesto, opoldne je na dovozni cesti do Areha celo nastala dolga kolona. Tisti, ki na Pohorje zahajajo pogosto, so povedali, da takšne gneče v tej sezoni še ni bilo.   

Zasedena so bila vsa parkirišča, opoldne je bila na cesti na Areh dolga kolona. 
Sašo Bizjak

"Prosim slikajte tako, da ne bo videti 'gužve', da nam ne bo Janša še tega vzel," je našega fotoreporterja nagovoril nek gospod. To, da lahko na Pohorju svobodno zadihajo, namreč ne le Mariborčanom, pač pa ljudem iz vse statistične regije, v korona časih pomeni "vse", saj je to "še edino, kar nam je ostalo". "Odkar se z otroci ves čas držimo doma, je priti na Pohorje, posebno doživetje. Carsko je, da lahko tu izkoristimo ta lep dan," se je z družino in prijatelji na Bellevueju veselila Mojca Lampič iz Krčevine pri Vurbergu, medtem so se otroci iz njene družbe podili po snegu. Ena od deklic je bila povsem navdušena: "Kako je fajn, ker je sneg. Na Ptuju ga nimamo toliko, da bi se lahko sankali." 

Sašo Bizjak
Največ je bilo družin s sankami. 
Sašo Bizjak

"Dobro je, da sem stran od računalnika"

Tudi na Arehu je bil veseli živžav in več ljudi, kot takrat, ko smučišče obratuje. "Oddih v naravi nam ogromno pomeni. Zdaj pa sploh. Pridemo vsak vikend. Otroci uživajo, da je le sneg in narava. Super se imamo," je za Pohorje hvaležen tudi Tomaž Podlesnik. Da se lahko brezskrbno sanka s svojo najboljšo prijateljico, pa je bila navdušena Špela. "Najhitreje gre s pležuhom, ki si ga izmenjujeva," je bila dobre volje. Njena prijateljica Marien pa je pripomnila: "Tu sem že četrtič. Dobro je, da grem stran od računalnikov in šole." Medtem je Ilka Bauman, njuna odrasla spremljevalka, opazila, da imajo otroci zaradi razmer manj kondicije. "Hitro se utrudijo. S sankami gredo trikrat gor in dol, pa je konec," je ponazorila.

Zimska idila je privabila številne obiskovalce.
Sašo Bizjak

Kar nekaj obiskovalcem pa se je kolcalo po smučanju, ki je bilo za ta vikend znova prepovedano. "Veliko bolj bi bil vesel, če bi se lahko tukaj smučal. Ampak boljše sankanje, kot nič," je bil nekoliko poklapan eden od fantov. Njegov oče, Robert Breznik, pa dodal: "Zaprtje smučišč je neumnost, povsem nerazumna odločitev vlade." Da gre za "katastrofo", "nesmisel" in "vsaj škodo, če ne že norost", so se strinjali tudi ostali, s katerimi smo se pogovarjali. Razočarana je bila tudi trojica fantov, ki so dan izkoristili za turno smučanje in bordanje. "Žalostno, sploh zdaj, ko je naravni sneg," je zmajeval z glavo eden od njih, Žiga Petrović. "Zaprtje je bedarija, sploh z izgovorom, da zaradi tveganja poškodb. Če lahko z maskami stojimo v vrsti v trgovini, lahko tudi na prostem, pred žičnico," pa je razmišljal smučarski tekač in gozdar Jernej Donik.

Sašo Bizjak

​Za tek na smučeh poslej pet evrov

Tekaških smučarjev je bilo na Arehu danes v letošnji sezoni nasploh rekordno število. Povedali so, da v teku pod zasneženimi krošnjami iščejo oddih od vsakdanjega stresa. "Tu se sprostim, pozabim na vse," je pojasnil zdravstveni delavec Anton Tomanič iz Ptuja.

Na Arehu je bilo danes rekordno število smučarskih tekačev v tej sezoni.
Sašo Bizjak
"To je popoln odklop v naravi," pravijo ljubitelji teka na smučeh.
Sašo Bizjak

Vsi po vrsti so pohvalili sveže steptane proge, za katere pa naj bi poslej prispevali po pet evrov. Na to jih ob vstopu na progo po novem opozori tudi posebna tabla. Da gre za prostovoljni prispevek, s katerim bodo teptanje prog skušali zagotoviti več kot enkrat tedensko, je pojasnil Renato Kolmanko, ki se trudi za boljšo urejenost prog in je hkrati tudi lastnik tamkajšnje izposojevalnice smučarske opreme. Njegov posel je sicer zaradi ukrepov v hibernaciji. "Nobenega presežka" po njegovih besedah ni niti v njegovem areškem gostinskem obratu, Ski & bike Bajti, kjer nudi pijačo in hrano za s seboj. "Najbolj goste boli, da ne strežemo alkohola. Kuhano vino in čaj z rumom sta tu pač tradicija," je povedal sogovornik. Večina obiskovalcev si s čim močnejšim tako postreže kar iz lastnega nahrbtnika.

Turno smučanje je vse bolj priljubljeno tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju. 
Sašo Bizjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta