(FOTO) Trafika pri parku: Ob obletnici olimpijskih iger in prihoda olimpijskega ognja v Maribor na ogled bakla

Branka Bezjak Branka Bezjak
02.02.2024 19:35

Na današnji dan je pred 40 leti v Mariboru zagorel olimpijski ogenj in v Društvu Trafika so točno na ta dan na ogled postavili razstavo Olimpijski ogenj v Mariboru. Odprta bo še v soboto, 3., in nedeljo, 4. februarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bane Tripkovič z baklo in trenirko, ki jo je nosil pred 40 leti, na dan prižiga ognja v Mariboru 
Andrej Petelinšek

Uspešni mariborski športniki in športnice so po mestnih ulicah 2. februarja leta 1984 nosili oziroma tekli z baklo v roki, da je potem ob 19. uri na svečanem dogodku na Trgu svobode olimpijski ogenj tudi zagorel, kar je spremljalo veliko obiskovalcev. Skorajda pred pragom trafike pri Mestnem parku oziroma pri mariborski občini je malo pred tem baklo Bane Tripkovič, takrat uspešni gimnastičar, sedaj športni pedagog na Prvi gimnaziji Maribor, predal karateistu Ljubu Javoršku, na trg je nato ogenj prinesel Jože Gazvoda, nekdanji olimpijec v alpskem smučanju.

Začrtana pot, kot so jo opravili nosilci bakle po mestu
Andrej Petelinšek

Tripkovič se je danes tudi udeležil odprtja razstave, ki jo je Društvo trafika pripravilo v sodelovanju z našo medijsko hišo Večer, ki je posodilo arhivske objave iz tistega časa, in Muzejem narodne osvoboditve Maribor, ki hrani baklo, sedaj pa so jo za razstavo posodili. 

Avtorja razstave Vid Kmetič in Rok Kajzer med otvoritvenim govorom (levo)
Andrej Petelinšek

Tripkovičeva je tudi trenirka, ki je na ogled in v kateri je tekel ter nosil baklo. Oblačilo divje oranžne barve je še odlično ohranjeno. Kar pa se ni zgodilo namenoma. Nekdanji uspešni športnik, ki je bil leto pred tem, torej leta 1983, zaradi uspehov razglašen tudi za športnika Maribora, je priznal, da jo je hotel nositi na vikendu, morda za košnjo trave in druga domača opravila okoli hiše, a jo je potem nekam založil. Po naključju so jo pred kratkim spet našli, torej povsem nerabljeno in v odličnem stanju. Tripkovič je še povedal, da sama pot, ki jo je moral opraviti, ni bila zahtevna. "Z nogami sploh ni bilo težav, sčasoma te je začela boleti roka. Baklo smo morali namreč med tekom držati visoko v zrak," je še ponazoril.

Številni so si z zanimanjem prišli ogledat razstavo.
Andrej Petelinšek

 

XIV. zimske olimpijske igre v Sarajevu, daleč najbolj pričakovani športni dogodek v zgodovini skupne države, ki so bile med 8. in 19. februarjem 1984, smo med republikami tedanje Jugoslavije gotovo najbolj težko čakali v Sloveniji, saj smo bili gonilna sila v smučanju, smučarskih skokih in še čem. Vse to pa je kronal in osrečil Slovence, ki so se v Sarajevo pripeljali tudi s posebnimi vlaki, Jure Franko s srebrno medaljo v veleslalomu.

Tudi Večer je takrat, kakor drugi mediji, obsežno poročal o posebnem dogodku. 
Andrej Petelinšek

Razstava, katere avtorja sta Rok Kajzer in Vid Kmetič in ki prikazuje, kako smo bili tudi v Mariboru del te olimpijske evforije, bo na ogled še v jutri in v nedeljo med 10. in 12. uro. Še več o bakli in olimpijskem ognju pa tudi v aktualni številki Večerove priloge V soboto. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta