(FOTO) Tako bo akcija Dnevi cepljenja potekala v Mariboru in okoliških občinah

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.01.2022 17:58

Od četrtka do sobote nova akcija Dnevi cepljenja za večjo precepljenost in manjši pritisk na vse pore delovanja družbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvi mož mariborske enote NIJZ Zoran Simonovič in prvi mož mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik pozivata k čim večji precepljenosti.

Sašo Bizjak

V večini regij je že popolnoma prevladala različica omikron, ki se hitro širi na vzhod države. V Podravju se največji zamah omikrona še pričakuje. Tudi zato, ker ima ta del Slovenije še malo odprto okno za upočasnitev množičnega izbruha, Zdravstveni dom Maribor pristopa k novi vseslovenski cepilni akciji Dnevi cepljenja, ki bo od tega četrtka do sobote, ko bo cepljenje možno od 8. do 20. ure, cepljenje pa bo te dni potekalo tudi v nekaterih okoliških občinah.

Opozorilo pred ohromitvijo delovanja družbe

Od jutra do večera bo cepljenje možno v mariborskem cepilnem centru v Jezdarski 10. "Upam, da se vsi zavedamo, da okužba z vse bolj prevladujočim omikronom pomeni, da bomo v zelo kratkem časovnem intervalu imeli veliko število zbolelih in veliko število tistih, ki bodo zaradi kontaktov odsotni. Na kar moramo paziti in preprečiti, je, da bi nam zaradi tega padlo delo tudi v kritični infrastrukturi, velja za zdravstvo, energetiko, oskrbo z vodo, za vso infrastrukturo, od katere smo dnevno odvisni. Če bomo pustili temu virusu, da se bo nekontrolirano širil, se nam prav to lahko zgodi. Ta akcija je namenjena temu, da preprečimo, da bi imeli v enem kratkem času veliko število odsotnih in zbolelih," opozarja direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Jernej Završnik.

Sašo Bizjak

Ob cepljenju je bistveno za obvladovanje epidemije tudi upoštevanje osnovnih epidemioloških načel: v zaprtih prostorih nošnja maske in preprečevanje druženja z velikim številom ljudi, razkuževanje rok in spoštovanje distance.

Zmanjšamo tveganje za težji potek bolezni

Tudi epidemiologi z zaskrbljenostjo spremljajo podatke zadnjih treh tednov, ki kažejo na skokovit porast števila okuženih, projekcije za naslednje tedne so zelo skrb zbujajoče. "Ta hiter porast je posledica prevladujoče omikron različice, ki je veliko bolj kužna, prenosljiva, s krajšo inkubacijsko dobo," pravi Zoran Simonovič, predstojnik mariborske enote NIJZ. In dodaja: "Cepljenje, čeprav nekoliko manj učinkovito pred samo omikron okužbo, dokazano zelo zmanjša tveganje za težji potek bolezni. Študije so pokazale, da imajo osebe, ki so nedavno prejele poživitveni odmerek cepiva, kar za 88 odstotkov zmanjšane možnosti, da bi ob okužbi z omikron različico potrebovali bolnišnično zdravljenje, zmanjša pa tudi tveganje za samo okužbo. Ta zaščita se pojavi tudi pri prvem odmerku. Vsak odmerek je pomemben, saj z vsakim odmerkom cepljenja ojačamo našo imunost pred koronavirusnimi okužbami in s tem zmanjšamo tveganje za težji potek bolezni."

Zato ob nefarmacevtskih ukrepih za umiritev širjenja virusa Simonovič poziva k poživitvenemu cepljenju vse, ki so že bili polno cepljeni, pa je od cepljenja minilo več kot tri mesece. Enak poziv velja prebolelim, še posebno pa tistim, ki še niso bili cepljeni.

Andrej Petelinšek

Pridružuje se tudi UKC Maribor

Z dobro precepljenostjo bi se zmanjšala breme zdravljenja in pritisk na enote intenzivne terapije. Ker je v naslednjih tednih najpomembneje, da upočasnimo širjenje omikron različice koronavirusa, so k akciji Dnevi cepljenja pristopili tudi v UKC Maribor. V cepilnem centru na lokaciji pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja (stavba 6) bo cepljenje možno v četrtek, petek in soboto prav tako od 8. do 20. ure. Prihodnji teden pa po običajnem urniku od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta