Aktualno

(FOTO) Sumljiv natečaj za brv čez Mariborski otok: Kaj so očitki, kdo je vložil revizijo?

Nina Ambrož Nina Ambrož
06.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drugonagrajena rešitev za brv čez Mariborski otok, avtorji dr. Viktor Markelj, Jernej Maher, Simon Sever, Peter Gabrijelič, Maša Čelebić
Zaps

Ekipa župana Saše Arsenoviča poleg brvi v središču Maribora, ob Glavnem mostu čez Dravo, ki jo pravkar postavljajo, želi postaviti še dva mostova za pešce in kolesarje. Enega načrtuje na vzhodu in bi povezoval območje Svile do MTT Melje, drugega na zahodnem delu čez Mariborski otok. Ideja je urediti javni urbani prostor ob Dravi in zaokrožiti turistično, rekreativno pot med Mariborskim otokom in meljskim jezom s povezavo bregov na obeh koncih.

Zaps

Mestna občina Maribor (MOM) je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in Inženirsko zbornico Slovenije (IZS) izvedla javni natečaj za prečkanje reke čez otok in dobila tri rešitve. Ker se sumi, da postopek ni tekel pravilno, je bila zoper natečaj vložena revizija.

Kakšne brvi so narisali

Edini ohranjeni rečni otok v Sloveniji, ki je nastal z akumulacijo naplavin mivk, je naravna, več kot 70 let zavarovana znamenitost, kjer domujejo številne rastlinske in živalske vrste. Pretirano povečanje obiskovalcev tam ni zaželeno. Zato brv ne bo speljana na Mariborski otok in ne bo omogočala vmesnega sestopanja, temveč preko otoka. MOM je najboljšo rešitev za umestitev objekta v tako občutljivo okolje iskala z natečajem, na katerega so se odzvale tri skupine arhitektov in konstruktorjev. Nobena ni tako navdušila, da bi jo razglasili za zmagovalno, zato sta dve drugonagrajeni (prejeli sta po 7200 evrov, tretja 4800 evrov nagrade).

Drugonagrajena rešitev za brv čez Mariborski otok, avtorji Fernando Alonso Tuero, Sara Jesihar, Jaka Zevnik
Zaps

Fernando Alonso Tuero, Sara Jesihar in Jaka Zevnik so ponudili projekt, ki po mnenju komisije "z vidika pojavnosti v prostoru predstavlja najustreznejši odgovor". Po celotni dolžini brvi so nanizani trikotni nosilci, razprti med tremi podporami. Njihova umestitev spoštuje geografsko občutljivost območja in upošteva, da je treba zaraščene površine v čim večji meri ohraniti, zato minimalno posega v obrežje. Vendar nedodelana konstrukcija poraja pomisleke o ustreznosti izvedbe. Ocenjena vrednost brvi, ki v oblikovnem smislu deluje kot "pajčevina", je 8,34 milijona evrov.

Drugonagrajena rešitev za brv čez Mariborski otok, avtorji dr. Viktor Markelj, Jernej Maher, Simon Sever, Peter Gabrijelič, Maša Čelebić
Zaps

Enakovredno drugonagrajeni elaborat dr. Viktorja Marklja, Jerneja Maherja, Simona Severja (iz biroja Ponting), Petra Gabrijeliča, Maše Čelebić brv prikazuje kot konstrukcijo, ki je z vešalkami obešena na glavni kabel. Ta presega višino dreves na otoku in je viden od daleč. Projekt, ocenjen na 7,16 milijona evrov, "ima izrazito prevladujočo pojavnost, ne teži k skladnosti v prostoru, temveč ga nadvlada. Brv bo v svetovnem merilu med največjimi zgrajenimi brvmi takega sistema. Ker je konstrukcija zakrivljena, je bolj nosilna in pot daljša, a odpira lep razgled na veličastno elektrarno." Komisija je elaborat označila kot izredno strokovno dodelan.

Tretjenagrajena rešitev za brv čez Mariborski otok, avtorji Vito Boševski, Zoran Boševski, Nijaz Mujkanović
Zaps

Tretjenagrajeni Vito Boševski, Zoran Boševski in Nijaz Mujkanović so narisali "po pojavnosti izstopajočo, vendar konstrukcijsko pomanjkljivo brv", vredno dobrih osem milijonov evrov.

Skromna udeležba na natečaju

Mariborska občina skromno udeležbo na natečaju pripisuje zahtevni nalogi, saj so "rešitve morale premostiti razpon, dolg 280 metrov, z zgolj enim možnim stikom v območju rekobrana na skrajno zahodnem delu Mariborskega otoka". Ker so vse tri natečajne rešitve strokovno utemeljene, občinski uradniki menijo, da "ni nobene potrebe iskati drugih ali ponavljati natečaja. Seveda bi bili bolj zadovoljni, če bi sodelovalo več avtorjev. V skladu z zakonom o javnem naročanju MOM lahko vodi pogovore o morebitnemu pripravljavcu projektne dokumentacije z obema drugonagrajenima," pojasnjujejo.

V primeru neuspeha tudi s tretjeuvrščenim. Pogajanja so zdaj zaradi vložene revizije na mrtvi točki. "Dokler tega ne rešimo, vse stoji," podžupana Gregorja Reichenberga najbolj skrbi časovnica.

Ponting navaja več očitkov in gre do konca

Občina zatrjuje, da so "projektna izhodišča nastavili po mnogih laičnih in strokovnih razpravah". Koliko debat je bilo izvedenih in s kom, ne odgovorijo konkretno. Pač pa, da je "brv čez Mariborski otok del celovite rešitve ureditve Dravske promenade, za katero je občina že predhodno izvedla javni arhitekturni krajinski natečaj in zbrala širši nabor želja in pričakovanj mestnih četrti, ki mejijo na Dravo. Pridobili smo natečajne pogoje vseh relevantnih nosilcev urejanja prostora." Kar je sicer zakonsko nujno.

Drugonagrajena rešitev za brv čez Mariborski otok, avtorji Fernando Alonso Tuero, Sara Jesihar, Jaka Zevnik
Zaps

Očitek, da županstvo sprejema pomembne prostorske odločitve v ozkem krogu in s pozicije moči, Arsenovičevo posadko bremeni že nekaj časa. To je tudi eden od argumentov za revizijski predlog, ki ga je zoper naročnika natečaja Mestno občino Maribor vložil Ponting. Ta je za zdaj brez komentarja. Vendar po podatkih arhitekturne zbornice Ponting občini očita več spornih zadev. Na primer, da "se ni držala razpisnih pogojev natečaja, da je bila ocenjevalna komisija nekompetentna in da naročnik ni dokazal (ne)izvedljivosti drugega projekta," našteva Vlado Krajcar, generalni sekretar ZAPS.

Podžupan Reichenberg, ki je predsedoval natečajni ocenjevalni komisiji, pravi, da "je MOM revizijski zahtevek zavrnila". Če Ponting svoje pritožbe ne bo umaknil, to pomeni, da gre postopek avtomatsko pod drobnogled državne revizijske komisije. Kar bo skoraj zagotovo sledilo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?