(FOTO) Stavka upravnih enot: "Ministrstvo nas želi zlomiti namesto rešiti"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
15.05.2024 15:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stranke sprejme t. i. stavkovna straža, ki obravnava le nujne primere. 
Sašo Bizjak

Zaposleni na upravnih enotah so zaostrili stavko. Doslej so stavkali le ob sredah - današnja je bila že deveta -, poslej bodo vsak delovni dan, vse dokler jih ne usliši pristojno ministrstvo za javno upravo. Že dlje časa namreč neuspešno opozarjajo na preobremenjenost, kadrovsko podhranjenost in prenizka plačila, ki v določenih primerih ne dosegajo niti minimalne plače. Odločitev so sprejeli na 35 upravnih enotah, še na 16 se jim nameravajo pridružiti ob sredah, sedem upravnih enot pa v stavkovnih aktivnostih ne bo sodelovalo, piše STA.

Resno so stavko vzeli tudi na mariborski upravni enoti, kjer so imeli danes, v nasprotju s prejšnjimi sredami, spet več dela. Mojca Vesnicer, sindikalistka mariborskih upravnih delavcev, je to pripisala "napačnemu obveščanju ministrstva, da se bo med stavko delalo vse". Ministrstvo za javno upravo je namreč upravnim enotam poslalo seznam bistvenih nalog, ki jih morajo opravljati med stavko, ki pa zajema praktično vse običajne naloge. "To je nedopustno oviranje naše pravice do stavke in proti temu se aktivno borimo," je dejala sindikalistka. Dodaja, da jih žalosti, da ministrstvo veliko truda vlaga v to, da jih "zlomi in onemogoči stavko, namesto da bi iskalo rešitve".  

Na mariborski upravni enoti so na potezo ministrstva odgovorili tako, da so povečali svojo stavkovno stražo, ki stranke sprejema v avli občinske stavbe. Obravnava pa le nujne primere, kaj to je, odloča od primera do primera. Če stvar ni nujna, osebo prenaročijo ali jo usmerijo na upravne enote, ki ne stavkajo ali pa stavkajo le ob sredah, veliko strankam pa dajo navodilo, naj opravek uredijo prek elektronske pošte. "Nujni primer je denimo izdaja dokumentov v primeru poti v tujino. Če ima nekdo pretečen dokument že štiri mesece, pa bi rad njegovo veljavnost podaljšal danes, ne more," je pojasnila Mojca Vesnicer in izpostavila, da ne gre za nagajanje ljudem, ampak za opozarjanje na nevzdržne delovne razmere. Za skupno mizo bodo sindikati in predstavniki ministrstva sicer znova sedli prihodnji teden.

Sašo Bizjak

Večina občanov stavko podpira. "Prijazni so, pa naj dobijo več denarja," je povedala starejša ženska, ki se je zanimala, kako urediti vozniško dovoljenje za sina v tujini, pa bo morala priti drugič, ker to ni bila nujna zadeva. "Priznanje očetovstva sem lahko uredil, podpiram stavko javnega sektorja," nam je razložil mlajši moški. "Urejala sem dokumente za pokojnega moža. Na hodniku. Kot da je bil pes. Jih razumem, da se borijo za svoje pravice, kot sem se morala tudi jaz, vendar za take primere bi lahko povabili v ločeno sobo," so solze oblile žensko, ki je v uničenje prinesla dokumente svojega pokojnega soproga. Sindikalistka Vesnicer je ob tem povedala, da žensko razume, da pa denimo smrtovnice tudi v času stavke dosledno urejajo v za to namenjenih prostorih. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta