(FOTO) Slovesnost ob spomeniku Josipa Primožiča - Toša: "Maribor potrebuje posameznike, ki so izstopali"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
07.02.2023 01:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Gorjup in Viljem Rozman sta položila venec ob spomeniku Josipa Primožiča - Toša.
Andrej Petelinšek

Skupina Mariborčanov se je zbrala ob spomeniku Josipa Primožiča - Toša in počastila 123. obletnico rojstva tega vrhunskega telovadca z najvišjimi odličji s svetovnih tekmovanj. Ni pa bil le uspešen športnik, pač pa tudi slikar in gledališčni scenograf v SNG Maribor. "Izražal je blazno ustvarjalnost in Maribor potrebuje posameznike, ki so izstopali. Z njimi se namreč ljudje identificirajo, z njimi verjamejo, da se da segati po vrhu, kot je to počel Tošo," je povedal Ivan Gorjup, predsednik odbora, ki si je od leta 2012 prizadeval, da se Primožiča iztrga iz pozabe. To je skupini Mariborčanov uspelo pred slabim letom in pol, ko je kip izdelala akademska kiparka Vlasta Zorko, župan Saša Arsenovič pa jim je prisluhnil in njegov kip postavil ob promenadi v Ljudskem vrtu.

Andrej Petelinšek

Je pa skupina opozorila in Mestno občino Maribor podrezala, da spomenik še vedno nima table, ki bi mimoidočim pojasnila, kdo pravzaprav je bil izjemni Primožič. "Ker občini v tem času ni uspelo, bom predlagal, da tablo naroči kar naš odbor," je dejal Viljem Rozman, ki je gonilna sila prizadevanj za oživitev spomina na Primožiča, s katerim je dolga leta prijateljeval. "Ne samo, da je bil športnik, slikar in član društva likovnih umetnikov, bil je tudi učitelj amaterskih slikarjev, ki jih je brezplačno poučeval prek 20 let. Bil je enkraten človek, izjemno inteligenten, šaljivec, po svojih šalah je bil poznan tudi v bivši jugoslovanski reprezentanci," se je prijatelja, ki je umrl leta 1985, spominjal Rozman.

Andrej Petelinšek

Primožič je osvojil odličja tako na olimpijskih igrah kot svetovnih prvenstvih. Najbolj izstopajoča dosežka sta srebrna medalja na bradlji na olimpijskih igrah leta 1928 v Amsterdamu, na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu leta 1930 pa je postal štirikratni prvak.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?