(FOTO) Pirati plastike ozaveščajo mlade: Plastenka v Dravi vpliva tudi na Črno morje

Ana Lah
26.05.2021 18:28
Dijaki in profesorja Biotehniške šole Maribor so se na Lentu v okviru projekta Pirati plastike lotili vzorčenja odpadkov ob in v Dravi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mikroplastiko iz Drave so lovili z mrežo. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Osemnajst dijakov in dva profesorja Biotehniške šole Maribor so se na Lentu, opremljeni z vrečkami, rokavicami in drugimi pripomočki, lotili vzorčenja odpadkov. Izvedeti želijo, kateri odpadki so na in ob Dravi ter koliko od tega je plastike. Simon Gračner, profesor na šoli, je pojasnil, da pri znanstvenem projektu Pirati plastike sodelujejo tri države, ki bodo skupaj predsedovale Evropski uniji (EU), torej Portugalska, Nemčija in Slovenija, razširiti pa ga želijo na celotno EU. "Ugotoviti želimo, koliko mikroplastike gre v reke in posledično v morje in oceane," je dejal Gračner.

Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast

​Odpadkov je manj, kot so pričakovali​, zato so bili pozitivno presenečeni. Več informacij o onesnaženosti bodo sicer dobili, ko bodo vse pobrali, vzorčili in stehtali. Podatke bodo obdelali v šoli, rezultati celega projekta bodo znani predvidoma jeseni. V Sloveniji je v projekt vključenih 50 šol, ugotavljali pa bodo tudi, katera reka je najbolj onesnažena. "Veliko poslušamo o problematičnosti mikroplastike, redkokdo pa se zaveda, da bo na mikroplastiko v recimo Črnem morju vplivalo tudi to, če zdaj v Dravo vržem plastenko. S projektom želimo ozaveščati mlade in druge o vplivu nepravilnega odlaganja odpadkov," je pojasnil Gračner.

Igor Napast
Igor Napast

​Dijakinja Nina Slana je povedala, da ji je terensko delo všeč predvsem zato, ker niso ves čas v učilnicah. "Ko grem na sprehod, pogosto opazujem naravo in razmišljam o prihodnosti ter o tem, v kakšnem okolju bodo živeli moji otroci," je izpostavila bodoča naravovarstvenica.

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta