(FOTO) Pilotni projekt Tezno deluje: Te mestne četrti niso izbrali naključno

27.09.2021 16:03
Organizatorji pilotnega projekta Tezno deluje so zelo zadovoljni, saj so se tisti, ki so prišli, na dogajanje zelo pozitivno odzvali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci sobotnega druženja na Teznu Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Čeprav je bil odziv Tezenčanov manjši od želenega - v okoliške nabiralnike so namreč razdelili kar 1200 letakov, s katerimi so prebivalce Tezna povabili na sobotno druženje in igranje košarke na igrišču ob Janševi ulici - so bili organizatorji pilotnega projekta Tezno deluje, katerega cilj je bil spodbuditi povezovanje prebivalcev mestne četrti Tezno z nevladnimi organizacijami in Mestno občino Maribor, zelo zadovoljni, saj so se tisti, ki so prišli, na dogajanje zelo pozitivno odzvali. Prvi del druženja je bil namenjen spoznavanju in informiranju - na stojnicah so se predstavile nevladne organizacije, ki delujejo na področju medgeneracijskega sodelovanja, dela z mladino in psihosocialne pomoči, drugi del pa igranju košarke.

Da mladi in starejši na Teznu pogrešajo aktivnosti, je ne nazadnje pokazala udeležba na turnirju ulične košarke na dogodku Tezno deluje.
Igor Napast

Mestna četrt Tezno ni bila izbrana naključno. "Tezno je ena od bolj socialno degradiranih mariborskih mestnih četrti. Najbolj negativno izpostavljeni populacijski skupini sta mladina in pa starejši, predvsem upokojenke vdove. Mladostniki na Teznem nimajo igrišč, prostorov in dejavnosti za druženje, upokojenke pa so izpostavljene tihi in nevidni revščini in socialni osami. To se je potrdilo tudi v soboto: mladi so prišli igrat košarko - sodelovalo je šest ekip trojk, dve gospe pa sta nam denimo pripovedovali, kako v njunem bloku živi starejša ženska, ki je potrebna pomoči in ji gospe pomagata, z njo spijeta kavico, ji kaj prineseta iz trgovine," je sobotno dogajanje opisal vodja projekta Borut Osonkar iz Zavoda Pip, ki je bil skupaj z Mihom Lovšetom iz Slovenske zveze za tobačno kontrolo in javno zdravje gonilna sila projekta.

Pri stojnicah so se nevladne organizacije predstavile Tezenčanom. Bila je priložnost za informiranje, navezovanje stikov.
Igor Napast

Osonkar je bil zadovoljen tudi z odzivom na vprašalnik, ki so ga priložili vabilu. Prejeli so okoli 40 odgovorov. Namen pilotnega projekta je namreč bil, da občani sami povedo, kako živijo v tem okolju, kaj se dogaja, česa si želijo, po drugi strani pa, da se nevladne organizacije predstavijo Tezenčanom, podajo informacije, kako se lahko ti, če želijo, vključijo v njihovo delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta