(FOTO) Osrednja mariborska tržnica: Prodajalci v novem paviljonu maja

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ranko Šmigoc zamik pojasnjuje, da delajo z objektom, ki ima častitljivo starost, v javno dostopnih virih so našli podatek, da je bila zgrajena leta 1550, in da želijo dediščino ohraniti zanamcem. 
Andrej Petelinšek

Mineva leto dni, odkar se je družba Inversio gradnje oziroma lastnica Simona Lebar odločila zapreti stari mesno-mlečni paviljon na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu. Ta še danes neobnovljen sameva. Le kak mesec kasneje sta mariborska občina in občinska družba Mestne nepremičnine, ki upravlja z mariborskimi tržnicami, ponudnikom mesa, kruha in mlečnih izdelkov, zagotovili prostor na zgornjem platoju tržnice. Že takrat je bil predviden nov trajni mesno-mlečni paviljon na Koroški cesti 21, ko bo stara stavba, kjer je bilo nekoč tudi javno stranišče, rekonstruirana. Od septembra poteka prenova, a zdaj je že jasno, da v načrtovanih predvidenih štirih mesecih še ne bo končana.

V prvem prostoru bo ponudba mlečnih izdelkov, kruha in jajc, medtem ko bo drugi del (na fotografiji) namenjen za prodajo mesa. 
Andrej Petelinšek

"Dela potekajo nekoliko počasneje od pričakovanj, je pa res, da je bila prvotna napoved za končanje del zelo optimistična, saj je opredeljevala rok za končanje konec februarja. Ker je to zelo stara gradnja, je treba razumeti, da prenova tako pomembne zgodovinske zgradbe v središču mesta zahteva strokovno izvedbo, ki ne dovoljuje bližnjic, saj gre za dolgoročno investicijo, ki bo dediščina za naslednje rodove tega mesta.

Razlogi za zamik del pri izvedbi je konstrukcija zgradbe, ki jo je bilo treba rušiti previdno in ročno. Sproti so morali zagotavljati statiko in ojačati nosilne stene ter oboke. Projektant podaja dodatne rešitve za sanacijo (ojačitev) nosilne konstrukcije objekta sproti," pojasnjuje zamik direktor Mestnih nepremičnin Ranko Šmigoc.

Trenutno gradbinec zaključuje prenovo ostrešja, odprtine za novih osem oken so ustvarjene, na strehi potekajo kleparska dela, streha bo pokrita predvidoma v drugi polovici februarja. Vidna je jeklena konstrukcija steklenega dela objekta. "Ta bo dajal celotni zgradbi prav poseben pridih modernosti v simbiozi s staro gradbeno arhitekturo," pravi Šmigoc. Dodaja, da so morali zaradi razlik med izmero in izvedbo starega objekta izvajalci za vsak kos stavbnega pohištva počakati na zaključeno in obdelano odprtino, da so lahko naredili izmero in naročili vrata in okna po meri.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Načrtujejo, da bodo gradbena dela končana predvidoma konec marca, v začetku aprila. Takrat se bo pristopilo k montaži opreme. V novem objektu bo deset hladilnih vitrin. Prvi razpis za opremo je bil zaključen, izbran ni bil nihče od dveh ponudnikov, saj so bile ponudbe previsoke. Razpis z nekoliko spremenjenimi pogoji ponavljajo. Nato bodo pozvali ponudnike k oddaji ponudbe za najem prodajnega mesta. Višine najemnine še nimajo izračunane, tudi ne, koliko bodo Mestne nepremičnine plačevale mariborski občini za najem prenovljene hiše. Za montažni paviljon, ki ga bodo kasneje odstranili, plačujejo Expo biroju 4000 evrov mesečno. Šmigoc pravi, da so gradbeno-obrtniška in instalacijska dela, ki jih izvaja podjetje Senmed, še v pogodbeni vrednosti, torej skoraj 665 tisoč evrov (z DDV) in jih bo plačala občina. Za opremo bodo Mestne nepremičnine predvidoma odštele med 190 tisoč in 250 tisoč evri. Optimistično konec aprila, verjetneje v začetku maja bodo prodajalci v prenovljeni stavbi.

Andrej Petelinšek
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?