(FOTO) Odprli največjo lekarno v Mariboru: Tako so videti prenovljeni prostori

Tatjana Vrbnjak
02.11.2021 16:39
Prenovljena lekarna pri UKC Maribor je dvakrat večja: poleg pritličja, namenjenega uporabnikom, sta v prvem nadstropju nastala najsodobnejši galenski laboratorij in avtomatsko robotizirano skladišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lekarna Tabor je največja v Mariboru in je hkrati tudi dežurna lekarna. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Lekarna Tabor ponovno deluje v Ljubljanski 9 v Mariboru, to je na isti lokaciji, kot je delovala pred začetkom velike prenove, ki se je začela 23. novembra lani. Gre za največjo lekarno v Mariboru, ki je hkrati tudi dežurna: odprta je 24 ur na dan sedem dni v tednu. Letno jo obišče skoraj 300 tisoč ljudi. Danes so prenovljeno lekarno, ki je ena največjih in najsodobnejših v Sloveniji, v družbi številnih gostov tudi uradno odprli; za kulturni program so poskrbeli mladi glasbeniki iz glasbene šole Antona Martina Slomška.

Prenovljena lekarna je bistveno večja: poleg pritličja, namenjenega uporabnikom, so jo razširili v leta 2018 odkupljene prostore v prvem nadstropju, velike 270 m2, in tudi del kleti, tako da zdaj skupaj meri 647 m2. "Prenovljeni prostori imajo številne novosti za uporabnike, največja novost pa je v prvem nadstropju, kjer je robotizirano povsem avtomatizirano skladišče, in na novo opremljen laboratorij za izdelavo najzahtevnejših magistralnih in galenskih zdravil," je dejal direktor Lekarn Maribor Albin Turk. Prenova je stala dobra dva milijona evrov, celotno investicijo so izpeljali iz presežkov, ustvarjenih v lekarnah. Izvajalec in koordinator investicije je bil arhitekturni biro Plan B.

Albin Turk, direktor Lekarn Maribor, je skupaj z Janjo Lavre Zupančič, vodjo Lekarne Tabor, in mariborskim županom Sašom Arsenovičem prerezal trak. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Čakalnica v nočnem dežurstvu

In kakšne so novosti? "Srce lekarne je še vedno v pritličju, to je prostor, kamor prihajajo naši uporabniki in mu farmacevti pravimo oficina. V oficini je šest izdajnih mest, kot novost pa smo uvedli vrstni red, kar omogoča prijazen način pristopa uporabnika do farmacevta. Ločen je prostor za svetovanje, kjer je možnost za strokovne nasvete in pogovor, novost v pritličju pa je tudi čakalnica za paciente, ki nas obiščejo med nočnim dežurstvom. V prvem nadstropju pa je velika pridobitev lekarne avtomatizirano skladišče za shranjevanje in izdajanje zdravil - temu farmacevti pravimo robot. To je že peti robot v Lekarnah Maribor in največji, saj lahko shrani več kot 18 tisoč škatlic zdravil - iz prvega nadstropja gredo zdravila po spiralnih ceveh do izdajnih mest. V prvem nadstropju je tudi popolnoma na novo urejen laboratorij za izdelavo magistralnih zdravil - tudi tistih najzahtevnejših - in laboratorij za izdelavo galenskih zdravil. V kleti so predvsem skladišča," je novo pridobitev opisala strokovna vodja Lekarn Maribor Matejka Kumperščak Duh. V Lekarni Tabor je 19 zaposlenih.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, pa je izpostavila, da takšna investicija prinese še večjo strokovnost - zlasti na področju izdelave zahtevnih magistralnih zdravil, ki veliko pacientom lajšajo trpljenje in rešujejo življenja, pa tudi dostopnost, zadovoljstvo in pogoje za pravo farmacevtsko skrb.

Andrej Petelinšek

Kmalu še ureditev dveh parkirnih mest

Mariborski župan Saša Arsenovič je na otvoritvi izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je bila investicija končana v predvidenih finančnih okvirjih in je bilo narejeno vse, kar so si v lekarni želeli in za kar so imeli vizijo, še posebej pa je ponosen na ugodne nakupe prostorov, ki so omogočili širitev na lokaciji. "Zdaj imamo galenski laboratorij, ki pomaga malo tudi pri samooskrbi, pripomore k razvoju znanja, in upam, da bo Maribor kmalu dočakal tudi študija farmacije in stomatologije tu v bližini," je poudaril Arsenovič.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

​Lekarna Tabor je z avtomobilom težko dostopna, zato je mariborski župan za lažji dostop kot kratkoročno rešitev napovedal ureditev dveh mest za hitro parkiranje. Zahvalil se je tudi županom občin soustanoviteljic Lekarn Maribor, da so skupaj spremenili lekarniški odlok, ki omogoča širitev tega javnega zavoda v Lenart in na Sveto Ano.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta