(FOTO) Odprli drugi krizni center za najmlajše otroke, v Mariboru se imenuje Palček

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.03.2023 04:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trak so prerezali župan Saša Arsenovič, direktorica CSD Maribor Marjana Bravc in minister Luka Mesec.
Andrej Petelinšek

V Bresternici pri Mariboru so odprli drugi krizni center za najmlajše otroke v državi, poimenovali so ga Palček​. Sprejel bo lahko do deset otrok od najmlajših do šestega leta starosti, ki bodo potrebovali začasno varno namestitev. Odvisnosti, nasilja v družini in drugih situacij, ko starši ne zmorejo poskrbeti za otroke, je vse več in izkušnje zadnjih dveh let so pokazale, da je en krizni center za najmlajše otroke, Palčica v Grosupljem, za celo Slovenijo premalo. Center za socialno delo Maribor je denimo lani pozimi moral triletnega malčka, ki je nujno potreboval varno namestitev, Palčica pa je bila polna, v stiski namestiti v krizni center za otroke od šestega do 18. leta.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Takrat je v mariborskem CSD dozorela odločitev, da je treba urediti še en krizni center za najmlajše v tem delu države. Pobudo je CSD Maribor marca lani poslal na ministrstvo, naleteli so na posluh in Palček bo jutri že sprejel prve otroke. "Naše poslanstvo, naš namen tukaj je, da otrok tisti čas, ko ga prebije v kriznem centru, dobi izkušnjo, da je svet tudi lep," je pred prihodom prvih otrok dejala strokovna delavka Bogdana Brglez Fink.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Za otroke bo skrbelo devet zaposlenih

"Vesela bi bila, da takšne otvoritve sploh ne bi bile potrebne, a na žalost so in veseli smo, da smo v le enem letu od naše pobude ministrstvu to danes že uspeli udejanjiti," je dejala direktorica CSD Maribor Marjana Bravc. ​Za otroke bo 24 ur dnevno skrbelo devet zaposlenih, strokovna vodja Palčka je Katarina Vidmar. V ekipi so dve socialni delavki, psihologinja, pedagoginja in štirje strokovni sodelavci. Dogovorjeni so že tudi z mariborsko univerzo, da bodo kot prostovoljci občasno pomagali študenti psihologije, pedagogike.

Andrej Petelinšek

Otroci naj bi bili v kriznem centru nameščeni do tri tedne, a praksa kaže, da se ta čas marsikdaj podaljša, saj morajo strokovne službe za otroka najprej urediti primerno trajno rešitev - to je lahko bodisi rejništvo bodisi se otrok, če se uredijo določene razmere v družini, vrne v družino.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Uredili so ga v najeti hiši

Krizni center Palček so uredili v najeti hiši, najem je sklenjen za dve leti z možnostjo podaljšanja. V prvi etaži je pet otroških sobic in kopalnica, v pritličju velik skupni prostor z jedilnico in igralnico ter pisarna, hišo obdaja vrt. Hiša je lepo, prijazno opremljena, CSD Maribor je za to namenil lastna privarčevana sredstva, veliko opreme in igrač pa so dobili tudi z donacijami - odziv ljudi je bil izjemen, pravi Marjana Bravc in si v prihodnosti želi trajne rešitve.

Luka Mesec in Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek

"Vesel sem sodelovanja z državo in tega, da je direktorici uspelo najti tako lepo hišo, si pa skupaj prizadevamo za neko stalno lokacijo. Priložnost se kaže v nepremičnini, ki je trenutno prazna in je že imela podobne vsebine. Glede na potrebe, ki jih je direktorica izrazila glede še drugih programov, bi morda skupaj z ministrstvom lahko našli neko stalno rešitev," je bil pozitivno naravnan župan Saša Arsenovič. Čas korone, ko je bila družba zaprta, je zaostril marsikateri družinski problem, zaradi česar se je pojavila potreba po še enem kriznem centru za najmlajše otroke, pa je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, ki upa, da gre pri tem le za neko obdobje. "Ti dve leti bomo opazovali, kakšne so potrebe. Upam, da se bodo zmanjšale. Če se v roku enega leta ne bodo zmanjševale, pa bomo definitivno razmišljali o trajni rešitvi," je dejal Mesec.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?