(FOTO) Mariborski mestni svet: Odločen korak za sežigalnico

Igor Selan
23.11.2020 21:38
Mariborski svetniki so na prvi seji na daljavo s prepričljivo večino 39:2 potrdili dokument Energetike, s katerim se bo začelo umeščanje sežigalnice ob Snagino sortirnico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sejo sta v dvorani Rudolfa Maistra na občini vodila župan Saša Arsenovič in vodja službe za delovanje mestnega sveta Rosana Klančnik, mestni svetniki pa so se javljali večinoma iz svojih domov. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Mariborski mestni svet je prvič v zgodovini sejo opravil v živo preko spleta in na daljavo. Nove okoliščine seveda narekuje epidemija koronavirusa, občina se jim je prilagodila z uporabo spletnega orodja Zoom, ki je kljub nekaterim predhodnim bojaznim delovalo zanesljivo. Svetniki so torej sejo opravili brez tehničnih težav, zato pa vsebinskih ni manjkalo, samo za sprejem dnevnega reda so porabili več kot uro časa. Nekateri svetniki, tako opozicijski kot koalicijski, so namreč želeli, da župan Saša Arsenovič z dnevnega reda umakne dve točki - sprejem rebalansa proračuna po skrajšanem postopku in akcijski načrt trajnostne oskrbe mesta s toploto družbe Energetika.

Andrej Petelinšek

Za širitev omrežja daljinskega ogrevanja

V LPR Stojana Auerja so, skupaj z Igorjem Jurišičem (Stranka mladih - Zeleni Evrope), opozorili, da je treba pred razpravo o širitvi vročevodnega omrežja in gradnji sežigalnice spremeniti nekatere predhodno sprejete in še vedno veljavne občinske dokumente. "V strategiji prehoda mesta Maribor v krožno gospodarstvo je izrecno zapisano, da mesto nima in ne želi odlagališča odpadkov, prav tako tudi ne želi sežigalnice odpadkov," je opozoril Jurišič. Direktor Energetike Alan Perc je pojasnil: "Strategijo se že usklajuje z novimi dejstvi. Nastala je namreč v času, ko se je pri ravnanju z odpadki zelo računalo na sortirnico. Vsi pa vemo, kaj se je zgodilo. Cilji sortirnice niso izpolnjeni in nikoli ne bodo. Ob tem je leto 2019 prineslo še zaprtje evropskih meja za te odpadke. Ko se je to zgodilo, je tudi država začela ponovno razmišljati o sežiganju odpadkov."

Večer

​Po dolgotrajni razpravi so svetniki s prepričljivim rezultatom 39:2 potrdili akcijski načrt trajnostne oskrbe Maribora s toploto, ki ni pomemben le zaradi načrtovane 6,8 milijona evrov vredne investicije v širjenje omrežja daljinskega ogrevanja​, ampak predvsem zaradi vira, s katerim bi zagotovili oskrbo s toploto.​ S potrditvijo enega najpomembnejših dokumentov mesta na področju samooskrbe z energijo​ so storili tudi prvi korak h gradnji sežigalnice ob Snagini sortirnici odpadkov predvidoma med letoma 2025 in 2027.

Za ostrejšo kontrolo nad nošenjem mask

Med svetniškimi vprašanji in pobudami je Auerja zanimalo, zakaj župan kljub sklepu mestnega sveta ni pripravil prioritetnega programa projektov, za katerih izvedbo bo občina denar skušala dobiti tudi od države. Da bo program pripravil do naslednje "normalne" seje mestnega sveta, da pa še zdaleč ne drži, da prioritete, kot je trdil Auer, niso jasne, je odgovoril Arsenovič. "Jasno je zapisano, da je na področju kulture to osrednja knjižnica, na področju zdravstva postaja Tezno in na področju športa prenova dvorane Tabor," je dejal župan.

Sašo Bizjak

Bernard Memon (NSi) pa je predlagal, da naj občina policijo zaprosi za ostrejšo kontrolo nad nošenjem mask in nad zbiranjem občanov: "Na Glavnem trgu so bila zbiranja, ki so v času epidemije prepovedana. Nekatera celo nasilna, policija je bila deležna verbalnega nasilja in odrivanja. Zbiranje ogroža zdravje vseh ljudi."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta