(FOTO) Maribor ima drugo univerzo: Nove insignije in portret za rektorja Ludvika Toplaka

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
22.10.2024 18:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ludvik Toplak s predsednikom Svetovne akademije umetnosti in znanosti Garryjem Jacobsom, zdaj tudi častnim doktorjem Alme Mater
Andrej Petelinšek

Alma Mater Europaea je z akreditacijo nacionalne agencije za kakovost postala univerza že marca letos, sedaj se je v Kazinski dvorani SNG Maribor odvila še slovesna inavguracija, na kateri je rektor Ludvik Toplak prejel nove insignije. Dogodka so se udeležili številni predstavniki javnega življenja, zbrane je nagovoril Marko Lotrič, predsednik državnega sveta, ki je novi univerzi čestital za "izjemen prispevek k slovenskemu izobraževalnemu sistemu".

Nove insignije je Ludviku Toplaku nadel Klaus Mainzer, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti.
Andrej Petelinšek

"Po petnajstih letih uspešnega dela je Alma Mater Europaea vključila znanje, inovacije in izkušnje za potrebe izobraževanja prihodnosti. V preteklih letih smo podelili diplome preko 1600 diplomantom na dodiplomski in podiplomski ravni ter utrdili svoj položaj v mednarodno priznano akademsko institucijo," je povedal Ludvik Toplak, ki so ga na prireditvi presenetili z njegovim portretom.

Dr. Toplaka so na slovesnosti presenetili z njegovim portretom.
Andrej Petelinšek

Pogum uporabiti svoj um

Govor je imel tudi Klaus Mainzer, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, ki združuje preko 2000 znanstvenikov in 37 Nobelovih nagrajencev in pod patronatom katere je Alma Mater Europaea že od leta 2012. Osredotočil se je na razvoj umetne inteligence, ki jo v svoje študijske programe pospešeno vključuje tudi Alma Mater. Ob tem je poudaril, da mora umetna inteligenca ostati pripomoček, čeprav bo v prihodnje vedno bolj avtonomna. "Obstaja bojazen, da se bodo ljudje zaradi umetne inteligence polenili. Kateri zdravnik si bo še upal postaviti diagnozo, kateri sodnik ustvariti svoje mnenje nasproti kompaktnim, s podatki koncentriranim napravam umetne inteligence," je posvaril in citiral rimskega pesnika Horaca: "Imejte pogum uporabiti svoj um." 

Ludvik Toplak, Klaus Mainzer, Lenart Škof, Marko Lotrič, Garry Jacobs, Klaus Mainzer in Barbara Toplak Perovič
Andrej Petelinšek

Na dogodku sta bila podeljena dva častna doktorata. Prvi prejemnik je akademik prof. dr. Vinko Dolenc, ki je naziv prejel za izjemne dosežke na področju nevroznanosti in nevrokirurgije. Drugi lavreat je akademik Garry Jacobs, predsednik Svetovne akademije umetnosti in znanosti, ki mu je Univerza Alma Mater Europaea častni doktorat podelila za izjemne dosežke na področju dela za mir, enakopravnost, humanizem in razvoj.

2000 študentov, 25 programov, pet lokacij

Zasebna Alma Mater je bila kot Evropski center Maribor ustanovljena pred 15 leti na pobudo članov podonavske rektorske konference. Njeno poslanstvo je bilo in ostaja razvoj novih in deficitarnih akademskih programov. Prve aktivnosti so bile študij fizioterapije v Murski Soboti, raziskovalni projekt o volitvah in izpiti iz javne uprave. Danes na Almi Mater študira nekaj manj kot 2000 študentov iz številnih držav na 25 samoplačniških programih s področja zdravja, sociale, menedžmenta, humanistike, arhivistike, umetnosti, ekologije, plesa ter informacijske tehnologije, vključno z umetno inteligenco. 

Andrej Petelinšek

Od leta 2017 ima ta izobraževalna institucija lokacije tudi v Ljubljani, Kopru, Murski Soboti in Celju. Ludvik Toplak je nezadovoljen, da niso deležni državne finančne podpore. "Ob teh pogojih in antiintelektualni obsesiji je niti ne pričakujemo. Pričakujemo pa, da se študentom zagotovi enake možnosti študija in pravico do brezplačnega šolanja - tako tistim v Pomurju kot tistim v Podravju," je povedal za Večer.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta