(FOTO) Kako je Narodni dom Maribor obeležil svoj 30. jubilej s proslavo, filmom in monografijo

Jon Knez Jon Knez
14.10.2022 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Na četrtkovi svečani akademiji ob 30. jubileju Narodnega doma Maribor je bil premierno predvajan dokumentarni film Za vsakega nekaj scenarista in režiserja Bojana Labovića. Film je nastal v koprodukciji Narodnega doma in Televizije Slovenija, ponuja pa izrazito avtorski pogled na tridesetletno delovanje te kulturne institucije v mestu. V filmu se kot protagonisti pojavijo znani mariborski kulturniški obrazi, kot so Milan Latin - Muso, Matjaž Latin, Jure Ivanušič, Vasko Atanasovski, Brigita Pavlič in ekipa Narodnega doma, Vladimir Rukavina - Gogo, Andrej Borko, Boris Črnič - Boco, Miloš Brankov - Porto, Marjan Rajbenšu - Pifke, Alenka Klemenčič in drugi. Labović, avtor filma, je dejal, da ne gre za razpravljanje z uporabo večnih vprašanj o tem, kaj in kakšna je prisotnost Narodnega doma in Festivala Lent, kot tudi ne gre za iskanje končne analitične resnice o poslanstvu Narodnega doma, temveč film govori o čudežu dolgotrajnega obstoja nečesa, kar je podvrženo nenehnemu preizpraševanju, kaj mesto potrebuje in česa ne.

Vladimir Rukavina - Gogo: "Film je izkazal dobro voljo, dal dobro energijo in to je tisto, kar skušamo početi ves čas."
Sašo Bizjak
Marko Vezovišek in Jure Ivanušič
Saso Bizjak
Andrej Borko, Mitja Rotovnik in Vladimir Rukavina 
Saso Bizjak

Direktor Rukavina nam je po ogledu filma - ogledal si ga je prvič, saj nastajanja ni želel gledati - dejal, da sta tako akademija kot film takšna kot oni - spontana. "Film je izkazal dobro voljo, dal dobro energijo in to je tisto, kar skušamo početi ves čas. Mariborska zgodba, mariborski film, ki je mariborsko prijeten in mariborsko vprašljiv. Pušča dosti odprtega, ampak tudi za vse odprte stvari imamo vizijo in gremo naprej," je še povedal. Ob filmu je izšla tudi monografija z naslovom Mesto, dom, vrata. Narodni dom Maribor - 30 let. Uredila jo je dr. Karolina Babič in zajela pretekle in aktualne kreativne impulze, s katerimi v Narodnem domu ustvarjajo že trideset let. Prispevke so napisali Tone Partljič, Jerneja Ferlež, Karmen Salmič Kovačič, Bojan Sedmak, Marko Košir, Boštjan Narat, Nataša Kramberger in drugi.

Film bo v dvorani Generala Maistra v Narodnem domu brezplačno na ogled še v soboto, 15. oktobra ob 19. uri in v nedeljo, 16. oktobra ob 11. uri. 

Andrej Fištravec in Saša Arsenovič
Sašo Bizjak
Andrej Borko, Vladimir Rukavina, Jelka Vrečko, Saša Arsenovič, Alenka Iskra, Gregor Reichenberg, Mateja Cekić in Srečko Đurov
Saso Bizjak
Drago Cotar in Vladimir Rukavina
Saso Bizjak
Nekdanji župan Boris Sovič in kandidat za župana Vojko Flis - sta rekla kakšno tudi o prebegu Flisa od SD h Gibanju Svoboda?
Sašo Bizjak
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta