(FOTO) Kako je covid-19 vplival na verske skupnosti v Mariboru

Nina Ambrož
26.02.2021 02:00
S predstavniki nekaterih verskih skupnosti v Mariboru smo se pogovarjali, kako je covid-19 spremenil njihovo delovanje, potem ko so bili verski shodi in bogoslužja v utečeni obliki prekinjeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Violeta Vladimira Mesarič, evangeličanska duhovnica, je prepričana, da je "ljubezen do sebe in do bližnjega najboljši, če ne celo edini pravi recept za današnji čas - z virusom ali brez njega". Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

"Na nove razmere smo se hočeš nočeš morali prilagoditi vsi," pravi Violeta Vladimira Mesarič, evangeličanska duhovnica in namestnica vikarja v Slovenski vojski. S predstavniki nekaterih verskih skupnosti v Mariboru smo se pogovarjali, kako je covid-19 spremenil njihovo delovanje, potem ko so bili verski shodi in bogoslužja v utečeni obliki prekinjeni. Govorili smo tudi o tem, kaj prinaša jutri in kje je njihovo poslanstvo.

​Za dušebrižništvo je neposreden odnos nujen

"Ker se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo, saj je cerkev prostor, kjer se zbirajo ljudje od vsepovsod, še posebno pa k bogoslužju prihaja ranljiva populacija, se v evangeličanskih cerkvah od marca do junija in od sredine oktobra do konca februarja bogoslužja ob navzočnosti vernikov niso izvajala," pravi duhovnica Vladka iz evangeličanske cerkve v Trubarjevi ulici v Mariboru.

​Poroke, krsti, razne slovesnosti in jubileji so odloženi, medtem ko so "pogrebni obredi in pomoč ljudem v stiki potekali vseskozi. Vsa nedeljska in praznična bogoslužja so se preselila na televizijske ekrane in spletna omrežja, kot sta facebook in youtube. Preko spleta sta potekala verouk in priprava na konfirmacijo (birmo)," pojasnjuje. Tako bo z veroukom najbrž še nekaj časa, maše z verniki v cerkvah pa bodo verjetno zaživele že marca. "Telefon, spletna omrežja, televizija, vse to je v danih razmerah več kot dobrodošlo, toda tak način pastorale, ki bi trajal v nedogled, še zdaleč ni zadosten niti ustrezen. Človek potrebuje bližino človeka. In za pastoralo, za dušebrižništvo, je neposreden odnos s človekom nujen in ključnega pomena," meni duhovnica.

Violeta Vladimira Mesarič
Andrej Petelinšek

Epidemijo evangeličani dojemajo kot imperativ, ki narekuje sodelovanje in odgovorno obnašanje vseh. Pri tem ne mislijo le upoštevanja zdravstvenih, strokovnih navodil, temveč tudi "dejstvo, da bomo ljudje ob vseh svojih pričakovanjih, ki so, žal, neredko sebična, zmogli (po)misliti tudi na bližnjega. Cerkve in verske skupnosti imamo veliko odgovornost tako glede učenja in načina delovanja kot tudi ozaveščanja ljudi. Zlato pravilo in zapoved o ljubezni do sebe in do bližnjega sta najboljši, če ne celo edini pravi recept za današnji čas - z virusom ali brez njega," poudarja Violeta Vladimira Mesarič.

​Brez nagovarjanja na ulici

Peter Toplak, glasnik Jehovovih prič, ki imajo center na Lackovi cesti v Mariboru, razlaga, da so duhovni program preselili v virtualni svet, nagovarjanja na ulici ni. "Ker cenimo življenje ljudi in spoštujemo državne odloke, delovanja na javnih krajih in obiskovanja po domovih od aprila lani ni. Videokonference so pravo zadovoljstvo in olajšanje, saj se tako vidimo in izobražujemo večkrat tedensko. Za naše sočastilce v Mariboru in po svetu ni odpadlo niti eno srečanje, pošljemo jim kakšen SMS, pošto s spodbudnim sporočilom, opravimo video ali telefonski klic, da dobijo moč, pozitivne misli, se dvignejo in gredo naprej. Osredotočeni smo na tiste, ki so v stiski, v depresiji in obupani, in ni jih malo," razlaga Toplak.

Peter Toplak, Jehovova priča, poudarja, da "je prišel čas, ko se mora vsak od nas zazreti vase". Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

​Obisk Jehovovega spletnega mesta, ki je prevedeno v 1028 jezikov, je zelo narasel, navaja Toplak. "Da bodo nastali hudi, težki časi, govori tudi Sveto pismo, in covid-19 nas ni presenetil," doda. "Prišel je čas, ko se mora vsak od nas zazreti vase, preiskati in morda poglobiti vero. Morda so tudi verske skupnosti ugotovile, da morajo kaj spremeniti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta