(FOTO) Iz koruze so v Mariboru skakali zombiji

Damijan Toplak Damijan Toplak
08.08.2021 11:20
Minuli petek in sinoči obiskovalci uživali ob nočnem sprehodu skozi koruzni labirint. Ne gre toliko za tekmovanje, ampak za poučna sporočila in pobeg od vsakdana
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Pot iz koruznega labirinta je težko razvozlati podnevi, ko običajno traja poldrugo uro, kaj šele ponoči, ko ga objame trda tema. Če pa vas ob tem presenetijo še zombiji, je toliko bolj strašljivo in še težavneje najti pot iz samega labirinta. Koruzni labirint letos domuje blizu Pekrske gorce in mariborskega RTV centra, po besedah Nataše Drozg, vodje projekta, pa obisk koruznega labirinta ponoči ostaja zelo priljubljen. Tako je bilo že na lanski premieri, in tudi letos ni bilo nič drugače, ko je bil večer minuli petek namenjen družinam, sinočnji, ko so ga obiskali tudi zombiji, pa izključno odraslim. Oba dneva se je na koruzno pustolovščino podalo več sto zabave željnih obiskovalcev.

V nočnem času je raziskovanje koruznega labirinta prav posebna izkušnja. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Zaradi kolobarjenja njive s koruzo, tudi lokacijo koruznega labirinta spreminjajo, in iz prvotne ob Dravskem Dvoru v miklavški občini sta naslednji dve leti sledili lokaciji v bližini dvorca Betnava, letos pa je koruzni labirint za obiskovalce odprt na Studenški ulici v bližini Pekrske gorce in mariborskega RTV centra. Ker pa so ga iz leta v leto vse bolj obiskovali iz vse Slovenije, so se letos odločili za postavitev dodatnega koruznega labirinta še na lokaciji med Mengšom in Kamnikom. Tudi letos je obisk v mariborskem koruznem labirintu, ki so ga zaradi junijske suše odprli nekoliko kasneje, namreč šele 17. julija, zelo dober, pove Drozgova. Namenjen je predvsem otrokom, da v času šolskih počitnic nekoliko pozabijo na svoje računalniške naprave, in se vsaj na takšen način podajo v naravo. Nenazadnje je letošnji koruzni labirint le nekaj minut hoje od stanovanjskega naselja v Borovi vasi v Mariboru, torej so ga res močno približali mestnemu prebivalstvu.

Prihodnje leto pridejo spet

Hoja po koruznem labirintu ni zgolj sprehod, ampak vam organizatorji izročijo zemljevid, po katerem se morate orientirati po okrog štirih kilometrih poti, ki so znotraj labirinta in katere so že drugo leto zapored oblikovali študenti arhitekture na mariborski univerzi. Ob tem morate reševati določene zanimive in poučne naloge, kar obisk koruznega labirinta dodatno popestri. Poiskati je treba 17 postaj, od katerih so tri skrite, s pravilno rešenim geslom pa sodelujete v nagradni igri, kakor je bilo tudi na nočnem labirintu. Za razliko od večine koruznih labirintov v Nemčiji in ZDA, kjer dajejo poudarek tekmovalnosti in težavnosti izhoda iz labirinta, pa je mariborski labirint z zabavno, sprostitveno in s poučno noto - letos je recimo posvečen sprejemanju drugačnosti in pa, da se zavedamo hvaležnosti do vsega, kar imamo, in kar nam je pogosto samoumevno. Obiskovalcem sta na voljo tudi zabavni igri, poimenovani golf na lestvi in koruzna luknja. In tako bo še približno mesec dni, ko bodo naposled koruzni labirint, ko bo koruza dozorela, tudi poželi. Radi pa bi, tako Nataša Drozg, letošnji zadnji avgustovski konec tedna pripravili še en nočni labirint, saj je le-ta med obiskovalci zelo priljubljen.

Obvezni pripomoček za nočno raziskovanje koruznega labirinta so bile naglavne in pa ročne svetilke. Obiskovalci, ki so se skozi labirint sprehodili ponoči, pa so pred vstopom v labirint po večini dejali, da pričakujejo zanimivo in pustolovsko doživetje. Kot prvi sta se na sobotni večer med koruzo in v labirint podali študentki Jasmina in Alenka iz Maribora. Ne pričakujeva, da bi preveč strašilo in bi naju bilo strah, sta dejali pred pogumnim vstopom v labirint. Želja Jerneja iz Laškega in Nine iz Maribora pa je bila predvsem, da se ne izgubita. In se nista. Še več, prva sta malo po deseti uri zvečer našla pot iz koruznega labirinta in nad doživetim bila navdušena. Še bova prišla, sta dejala v en glas. Bila je super izkušnja, fizično ne preveč naporna, predvsem pa poučna. Med hojo so naju skušali prestrašiti zombiji, a jim ni uspelo, sta povedala, in dodala, da prihodnje leto znova prideta. Predvsem pa sta bila vesela, da sta preživela v naravi prijeten večer, ki je bil nekoliko drugačen kot ponavadi, ko nas večina ždi pred televizijskimi in računalniškimi ekrani.

Konec avgusta se v Mariboru obeta novo nočno raziskovanje koruznega labirinta. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Vidijo in slišijo tudi tisto, česar ni

Predvsem mladi so bili obiskovalci nočnega koruznega labirinta, prihajali pa so iz Maribora, Ptuja, Selnice ob Dravi, iz Slovenskih Konjic, tudi pogovore v angleškem jeziku je bilo slišati. Kriki iz koruznega labirinta pa so bili slišni že kaj kmalu po tistem, ko se je stemnilo, in še preden so se zombiji sploh podali med koruzo. Svoje pa je dodala prodajalka kart, ki je obiskovalcem položila na srce naj se bojijo preveč, saj eni blodijo po koruznem labirintu še od lani. Ob tem pa povedala, da največ med nočnim sprehodom po koruznem labirintu postori domišljija obiskovalcev, saj nekateri vidijo in slišijo tudi tisto, česar ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta