(FOTO in VIDEO) Operna noč spet napolnila Mestni park

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pod taktirko dirigenta Simona Krečiča je zvenel pester in raznolik glasbeni program. 
Sašo Bizjak

Operna noč je z množico napolnila prenovljeno promenado Mestnega parka in še bolj kot na običajni petkov večer celo mestno jedro. Vreme je bilo naklonjeno za razliko od lani, ko je bil dogodek po 40 minutah zaradi naliva prekinjen, glasbeno je bilo odlično. Operne uverture, arije, orkesterske točke, so park napolnile s posebno energijo, ki je bila popolnoma drugačna, kot zadnji dve leti na Glavnem trgu. Številni so s seboj prinesli deke, košare za piknik, se posedli po klopeh, robovih zelenic in zelenicah, ter prisluhnili opernim solistom in solitskam in simfoničnemu orkestru ter zboru Opere SNG Maribor. Glasbeni poudarek večera so bile številne napolitanske pesmi, pri katerih so obiskovalci peli in požvižgavali.

Sašo Bizjak

Operna noč je predvsem družaben dogodek za cel Maribor, z namenom ​promocije slovenske operne poustvarjalnosti in popularizacija opernega žarna in sorodnih glasbenih zvrsti. Anica Kirbiš je na Operno noč prišla četrtič, njen mož prvič. Pripeljala sta se z avtobusom iz Dupleka, a nista mogla ostati do konca, saj je bila zadnja vožnja prej. "V gledališče tudi hodim, a opera na prostem je nekaj posebnega - zrak, svoboda in ni tako poštirkano kot v gledališču. Tu si lahko starejši lahko vmes tudi noge pretegnemo, če nas začnejo boleti. V parku je pa nasploh poseben ambient," je povedala.

Mariborčan Martin meni, da je to dober korak v smeri, da opera ni samo za elite: "Vidimo koliko ljudi je prišlo, očitno nam to ogromno pomeni. Na ta način se kultura najlažje približuje ljudem in to je smisel kulture, saj je narejena za ljudi. Ključno pa je, da je to dogodek za nas, ki tu živimo in ne turiste." S Koroške je prišla Edvina. S prijateljico sta sedeli na zložljivem stolu na jasi nedaleč od odra. "Krasno je. Zelo je dobro, da se je dogodek vrnil v park, pa da ni več nobenih omejitev. Vse je krasno, vreme, glasba, vzdušje."

Sašo Bizjak

Velikokrat se Operne noči udeležijo visoki politični predstavniki, a še nikoli, do letos, ni bilo tako množičnega obiska ministrov in državnih sekretarjev. Dogodka se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je prišla skupaj s soprogom Alešem Musarjem, velikim ljubiteljem opere, predsednica pa je bila prav tako vesela poslušanja kakovostne glasbe. Organizatorjem se je zahvalila za dogodek, ki ga dojema tudi kot sprostitev na koncu napornega tedna polnega obveznosti.

Predsednica Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem in podžupan Maribora Samom Petrom Medvedom.
Sašo Bizjak

Ob ministrih Simonu Maljevcu in Klemenu Boštjančiču ni manjkala Mariborčanka in ministrica za digitalno preobrazbo ​Emilija Stojmenova Duh, ki je povedala, da gre za eno lepših prireditev, ki potekajo v Maribor. Letos se je še toliko bolj razveselila Operne noči, ker ponovno poteka v parku. "Gre za edinstveno priložnost približevanja kulture vsem in je velik doprinos za Maribor, še posebej pa za Mariborčanke in Mariborčane. V Mariboru imamo izjemen ansambel SNG Maribor, ki ima vsako leto res kvaliteten program in se lahko brez težav kosa z marsikatero kulturno prestolnico. Vesela sem, da imajo tudi kolegi priložnost to spoznati iz prve roke," je povedala.

Sašo Bizjak

Gostje so bili pred dogodkom povabljeni tudi na večerjo, ki je potekala v neposredni bližini gostilne Pri treh ribnikih v Mestnem parku. Za 120 povabljenih gostov so združili moči in jedi pripravili dijaki mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem, ki so urili tudi svoje veščine sprejemanja in strežbe gostov. "Poudarek je bil na lokalnih in sezonskih jedeh. Med drugim je bil za predjed čemažev kruh z bučnim oljem, za sladico pa strnjenka z bezgom in rabarbarino kremo, maslen piškot in sladoled kisle smetane," je povedal ravnatelj Dušan Erjavec. Dijaki so imeli nekaj treme, a so blesteli.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta