(FOTO in VIDEO) Joker Out na Festivalu Lent razgreli Maribor: Množica najstnic na Trgu Leona Štuklja

Urška Polanc Urška Polanc
25.06.2023 10:00

Sinoči vrhunec prvega vikenda Festivala Lent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Razgreti Maribor, polne ulice, množica najstnic na Trgu Leona Štuklja. Vse je bilo nared za koncert zvezdnikov, skupine Joker Out, vrhunca prvega vikenda Lenta. Ko smo čakali, da lahko vstopimo in skupino ujamemo še pred koncertom, smo se pogovarjali z Mariborčanko Aljo. "Od 2018 jih že spremljam. Takrat so imeli na Lentu koncert, pa nas je bilo deset, bilo je zastonj. Res dobro, da jim je zdaj tako uspelo," je povedala zagreta fenica. Takoj po tonski vaji, nekaj drugih obveznostih na odru smo jih ujeli.

Sašo Bizjak

Prvič v živo v Mariboru Carpe Diem

"V zadnjih nekaj letih smo se res velikokrat pojavljali na odrih tu v Mariboru, lepo je bilo spremljati, da je množica vedno večja in vedno glasnejša, zelo toplo smo vedno sprejeti in se tudi resnično radi vračamo sem. Je pa leta 2018 bil naš prvi koncert na Lentu na Večerovem odru, spomnim se, da je deževalo, postavljeni so bili 'jurčki', bilo je ravno dovolj ljudi, da so se lahko vsi skrili pod tiste štiri, pet 'jurčkov'. Danes mislim, da to več ne bi bilo izvedljivo," nam je povedal dobrovoljni Bojan Cvjetićanin. Da ta večer dežja zagotovo ne bo, saj se ga 'dans čaga na pune', so pripomnili fantje in obljubili, da bodo za Maribor odigrali svoj celotni repertoar. "Vemo, da bo 'pasalo' nam in njim. Prvič bo v živo v Mariboru Carpe Diem. Premiera," je še dodal Cvjetićanin.

In res. Dežja ta večer ni bilo, tudi temperatura je bila zelo primerna za segrevanje navdušene množice. Obljubljeno, storjeno. V uri in pol so poskrbeli za preplet komadov s prvega in drugega albuma. Startali so s komadom Katrina, nadaljevali z Ne Bi Smel, Plastika, Dopamin, A Sem Ti Povedal Kdaj, Padam, Demoni, Srce ocena, Metulji, Vse Kar vem, Vem Da Greš ... Ko je odkrila slednjo pesem, jih je pričela poslušati, nam je povedala 29-letna Eva iz Maribora. "Spremljam jih približno tri leta, na njihovem koncertu sem bila že na Ptuju, zanje sem navijala tudi na Evroviziji. Všeč mi je njihova magnetična energija. Ker so pristni, točno takšni, kot so. Imajo posebno globino v besedilih, v katerih se lahko najdeš. Pašejo na Lent, doprinašajo mu mladostno energijo. Še večkrat naj bodo v Mariboru," je povedala. 17-letna Teja iz Maribora Joker Oute spremlja že kakšno leto, njena najljubša pesem so Metulji. Prijateljici Metka in Romina pa jih spremljata od Evrovizije. Všeč so jima, ker imajo nov pridih in zaradi besedil, ki so malo drugačna in ne tako površinska, sta nam povedali.

Trg Leona Štuklja je bil poln navdušenih oboževalcev. 
Sašo Bizjak

Kanadčanka na boljšem koncertu še ni bila

Čeprav je bilo na koncertu, jasno, največ mladine, smo v množici našli tudi nekoliko starejše fenice. "Cela naša družina posluša Joker Oute. Največja fenica je moja vnukinja, stara dve leti, ki pa (še) ni mogla z nami na koncert. Ostali smo se zaradi koncerta pripeljali s Koroške," nam je povedala Andreja iz Vuzenice.

Sašo Bizjak

Kot je na odru ugotovil že Bojan, pa jih v Mariboru niso poslušali samo domači feni. Precej več kilometrov kot vsi ostali je za to, da jim je lahko prisluhnila v Mariboru, prepotovala Anna Herran iz Kanade. ​"Trenutno sicer študiram v Pragi," je pojasnila. Opazila jih je na Evroviziji. "'Well done!' Po tem sem si res želela udeležiti se njihovega koncerta, videla sem to njihovo poletno turnejo in včeraj prišla iz Prage. Sem pa že bila prej v Sloveniji, zelo mi je všeč, a nikoli prej v Mariboru, tako da je bila to super priložnost združiti eno z drugim. To je bil najboljši koncert, na katerem sem bila do zdaj! Vsi so višji od mene, tako da nekaterih delov nisem videla, a vseeno je bilo super, res se želim udeležiti še kakšnega njihovega koncerta, upam, da bodo nekoč prišli v Kanado ali v Prago, ki jim je bližje," nam je po koncertu povedala nasmejana 28-letnica. Posebej všeč ji je, da pojejo v slovenščini, nekaj v srbščini, je še dodala. "Ko živiš v Severni Ameriki, je vedno vse v angleščini, zato je super slišati druge jezike. Zdaj, ko sem tu, zato celo znam reči nekaj stvari v slovenščini. 'Hvala lepa!' To sem naučila od njih. Sicer pa feni na spletu prevajajo besedila, kar zelo cenim," je še dodala.

Anna Herran, Kanadčanka, fenica Joker Out 
Urška Polanc

"Ne, v potni list se pa ne bom podpisal ..."

Kako pa je zdaj, ko so že veliko nastopali v tujini, skupini stati na slovenskih, domačih odrih, nas je še zanimalo. Kakšna je razlika? "Radi imamo vsakogar, ki zapoje našo vižo v slovenskem jeziku," nam je odgovoril Jan Peteh. Da je manj razlike med slovenskimi in tujimi odri, kot so si mislili, da bo, je dodal Kris Guštin"Absolutno, mislili smo, da bo slovenščina res velika barikada med nami in poslušalci, a se je izkazalo, da res ni tako. Celo pokazalo se je, da je ta neka meja, ki jo jezik postavlja, en zelo zabaven izziv za fene, ker se zelo sproščeno lotijo koncerta in so pripravljeni vsrkati vase vse, kar jim damo.  Na odru se počutimo zelo primarno, otroško, in feni tudi," je razložil Cvjetićanin. So zdaj po Evroviziji na odru bolj suvereni? "Mislim, da je razlika kar opazna, sploh če imamo na odru roza oblačila," je v smehu dodal Peteh. 

Sašo Bizjak

Veliko predmetov je med koncertom letelo na oder, nekaj tudi z njega. Da ima doma že polno sobo daril, a je vedno vesel novih, je povedal pevec. "Ta majica, ki sem jo podpisal, ni bila povod, da na oder vržete vse kose oblačil. Ne, v potni list se pa ne bom podpisal," je med drugim pevec skupine sporočal publiki, od katere so se tudi poslovili v stilu. "Zadržali smo jo za konec, ker primerno opisuje nadaljevanje tega večera ... Carpe Diem!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta