(FOTO in VIDEO) "Gre mi prav na jok." V Račah so na knjižnico čakali pol stoletja in jo danes dočakali

Barbara Bradač Barbara Bradač
04.02.2022 20:00

Občina Rače - Fram ima knjižnico, grad Rače pa dodatno vsebino. V nekoč temačni kleti in drvarnici raškega gradu so zasijali svetli knjižnični prostori.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Račah 6500 knjig vabi male in velike bralce.

Andrej Petelinsek

Kar dve novi enoti bo odprla Mariborska knjižnica v dneh okoli slovenskega kulturnega praznika. Slovesno sta župan občine Rače - Fram Branko Ledinek in direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak prerezala trak danes popoldan v Račah in odprla vrata nove knjižnice. Predvidoma naslednji teden bodo to storili tudi v Kungoti.

V vsega osmih mesecih od začetka rekonstrukcije prostorov so v nekoč temačni kleti in drvarnici raškega gradu zasijali svetli knjižnični prostori. Knjige zložene na policah čakajo bralce, da jih odkrijejo. "Zelo smo veseli, da je dozorel načrt, da ima tudi občina Rače - Fram svojo knjižnico. Za zdaj je v enoti okrog 6500 knjig," pravi Turjakova.

Andrej Petelinsek

Ganilo jo je do solz

Prostori nove knjižnice merijo 167 kvadratnih metrov in so umeščeni v pritličnem severovzhodnem delu gradu. Knjižnico je zasnoval arhitekt Damir Černoga, gradbeno-obrtniška in instalacijska dela je opravilo podjetje Fm projekt. Investicijo 400 tisoč evrov je v celoti pokril občinski proračun, poskrbeli so tudi za nakup gradiva in zagotovili sredstva za delovanje knjižnice. "Veseli smo, da lahko kljub vsej tehnologiji v roke vzamemo pravo knjigo. Upam, da bo tradicija ostala. Zanimanje med občani, kdaj bo otvoritev knjižnice, je bilo veliko in to me navdaja z optimizmom, da bo knjižnica dobro obiskana. Prepričan sem, da jo bodo krajani sprejeli za svojo," je povedal župan Branko Ledinek. Občanom se je opravičil, da so na knjižnico čakali tako dolgo, a je vesel, da končno vsebinsko bogati grad Rače.

Andrej Petelinsek

Pol stoletja je bila namreč občina Rače - Fram brez splošne knjižnice, predtem je delovala društvena knjižnica (1953 -1972), za katero je skrbel takratni KUD Rače. Nekdanja knjižničarka ​Bronka Krajnc je bila ganjena: "Gre mi prav na jok, ker je tako lepo in neprimerljivo s tem, kaj je bilo." Za nov doprinos v občini je nedvomno zaslužna tudi vztrajna Danila Žuraj, pobudnica in vodja Literarnega kluba. "V Račah in Framu upamo, da bo tu vzklila tudi prava kulturna točka v občini. Odprtje knjižnice je pravi praznik za nas," je strnila misli.

Bibliobus bo odslej v Morju pri Framu

V knjižnici so otrokom, mladostnikom in odraslim na voljo leposlovna dela različnih žanrov in strokovna literatura z različnih področij. Za izposojo na dom so na voljo DVD-ji z igranimi, dokumentarnimi in animiranimi filmi različnih žanrov. Bralce in bralke bo te dni sprejemala knjižničarka Metka Lipnik: "Veselim se knjig, bralcev, novih izzivov. Potrudila se bom, da bodo knjižnične police polne. Pri nas ni 6500 knjig, pri nas je trenutno 6500 zgodb in prepričana sem, da bomo skupaj z bralci, vrtci, šolami, društvi ustvarjali krasen tretježivljenjski prostor."

Doslej je občanom knjige in dobro voljo prinašala Potujoča knjižnica. Bibliobus še ostaja, le da bo postajališče v Morju pri Framu namesto dosedanjega v Račah. "Dragi občani, knjižnica je vaša. Čim pogosteje jo obiskujte," je zbrane na grajskem dvorišču nagovorila Turjakova.

Trak sta direktorica Dragica Turjak in župan Branko Ledinek prerezala ob grofu Tattenbachu (Borut Batagelj) in Katarini Zrinski (Ema Batagelj).

Andrej Petelinsek

Kot se spodobi ob slovenskem kulturnem prazniku, je otvoritev pospremil bogat kulturni program, v katerem sta se prepletala duh Franceta Prešerna in Josipa Jurčiča, ki je v prvem slovenskem zgodovinskem romanu opisal zaroto, ki jo je grof Erazem Tatenbach skoval proti avstrijskemu cesarju Leopoldu prav na gradu Rače. Nastopili so učenci OŠ Rače in OŠ Fram, manjkala nista niti grof Tattenbach in Katarina Zrinska. Glasbeni del je prispevala vokalna skupina Fantje na vasi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta