(FOTO) Delavci mariborske tovarne sukancev spet stavkajo. Podatek o bruto plači opazil Lahovnik. Če drži, je za delovno inšpekcijo, pravi

Nina Ambrož, VČ
15.01.2021 11:35
Po podatkih sindikata je stalo 80 odstotkov proizvodnje podjetja A&E Europe v Melju. Vodstvu naj bi verjeli na besedo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
30 najbolj pogumnih delavcev 
Igor Napast

Delavci ameriškega podjetja A&E Europe, ki izdeluje sukance in ima tovarno v Melju v Mariboru, so danes zjutraj začeli celodnevno stavko, to je od 6. do 14. ure. Po podatkih sindikata v tem času stoji 80 odstotkov proizvodnje dopoldanske izmene. Potem ko so konec decembra prvič opozorilno stavkali, zdaj boj za pravice nadaljujejo in stopnjujejo. Do rešitev težav namreč ni prišlo, čeprav so z vodstvom podjetja vendarle uspeli vzpostavili virtualno komunikacijo preko Zooma.

Igor Napast

David Ažnoh, podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, pravi, da se niso uspeli dogovoriti in podpisati ničesar. "Delodajalcu smo šli naproti in eno od stavkovnih zahtev – 13. plačo, spremenili v polni regres. Želeli so, da prestavimo stavko in da jim verjamemo na besedo." Glavni stavkovni zahtevi sta podpis pogodbe o delovanju sveta delavcev in participaciji delavcev ter podpis podjetniške kolektivne pogodbe, ki bo delavcem zagotavljala dostojno plačo in ne 518 evrov bruto izhodiščne plače, kolikor zdaj prejema najslabše plačani delavec, je pojasnil sindikalist.

Na twitterju se je na ta znesek odzval ekonomist dr. Matej Lahovnik, glavni svetovalec vlade pri ekonomskih protikoronskih zakonskih paketih. "V Slovenji je bila lani zakonsko določena minimalna bruto plača za polni delovni čas 940, od letos pa je 1025 evrov, tako da je, če podatek drži, zadeva zrela za tožbo in delovno inšpekcijo," je objavil.

Igor Napast

V imenu vodstva podjetja, direktorji so Nemec Jürgen Drescher in Američana Kristen Higbee Hughes ter Christopher Rendall Alt, so njihovi glasniki, ki niso želeli povedati svojih imen in funkcij v podjetju, novinarjem razdelili natisnjeno izjavo. V njej direktorji med drugim trdijo, da podjetje svoje obveznosti do zaposlenih ves čas pravilno izpolnjuje. "Ravnamo zelo skrbno ob upoštevanju veljavne zakonodaje. Verjamemo v iskreno in odprto komunikacijo." Omenijo težave zaradi učinkov koronske pandemije in zapišejo, da "je ta stavka nezakonita". A Ažnoh utemeljuje, da to ne drži, saj imajo soglasje oziroma podpise več kot polovice vseh zaposlenih, kar dokazuje zakonitost stavke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta