(FOTO) Delavci A&E Europe iz Maribora stavkali, da bi obdržali tovarno sukancev

Nina Ambrož Nina Ambrož
27.03.2023 04:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več kot 90 zaposlenih A&E Europe je na dvorišču tovarne mirno protestiralo.
Igor Napast

Delavci mariborskega podjetja A&E Europe s protestom poskušajo preprečiti zaprtje tovarne sukancev v Melju. Zato so danes dopoldan za dve uri prekinili delo. Ameriška korporacija Elevate Texiles namerava predvidoma poleti ali s 30. septembrom zapreti mariborski obrat in postopno odpustiti zaposlene. Delavci upajo, da bodo Američani preklicali svojo odločitev, ki jo utemeljujejo s podražitvami cen materiala, energentov, s težavami v dobavni verigi in slabimi poslovnimi rezultati. Kar 90 odstotkov zaposlenih od skupno 103 se je zbralo na dvorišču tovarne, kjer izdelujejo sukance za konfekcijsko in avtomobilsko industrijo. Miren shod, brez besed in brez transparentov, je bolj kot uporništvo kazal mračno situacijo in potrtost ljudi.

Igor Napast

Nihče od zaposlenih se ni želel javno izpostaviti, ostali so zaprti za ograjo. Aleksandra Horvat iz Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) je povedala, da je vzdušje med zaposlenimi napeto, stresno. Stanje je negotovo. Povzela je njihove zahteve in želje. "Svet delavcev se ne strinja s programom presežnih delovnih mest," po katerem naj bi v dveh fazah (maja in julija) odpuščali zaposlene. "Zahtevajo, da se v Maribor vrnejo konfekcijski posli, ki so jim bili odvzeti, in tako ohranijo zaposlitve. Zahtevajo vrnitev ključnih naročnikov, ki jih je Gütermann odpeljal iz A&E Europe."

Igor Napast

Jedro problema preusmeritev poslov v Nemčijo in kredit

Po oceni delavcev naj bi šlo za 70 odstotkov naročnikov iz Evrope. Poleg strank "so se odpovedali skladišču v Mariboru, ki so ga imeli preko ceste, in skladišče preselili v Nemčijo," sindikalistka opiše reorganizacijo, ki se je dogajala zadnji dve leti in šibila mariborsko družbo. Izpostavila je željo stavkajočih, da "naj lastnik imenuje lokalnega direktorja, ki bo odgovarjal samo za A&E Europe, bo vpisan v register in bo imel vsa pooblastila." Sedanjemu direktorju namreč ne zaupajo. Glavni direktor A&E Europe je Nemec Jürgen Drescher iz Waldkircha, ki je hkrati direktor nemškega sestrskega podjetja A&E Gütermann z enako dejavnostjo. Prav to podjetje je po prepričanju delavcev jedro problemov, zaradi katerih mariborskemu obratu grozi ukinitev.

Aleksandra Horvat: "Delavci zahtevajo, da se v Maribor vrnejo posli, ki so jim bili odvzeti, in tako ohranijo zaposlitve."
Igor Napast

Zaposleni ocenjujejo, da se je v podjetju negospodarno trošil denar. Sumijo, da je vodstvo tovarno v Mariboru načrtno izčrpalo, da je lahko cvetel sorodni posel v Nemčiji. Sindikat suma ni prijavil ne inšpekciji ne policiji, izpostavljajo pa, da bi bila nujna raziskava finančnih tokov. Milijonska izguba, ki jo je A&E Europe beležil predlani in menda enaki znesek lani, naj bi bila v veliki meri posledica škodljivega preusmerjanja poslov v Nemčijo in kredita v višini 2,1 milijona evrov, ki ga je A&E Europe dal Gütermannu, menijo zastopniki delavcev. "Posojilo je brez zavarovanja z rokom vračila 2031. Na sestanku s poslovodstvom je bilo rečeno, da gre za denar, ki je v oblaku. Če katero od njihovih podjetij denar potrebuje, ga lahko vzame iz oblaka. Delavci želijo, da Gütermann poravna dolg, ki ga ima do A&E Europe, da postanejo popolnoma neodvisni in da odgovarjajo direktno lastniku," je pojasnila Aleksandra Horvat.

Igor Napast

Rok za izpolnitev zahtev 1. maj ali celodnevna stavka

Poslovodstvu so postavili rok za izpolnitev zahtev do mednarodnega praznika delavstva, 1. maja. Če do takrat ne bodo našli skupne rešitve, bodo zahtevali sto tisoč evrov odpravnine za vsakega delavca. "To so izračunali na osnovi števila zaposlenih in kredita Gütermannu," je dodala predstavnica KSS. Sledila bo celodnevna stavka.

Iz agencije Pristop, ki komunicira v imenu vodstva A&E Europe, so sporočili, da se socialni dialog s predstavniki delavcev nadaljuje. Podrobnejše informacije o dinamiki odpuščanja in zapiranju tovarne bodo na voljo po zaključku pogajanj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta