Aktualno

Firbcanje po Mariboru: Propagandne filme so snemali že pred sto leti

Vid Kmetič
28.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna Zlatorog v Mariboru konec osemdesetih let 20. stoletja  
Arhiv Henkel Maribor

Nekateri so v lanski reklami videli odlično promocijo mesta, drugi so nergali nad zaprtimi ulicami in Glavnim trgom, roko na srce pa se v tisti reklami Maribora, takšnega, kot je v resnici, vidi bore malo.

Kakšne reklame pa so snemali nekoč? Poleti 1926 je prispela v Maribor filmska družba iz Magdeburga, da bi posnela nekaj propagandnih filmov, ki bi jih nato predvajali pred predstavami v mestnih kinematografih. Lastnik kinematografa Apolo, gospod Roglič, se je za izdelavo teh filmov prav posebej angažiral, saj je videl v tem tudi dober posel.

"Industrija, trgovina in obrt, ki hoče to priliko vporabiti v svoje reklamne namene, pusti filmirati svoje naprave in produkte v večjem ali manjšem obsegu s primernimi napisi ter plača svoj del filma." Na poziv za izdelavo propagandnih filmov so se nemudoma odzvali v tovarni Zlatorog, kjer so naročili "filmiranje" celotnega procesa, od surovine do končnega izdelka. Prav tako je bila za film zainteresirana trikotaža Gasparini & Fanninger ter pri Bühlu za njihove zvonove in aluminijasto posodo. Zanimivo je, da že ob snemanju teh filmov niso videli zgolj priložnosti za propagiranja podjetij in industrije, ampak tudi za promocijo mesta: "Upamo, da bodo tudi ostale industrije spoznale velikansko vrednost take reklamne prilike, mestna občina in društvo za tujski promet pa bodo gotovo poskrbela za to, da bo videti v filmu ne samo tovarne od zunaj in znotraj, temveč tudi vse one zanimivosti in krasote, ki bodo v Mariboru vabile čim več tujcev." Vendarle pa z majhno razliko kot slabih sto let kasneje. Reklamni filmi, ki so jih snemali, so promovirali domače znamke.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?