Firbcanje po Mariboru: Ko kurji tatovi niso bili le prispodoba, temveč je bila perjad dejansko v nevarnosti

Vid Kmetič
03.01.2021 05:20
Negodovanja, da roka pravice le poredkoma doseže tiste prave kriminalce in da najdejo pot za zapahe le "kurji tatovi", so stalnica.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

S tistimi zaresnimi (kurjimi tatovi namreč) pa so si predstavniki mariborske postave dali veliko dela v dvajsetih letih prejšnjega stoletja: "Na Tržaški cesti je včeraj opazil stražnik nekega moškega, ki je nosil v košu kokoši. Ko si ga je stražnik pobliže ogledal, je ugotovil, da nosi v mesto šest ukradenih kokoši, ki jih je odnesel svoji dosedanji gospodinji iz Frama, pri kateri je bil zadnjih 14 dni uslužben. Komaj pa so ga spravili v Mariboru na varno, se je že zglasil pri komisarjatu orožnik iz Slovenske Bistrice, ki zasleduje Ignaca Klanšeka — tako se namreč dolgoprsti možakar imenuje — radi različnih tatvin, predvsem radi tatvin kokoši, jajc in perutnine sploh. Ignac pa je bil velik prijatelj vse premične tuje lastnine in se ni branil niti denarja niti žepnih ur. Za vse ugotovljene in neugotovljene tatvine se bo moral zagovarjati pred sodiščem."

Očitno je bila kraja kokoši takrat dokaj priljubljeno početje nepridipravov, januarja leta 1928 so policisti izsledili celo pravo "kokošjo" kriminalno združbo. Njihov kolovodja sicer ni sodil med najbolj sofisticirane in spretne tatove, pa tudi do svojih pajdašev ni pokazal pretirane lojalnosti.

Pujs je preveč cvilil

"V zadnji dobi so se v Mariboru ter okolici ponavljale tatvine kokoši. Dolgo časa pa kljub zasledovanju s strani policije in orožništva ni bilo mogoče izslediti tatinske družbe. Včeraj pa je mariborski policiji končno uspelo, da je aretirala glavnega udeleženca, 27-letnega Filipa Juga iz Slovenske Bistrice. Na sled so mu prišla oblastva na ta način, ker je pri neki tatvini izgubil dokument s svojim popolnim imenom. Pri zaslišanju je Jug različne tatvine priznal in obremenil še zakonca S. Z njima je izvedel, kakor zatrjuje, večino tatvin, dočim je sam 'nastopil' le enkrat, in sicer pri Luki Furmanu v Radvanju, kjer je pobasal deset kokoši in mlado prase, katero pa je moral izpustiti, ker je preveč cvililo pred svinjakom. Perutnino je tatinska družba deloma porabila zase za praznike, deloma pa prodajala po dnevnih cenah. Omenjena trojica je osumljena tudi, da je izvršila tatvin o v Dečjem domu, kjer je 1. decembra izginilo 20 kokoši."

Mariborskih nepridipravov pa ni mikala zgolj perutnina, jajca in občasno kakšno mlado prase, pred tatinskimu prsti niso bile varne niti samostanske marelice: "Prednica samostana šolskih sester je bila včeraj obveščena po neki ženski kaka huda nevarnost preti krasnim rumenim marelicam na samostanskem vrtu. Predsinočnjem so jih vzeli na piko neki mladeniči in ob pol 1h. ponoči odtrgali kakih 26 opek z vrtnega obzidja, da bi laže prišli na drevo. To noč jih je sicer nekaj preplašilo pred napadom na nunsko sadje in so se odhajajoči pogovarjali, češ pripravljena pot nam bo že prihodnji večer prav prišla. Prednica je ovadila zadevo policiji in je sinoči res stražnik uspešno varoval marelice, da ni bilo delikventov blizu. Kaj pa še vse pride, seveda nihče ne ve."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta