Domovi za starejše: Sprostitev obiskov pričakujejo konec maja

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
25.05.2020 01:00

Ob vedno boljši epidemiološki sliki v državi se ukrepi sproščajo tudi v domovih za starejše. Da bo ta proces hkrati varen za stanovalce, ki spadajo v najbolj rizično skupino, a bodo obenem lahko imeli tudi več svobode, v domovih pričakujejo zelo natančna navodila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiski v Domu pod gorco potekajo po predhodni najavi: ob lepem vremenu so na prostem, stanovalci in obiskovalci nosijo maske, po vsakem obisku mize in stole razkužijo.
Sašo Bizjak

Tudi v domovih za starejše se z usihanjem prisotnosti koronavirusa v populaciji vse bolj rahljajo ukrepi za zajezitev širjenja okužbe. Ena najbolj zaželenih sprostitev ukrepov je bila možnost srečevanja svojcev in stanovalcev in po dveh tednih v mariborskih domovih v zvezi s tem večjih pripomb ali pritožb ni, ugotavljajo direktorji domov. Epidemiološka situacija je vse boljša, zato se pričakuje tudi sproščanje življenja v domovih - ti so denimo že prejeli smernice v zvezi s prostim gibanjem stanovalcev. Sproščanje ukrepov v domovih bo tudi tema ponedeljkovega sestanka ministrstva in skupnosti socialnih zavodov.

Glede pogostosti obiskov omejitev ni

"Obiski pri nas potekajo na dogovorjen način: po predhodni najavi, ob lepem vremenu so na prostem, stanovalci in obiskovalci nosijo maske, po vsakem obisku mize in stole razkužimo. Glede pogostosti obiskov ni omejitev, če so termini prosti: nekateri svojci prihajajo na obisk dvakrat, trikrat tedensko," pravi direktor Doma pod gorco Gregor Žigon.

Bolj kot stanovalci so stiske izražali svojci

V Domu starejših občanov Tezno, kjer so zaradi možnosti, ki jih imajo, srečevanja stanovalcev in svojcev "preko ograje" omogočali tudi v času, ko drugod obiskov še ni bilo, zdaj to možnost izkoristijo sorodniki, kadar jih pride na obisk k stanovalcu več, saj lahko v skladu z navodili stanovalca obišče le ena oseba.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinšek

Precej dilem in odprtih vprašanj

"Obiski odlično potekajo, je pa dejstvo, da imajo obiske večinoma eni in isti, kar nekaj stanovalcev pa je po dveh, treh mesecih osame ostalo brez obiskov sorodnikov in smo zato rekli, da bomo zagnali kampanjo v drugi smeri: Zdaj pa kličemo mi vas," pa pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič. Nepomične stanovalce svojci obiščejo na oddelku (pri čemer jih opremijo z zaščitno opremo), z drugimi se srečujejo v skupnih prostorih. Tudi Slavič pri stanovalcih ne opaža posebnih stisk, travm. "Imamo pa že nova navodila o prostem gibanju stanovalcev in s 1. junijem bomo verjetno to omogočili. V navodilih ni nič opredeljeno, kje naj bi to potekalo; mi jim bomo gotovo sugerirali gibanje v domskem okolju," pravi Slavič.
Dilem in odprtih vprašanj je v domovih ta čas sicer še več, Slavič najbolj izpostavlja vprašanje sivih con. "Zdaj se sproščajo sprejemi v dom in je treba zagotoviti tako imenovane sive cone za primer, da bi bilo treba po epidemiološki anamnezi vanjo namestiti bodočega stanovalca in določen čas spremljati njegovo zdravstveno stanje. Toda prostih sob v domu nimamo: cenovno kalkulacijo imamo izračunano na 98-odstotno zasedenost in vprašanje je, kdo bo kril strošek praznih postelj, potrebnih za sivo cono," pravi Slavič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta