Dobra novica: Tudi v Mariboru lahko helikopter rešuje življenja do mraka

Jana Juvan Jana Juvan
27.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od danes bo tudi mariborska enota helikopterske nujne medicinske pomoči​ imela tak delovni čas kot enota na Brniku.
Andrej Petelinšek

Z današnjim dnem bo helikopter, s katerim rešujejo življenja v vzhodnem delu države, lahko letel vse do 20. ure. Kot nam je povedal Štefan Mally, vodja mariborske helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), so se med tremi ministrstvi, ki sodelujejo pri HNMP, torej na ministrstvu za zdravje, za infrastrukturo in za obrambo, končno uskladili in našli rešitev za to, da bo na mariborskem letališču do 20. ure prisotna gasilska ekipa, ki mora skrbeti za požarno varnost na njem. Doslej helikopter, ki ga za reševalce vozijo piloti vojske, z mariborskega letališča ni smel vzletati po 17. uri, saj se je tedaj končal obratovalni čas letališča. Zdaj pa bo mariborska enota HNMP ​ imela enak delovni čas kot enota na Brniku, kar Mally seveda močno pozdravlja.

Štefan Mally, vodja mariborske ekipe za nujno helikoptersko medicinsko pomoč 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Koliko ljudi več bodo zato lahko rešili, je težko napovedati, pravi Mally. Pove pa, da je lani njihova ekipa poletela okoli 170-krat. Ob tem poudari, da morajo za polete biti tudi primerne vremenske razmere. Okoli tri mesece v letu takšnih razmer ni. "Bolezni ali poškodbe niso časovno razporejene. Lahko se zgodijo dopoldne ali popoldne. Tako lahko tudi popoldne pričakujemo srčne infarkte in možganske kapi, ki se zgodijo nenadoma in potrebujejo ljudje čimprejšnji prevoz do bolnišnice. Pa tudi prometne, delovne in druge nesreče, ki se dogajajo ves čas in potrebujejo našo hitro intervencijo," sklene Mally.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta