Četudi ne bodo plačali šolnin, se otroci lahko šolajo

Barbara Bradač Barbara Bradač
09.05.2020 06:30

Na mariborskih škofijski gimnaziji in waldorfski šoli se zavedajo finančnih stisk družin, a šolnina ostaja nespremenjena. Ponujajo pa pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mnogi starši so se znašli v stiski zaradi zaprtja lokalov, delavnic in popolne izgube prihodka. Število brezposelnih v Mariboru zaradi epidemije novega koronavirusa raste in veliko se ljudi se odloča, katere položnice poravnati takoj, katere kasneje. Med položnicami je tudi šolnina za učence in dijake, ki se šolajo na zasebnih šolah, kot sta Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška in Waldorfska šola Maribor. Na prvi je šolnina 70 evrov na mesec, na drugi 110 evrov, ki pa je za vsakega naslednjega otroka nekoliko nižja.
Na šolah cene šolnine niso znižali, saj oba ravnatelja pravita, da s prispevkom staršev pokrivata le polno plačo zaposlenih, do katere so upravičeni, ne pa materialnih stroškov. Država jim namreč poravna 85 odstotkov plače zaposlenega za primerljiv redni javni program izobraževanja.

Več kot deset odstotkov prošenj za odpis šolnine

Šolanje na daljavo tudi na zasebnih šolah teče normalno. Waldorfsko šolo Maribor obiskuje 175 učencev in učenk, zaposlenih je 29. "Tudi v času koronavirusa smo od države financirani kot pred epidemijo. Kljub šolanju na daljavo so stroški dela ostali enaki, torej 100-odstotno nadomestilo plače in malica za učitelja, le plačila potnih stroškov ni. Se pa zavedamo, da imamo kar nekaj staršev, ki so trenutno v finančni stiski. Tem poskušamo pomagati preko šolskega sklada, ki pa tudi ni vreča brez dna. Ampak za zdaj še zmoremo, ker smo v šolski sklad prerazporedili sredstva znotraj šole," je pojasnil ravnatelj Waldorfske šole Maribor Andrej Ornik.

Šolnino porabijo za plače zaposlenih

Škofijska gimnazija
Marko Vanovsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta