zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Aktualno

Cena ogrevanja v Mariboru bo nekoliko nižja: Vlada zamejila ceno toplote iz daljinskega ogrevanja za gospodinjstva

Igor Selan Igor Selan
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pričakovanja direktorja Energetike Borisa Novaka (desno), da bo vlada vendarle znižala ceno daljinskega ogrevanja za gospodinjstva, so se danes popoldne vendarle uresničila. 
Igor Napast

Po pričakovanjih je bila osrednja tema današnjega srečanja mestne uprave z novinarji pred četrtkovo sejo mestnega sveta podražitev daljinskega ogrevanja, pa čeprav o tem svetniki sploh ne bodo razpravljali. Kot je povedal župan Saša Arsenovič, se občina skupaj s holdingom in Energetiko ves čas trudi ublažiti napovedan pritisk na cene: "Iščemo notranje rezerve in čakamo vlado. Če ta ne bo sprejela dodatnih ukrepov, bomo verjetno omogočili obročno odplačevanje v poletnih mesecih, od maja do septembra."

Da so pogovori z ministrstvom za infrastrukturo konstruktivni, je dodal direktor Energetike Boris Novak: "Želimo, da ministrstvo zameji tudi cene toplote zaščitenih odjemalcev, torej vrtcev, šol, zdravstvenih domov, dodatno pa tudi gospodinjstev. Ne morem sicer napovedati, kdaj, če sploh, bo vlada o tem odločila, vseeno pa verjamem, da bodo cene, ki smo jih najavljali v dosedanji komunikaciji, vendarle nekoliko nižje. Koliko, ne znam napovedati, ker se cenovna politika spreminja vsakodnevno."

Vlada popoldan sprejela novo uredbo

Pričakovanja Novaka so se pozno popoldne nato vsaj delno uresničila. Vlada je namreč sprejela uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je spremenljivi del cene toplote za gospodinjstva omejila na 98,7 evra za megavatno uro. Glede na to, da je Energetika s 1. januarjem ceno za gospodinjstva iz decembrskih 84 dvignila na skoraj 150 evrov, bo to ceno ogrevanja v Mariboru precej pocenilo. "Uredbe še nisem videl, kaj šele preučil, bomo pa v najkrajšem času naredili nove kalkulacije in verjamem, da se bo to odrazilo na nižjih stroških Mariborčanov," je povedal Novak. Kot še izhaja iz uredbe, bo cena toplote zamejena za obdobje od 1. januarja do konca aprila.

Poleg Maribora lahko tako največje znižanje cene pričakujejo še v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Ravnah na Koroškem in Jesenicah, v sistemih torej, ki kot gorivo za proizvodnjo toplote uporabljajo zemeljski plin.

Ali bo vlada sprejela dodatne ukrepe tudi za šole in vrtce, ki se ogrevajo daljinsko, zaenkrat še ni znano. Če ne bo, se bodo vrtci v Mariboru kmalu verjetno podražili: "Mariborska občina že vsa leta plačilo vrtcev subvencionira nadpovprečno visoko, precej več kot ostale občine, proračun pa v tej situaciji ne omogoča, da bi to subvencijo še dvignili. Kar tolaži, je dejstvo, da tako nizke brezposelnosti in tako visokih plač v Mariboru še ni bilo nikoli, socialne stiske bodo vendarle manjše," je povedal Arsenovič.

Zamika se tudi dvig cene za čiščenje odpadnih voda

Zaenkrat se še ne bo podražilo čiščenje odpadnih voda v centralni čistilni napravi v Dogošah. Predlog za podražitev je mestna uprava umaknila kar sama. "Podražitve so zmeraj boleče. Da bi bili vsi na varni strani, bomo podražitev še enkrat preučili, žal pa Maribor ni neka enklava, na katero dogajanje v svetovnem gospodarstvu in vojne ne bi vplivale. Se pa vsi trudimo, da bi podražitev bilo čim manj," je povedal Arsenovič. Po prvotnem predlogu naj bi se omenjena storitev, ki jo izvaja Aquasystems, podražila skoraj za 30 odstotkov, povprečno gospodinjstvo bi zanjo namesto dosedanjih 13 evrov plačevalo okrog 17 evrov mesečno.

Višja povprečnina ne bo imela blagodejnih učinkov

Bodo pa mestni svetniki v prvem branju odločali o proračunu za leto 2023. Ta je načrtovan rekordno visoko, planirani prihodki znašajo 192,1 milijona evrov, 27 milijonov od tega bo občina najela kreditov. Precej več kot lani se bo v proračun steklo od dohodnine, občine so bile namreč uspešne pri pogajanjih z vlado glede povprečnine, a 4,6 milijona evrov višji prihodki ne bodo imeli blagodejnih učinkov na finančno stanje občine, saj bodo učinek izničili višje plače in stroški energentov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?