Bober si je privoščil urbano malico ob Dravi

Andreja Kutin Andreja Kutin
06.11.2022 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Padla je ena od vrb na Lentu. 
Fani&Rozi

Populacija bobra, ki je sicer v Sloveniji endemična vrsta, je v Sloveniji že nekaj let v vzponu. Zaradi boljšega ekološkega stanja rek in vnovične naselitve na Hrvaškem, se je ta vrsta hitro razširila po večini slovenskih vodotokov. Ta vikend pa je bober kot kaže tesarski podvig izvedel tudi na Lentu. Dobra vest je, da je ekološko stanje Drave tako dobro, da se je bober tukaj znova naselil, slabša pa, da je zaradi tega padla ena od vrb ob sprehajalni poti na Lentu. A sobivanje z bobrom je enostavno izvedljivo, mirijo strokovnjaki.

Na naravoslovnem Inštitutu Lutra, ki se ukvarja tudi z bobrom ter odnosom do njega, spomnimo, projekt LIFE BEAVER je z nepodpisom pogodbe začasno zavrl prejšnji okoljski minister Andrej Vizjak, pojasnjujejo, da so primeri dobrih praks sobivanja z bobrom tudi v urbanem okolju znani in že uveljavljeni. "Najbolj preprosta in poceni rešitev je zaščita dreves z ustreznimi mrežami. A izvedba mora biti strokovna, tudi zato, da ne bi po nepotrebnem ovirali rasti drevesa," dodaja Tatjana Gregorc z Inštituta Lutra, kjer podatke o prisotnosti bobra pri Železniškem mostu v Mariboru beležijo že skoraj eno leto.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta