(AVDIO) Grema na kafe z Vasjo Samcem: Od Maribora se poslavljajo s solzami

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.08.2019 17:39

Folklorna alfa in omega je Vasja Samec, ki se je v svoji karieri podpisal pod krepko čez sto plesnih koreografij in več kot štirideset let vodi Akademsko folklorno skupino Študent v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski folkloristi so po besedah Vasje Samca znani po vsebinah, humornosti in atraktivnosti.
Igor Napast

Mariborčan Vasja Samec je leta 2015 za prispevek k ohranjanju slovenske nesnovne dediščine na področju ljudskega plesnega izročila prejel medaljo za zasluge, vročil mu jo je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V začetku tega leta je prejel še največjo nagrado na področju ljubiteljske kulture v Sloveniji, zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za življenjsko delo. Pozna ga vsak slovenski folklorist, vodi številne seminarje, izobraževanja in delavnice. Več kot 30 let je del organizacijske ekipe folklornega festivala Folkart. Je prejemnik zlate Maroltove plakete in svečane listine Univerze v Mariboru. Srečali smo se v gostilni Kužner v Novi vasi, v bližini njegovega doma, pil je podaljšano kavo.
Greste radi na kavo? Da s prijatelji in someščani debatirate o aktualnih temah?
"V neki oddaji o stresu je bilo rečeno, da včasih pomaga, če se s prijateljem odpravite na pijačo. Lahko tudi na pivo ali dve. Kava je pogosto razlog za prijetno družbo in prijeten klepet."
Podkastu lahko prisluhnete tudi v avdio obliki TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-vasja-samec{/soundcloud}
Nosite majico z logotipom Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora. Povejte nam, kaj vam ta skupina pomeni?
"Jaz sem kudovec. Pri nas rečeno enkrat kudovec, vedno kudovec. Pri KUD Študent sem praktično od začetka. S tem se ukvarjam 55 let. Letos imamo 55-letnico društva. To je moje življenje, posvetil sem se folklori. Iz vseh zornih kotov - kot vaditelj, koreograf in nekoč plesalec. In tudi kot soustanovitelj Folkarta."

Igor Napast
Igor Napast

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta