Želite, da vaša hortenzija spremeni barvo? Potem naredite to ...

J. M.
04.06.2023 04:00

Grme hortenzij običajno sadimo na severno stran hiše, ker najbolje uspevajo v polsenci in na nekoliko bolj vlažnih rastiščih. Kaj pa moramo narediti, če želimo, da se rožnati cvetovi obarvajo modro ali obratno?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Rod hortenzij obsega okoli sto vrst, ki izvirajo iz Severne in Južne Amerike ter Daljnega vzhoda, kjer so odkrili tudi najstarejše fosilne ostanke hortenzij, stare več kot 140 milijonov let. V Evropi hortenzij ne najdemo v naravnem okolju, je pa zelo priljubljena na vrtovih.

Recept za barvo

Na barvo cvetov lahko vplivamo le pri določenih hortenzijah, nikakor ne pri vseh. Katere so torej tiste, ki spreminjajo barvo? Barvo spreminjajo le nekatere sorte iz skupine velelistne hortenzije (Hydrangea macrophylla). Kako lahko vplivamo na barvo cvetov? Z gnojenjem oziroma kislostjo tal. V bolj kisli zemlji rožnate hortenzije cvetijo modro, v bazičnih tleh pa rožnato. Prav tako lahko dodamo v tla pripravek, ki vsebuje aluminijeve sulfate, zaradi katerih rožnati cvetovi pomodrijo.

Vrtna hortenzija
Floradania

Zastirka ji dobro dene

Velelistna hortenzija je priljubljena tako v vrtovih kot v vazah. Cvetovi so izjemno dekorativni in pogosto se uporabljajo za okrasitev šopkov in cvetličnih aranžmajev.

Hortenzije sadimo praviloma jeseni, ko odvržejo liste, sadike v loncih pa si lahko privoščimo kadarkoli in jih presadimo v večjo posodo ter postavimo na senčni del balkona ali na teraso. Grmovnica za rast potrebuje humozna, vlažna tla, zato jo izdatno zalivamo. Dobro ji dene zastirka iz lubja ali smrekovih iglic.

Shutterstock



Magical Hydrangea
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta