Zdaj je ugoden čas, da posadite sadno drevje

J. M.
07.02.2024 05:00

Zunanja temperatura je krepko nad ničlo, tla že dolgo niso več zamrznjena. Prav zato je zdaj ugoden čas za sajenje sadnega drevja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Februarja je primeren čas za sajenje sadnega drevja. Za potrebe vrtičkarjev so ulončene sadike vedno bolj priljubljene, saj so manj občutljive za presajanje. Sadimo jih lahko tudi izven priporočenega časa za sajenje, torej ne samo v predspomladanskem času in jeseni, temveč tudi poleti, vendar moramo takrat dalj časa skrbeti za redno zalivanje.

Priprava sadilne jame

Priprava sadilne jame je ključna za uspešno sajenje sadik sadnega drevja. Priporočljivo je, da sadilno jamo pripravite vsaj teden dni pred načrtovanim sajenjem, kar omogoča prezračevanje zemlje in ustvarja optimalne pogoje za razvoj koreninskega sistema. Pomembno je, da drevo posadite tako globoko, kot je raslo v drevesnici ali v loncu, s čimer zagotovite ustrezno rast in razvoj korenin.

Pri sajenju je treba upoštevati tudi pravilno pozicioniranje cepljenega mesta, ki naj bo vedno 15-20 cm nad površino tal.

Globina sadilne jame se razlikuje glede na tip podlage drevesa in na velikost korenin. Za šibko rastoče podlage je priporočljiva globina jame 40 cm, medtem ko lahko za bujno rastoče podlage izkopljete jamo, globoko 60 cm in široko do 150 cm.

Pri izkopu jame je treba ločiti zgornjo polovico zemlje, imenovano živica, od spodnje polovice, imenovane mrtvica. V mrtvico dodajte kompost in ustrezno gnojilo, ki vsebuje primerno razmerje hranil, kot so fosfor, kalij in mikrohranila. To zagotavlja ustrezno prehrano rastlin v začetnih fazah rasti. Nekaj dni pred sajenjem zemljo vrnite v jamo in jo dobro premešajte, da se enakomerno posede.

Shutterstock

Priprava drevesa

Preden drevo posadite v pripravljeno zemljo, postavite drevo v sadilno jamo in previdno razprite korenine, da se enakomerno razporedijo.

Ko je drevo pravilno postavljeno, sadilno jamo temeljito zalijte, da bodo korenine sprva stale v vodi.

Shutterstock


Ko tla popijejo vodo, zapolnite sadilno jamo z zemljo. Pazite, da so korenine dobro prekrite in da ni zračnih žepov okoli korenin. Zemljo z nogo potlačite okoli drevesa, da odstranite morebitne zračne žepke.

Po sajenju znova zalijte drevesni kolobar. Tudi sicer redno spremljajte vlažnost tal in zagotovite, da drevo prejme dovolj vode v prvih tednih po sajenju.

Shutterstock

Količek za oporo

Kaj pa opora? V sadilno jamo pritrdite ošiljen in impregniran kol. Deblo naj bo od kola oddaljeno 5-10 cm. Sadne vrste, cepljene na šibke podlage, potrebujejo oporo vse življenje, medtem ko bo sadikam na bujno rastočih podlagah kol potreben zgolj še leto do dve po sajenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta