Z zamenjavo radiatorjev do vidnega prihranka energije

J. M.
05.01.2023 04:00

Dober učinek dosežemo, če pri menjavi ogrevalnega sistema zamenjamo tudi stare radiatorje. Sodobni radiatorji se hitreje segrejejo, poleg tega pa z njimi stanovanje postane privlačnejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Zehnder

Dolgoročno lahko prihranimo pri stroških ogrevanja na številne načine: tako, da zamenjamo okna in poskrbimo za izolacijo fasade, izboljšamo ali zamenjamo ogrevalni sistem in namesto starih vgradimo nove, visokoučinkovite radiatorje. 

djd/Zehnder

Krajša faza ogrevanja

Stari radiatorji po nepotrebnem bremenijo gospodinjski proračun, saj bi ožji, sodobni radiatorji pogosto zadoščali za toplotne potrebe prostorov. Velikokrat so stari radiatorji poleg vsega še poškodovani in na mestih iz njih že zeva rja, iz nekaterih uhaja voda, ki lahko uniči parket ali preprogo. Starejši radiatorji imajo pogosto počasen odzivni čas. Njihova toplotna moč ni optimalna in glede na to, da danes marsikje prehajamo na nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, stari radiatorji na novem sistemu porabijo precej več energije, kot je to potrebno. Ste vedeli, da so sodobni radiatorji s povečano zmogljivostjo tudi do 80 odstotkov učinkovitejši od standardnih starih radiatorjev?

djd/Zehnder

Novi radiatorji so že v osnovi lahko izdelani tako, da so namenjeni vgradnji v nizkotemperaturne ogrevalne sisteme s temperaturo pretoka 40 °C in manj. Takšni radiatorji so primerni za ogrevanje, kjer uporabljamo toplotno črpalko, kondenzacijski kotel, solarni sistemi in podobno, saj se bistveno hitreje segrejejo, kot stari radiatorji. Odzivni čas pri sodobnih radiatorjih je primerljiv s talnim ogrevanjem. Sodobni radiatorji so pogosto na voljo v različnih barvah in oblikah, tako boste zlahka našli najprimernejšega za vsak prostor.

djd/Zehnder

Tudi v kopalnici, kjer se bodo sušile brisače

Če prenavljate kopalnico, je tudi tam smiselno zamenjati radiator. Zastareli radiatorji s svojim videzom ne sodijo več v sodoben ambient. Dolgo segrevanje, nezadostna toplotna moč, madeži, ostri robovi ali neprimerna oblika za obešanje brisač prav tako vplivajo na to, da so stari modeli zelo neučinkoviti. Pri številnih sodobnih kopalniških radiatorjih je zamenjava danes mogoča brez zapletenih konstrukcijskih posegov.

Tubes


Tubes
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta