zadnje objavljene

pogledi

več
Michaela Hyskova, učiteljica zgodovine iz Karlovih Varov

mnenje

več

KVADRATI

Z zamenjavo radiatorjev do vidnega prihranka energije

J. M.
05.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Zehnder

Dolgoročno lahko prihranimo pri stroških ogrevanja na številne načine: tako, da zamenjamo okna in poskrbimo za izolacijo fasade, izboljšamo ali zamenjamo ogrevalni sistem in namesto starih vgradimo nove, visokoučinkovite radiatorje. 

djd/Zehnder

Krajša faza ogrevanja

Stari radiatorji po nepotrebnem bremenijo gospodinjski proračun, saj bi ožji, sodobni radiatorji pogosto zadoščali za toplotne potrebe prostorov. Velikokrat so stari radiatorji poleg vsega še poškodovani in na mestih iz njih že zeva rja, iz nekaterih uhaja voda, ki lahko uniči parket ali preprogo. Starejši radiatorji imajo pogosto počasen odzivni čas. Njihova toplotna moč ni optimalna in glede na to, da danes marsikje prehajamo na nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, stari radiatorji na novem sistemu porabijo precej več energije, kot je to potrebno. Ste vedeli, da so sodobni radiatorji s povečano zmogljivostjo tudi do 80 odstotkov učinkovitejši od standardnih starih radiatorjev?

djd/Zehnder

Novi radiatorji so že v osnovi lahko izdelani tako, da so namenjeni vgradnji v nizkotemperaturne ogrevalne sisteme s temperaturo pretoka 40 °C in manj. Takšni radiatorji so primerni za ogrevanje, kjer uporabljamo toplotno črpalko, kondenzacijski kotel, solarni sistemi in podobno, saj se bistveno hitreje segrejejo, kot stari radiatorji. Odzivni čas pri sodobnih radiatorjih je primerljiv s talnim ogrevanjem. Sodobni radiatorji so pogosto na voljo v različnih barvah in oblikah, tako boste zlahka našli najprimernejšega za vsak prostor.

djd/Zehnder

Tudi v kopalnici, kjer se bodo sušile brisače

Če prenavljate kopalnico, je tudi tam smiselno zamenjati radiator. Zastareli radiatorji s svojim videzom ne sodijo več v sodoben ambient. Dolgo segrevanje, nezadostna toplotna moč, madeži, ostri robovi ali neprimerna oblika za obešanje brisač prav tako vplivajo na to, da so stari modeli zelo neučinkoviti. Pri številnih sodobnih kopalniških radiatorjih je zamenjava danes mogoča brez zapletenih konstrukcijskih posegov.

Tubes


Tubes
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?