Z lastno sončno elektrarno do stabilne in predvidljive cene električne energije

Tina Recek Tina Recek
04.04.2019 01:29

Cena električne energije raste in pričakovati je, da v prihodnosti ne bo nič kaj drugače. A z lastno sončno elektrarno lahko postanemo energetsko samooskrbni in neodvisni od nihanja cen na trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Energetska samooskrbnost, neodvisnost od nihanja cen na trgu, lastna proizvodnja električne energije brez izpustov ogljikovega dioksida ali prašnih delcev so le nekatere bistvene prednosti sončne elektrarne. Tomaž Kričej iz podjetja SONCE energija dodaja, da namestitev sončne elektrarne na streho objekta nima negativnih vplivov na okolje. "Cena električne energije na veleprodajnem trgu konstantno raste. Od leta 2016 do danes se je dvignila tudi za več kot 100 odstotkov. Zato je lastna proizvodnja električne energije edini odgovor, saj zaradi povečanega trenda uporabe električnih in hibridnih avtomobilov v prihodnosti, gospodarske rasti in splošne elektrifikacije lahko pričakujemo povečanje povpraševanja po električni energiji, kar bo dodatno vplivalo na zvišanje cen. Z lastno sončno elektrarno si zagotovimo stabilno in predvidljivo ceno električne energije za dom ali podjetje, pravzaprav si skozi čas zmanjšujemo njeno ceno."

Letno lahko prihranimo več tisoč evrov

Življenjska doba sončne elektrarne je 30 let, investicija pa se investitorju povrne v obdobju od sedem do največ deset let, odvisno do porabe električne energije v gospodinjstvu. Zaradi tega, tako Kričej, ima investitor velike prihranke oziroma skoraj izničenje stroškov elektrike in tudi ogrevanja, če se ogreva s toplotno črpalko. Kar lahko pomeni do 3000 evrov letnega prihranka na gospodinjstvo. Tak prihranek prinaša enake učinke, kot da bi imeli za to vrednost višjo plačo ali pokojnino. Po njegovem mnenju sončna elektrarna slabosti pravzaprav nima. Pravzaprav je idealna rešitev za vse, ki želijo postati energetsko samozadostni, narediti nekaj za zdravje zase in naslednjih generacij ter obenem zaščiti naravo.

Cena električne energije na veleprodajnem trgu konstantno raste. Od leta 2016 do danes se je dvignila tudi za več kot 100 odstotkov.
Shutterstock

Nakup brez stresa

Pri investiciji v sončno elektrarno se v večini primerov odločamo za izvedbo na ključ. S tem si olajšamo delo in zagotovimo strokovnost. Tovrstna izvedba, kot pravi Igor Kozlar iz podjetja Enertec – Moja elektrarna, za investitorja v prvi vrsti pomeni nakup od A do Ž brez stresa, vključujoč montažo, zagon in tudi podaljšano garancijo za delovanje sončne elektrarne. Poleg tega omogoča daljinski nadzor in spremljanje elektrarne, redne servisne preglede in urejanje škodnih primerov. Na ta način je investitor praktično brezskrben v življenjski dobi sončne elektrarne. V družbi GEN-I Sonce pripominjajo, da v okviru sončne elektrarne na ključ poskrbijo za izvedbo projekta od začetnega svetovanja, izračuna ustrezne velikosti elektrarne do izgradnje ter priklopa na distribucijsko omrežje električne energije oziroma predaje kupcu. In to z minimalnimi posegi v objekt in okolico. Poleg izbire kakovostnih komponent poskrbijo tudi za kakovostno montažo na streho z 10-letnim jamstvom na nepuščanje strehe pod elektrarno. Po njihovih besedah celoten postopek izgradnje elektrarne traja osem osem do deset tednov, montaža na strehi objekta pa je običajno izvedena v enem dnevu. Izgradnja elektrarne se ne konča z montažo na objektu, saj za brezskrbnost investitorja poskrbijo tudi dolgoročne garancije sestavnih delov, ki znašajo do 25 let, stranki pa omogočijo tudi zavarovanje ter vzdrževanje naprave. "Sončna elektrarna za samooskrbo je namenjena proizvodnji lastne, zelene energije za pokrivanje lastne porabe oz. porabe energije v gospodinjstvu. Zato je vsaka narejena po meri posameznega investitorja. Individualna obravnava posameznega investitorja pa je ključna za dimenzioniranje velikosti elektrarne, ki bo ustrezala potrebam gospodinjstva. Natančno dimenzioniranje velikosti elektrarne je ključno tudi z vidika vračilne dobe investicije – da se bo investicija v lastno elektrarno čim bolj obrestovala,“ še poudarjajo v omenjeni družbi.

Edina skrb - zagotoviti finance

Sončno elektrarno na ključ priporoča tudi Primož Tručl iz Združenja slovenske fotovoltaike in podjetja Enerson. "Sončna elektrarna je kar kompleksna naprava, njena uporaba pa je vezana na kopico predpisov - in kdor vsega tega ne pozna, se lahko hitro 'zapleza'," posvari sogovornik. Če se odločimo za izvedbo na ključ, je naša obveznost oziroma skrb, kot pravi Kozlar, zagotoviti finance. Seveda pa nam ponudniki sončnih elektrarn pomagajo pri pridobivanju ekokredita in nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada. Ob tem iz družbe GEN-I Sonce dodajajo, da pomagajo tudi pri pridobivanju potrebnih soglasij in pri urejanju dokumentacije pri pristojnem distributerju.

Sončna elektrarna je smiselna naložba za večje gospodinjske porabnike, ki si lahko obetajo večje prihranke, v vsakem primeru pa je potreben individualni pristop ter nekaj preračunavanja in truda.
Shutterstock

Druge možnosti niti ni

Preden se odločimo za sončno elektrarno na ključ, Kričej opozori, naj preverimo dotrajanost strehe in se posvetujemo z izvajalci, ali bi bilo smiselno pred investicijo zamenjati strešno kritino. Sicer pa, kot nadaljuje, razen podpisa pooblastila za izvedbo postopkov priključitve in podpisa pogodb poskrbi izvajalec. Pri podpisu pogodbe o samooskrbi lahko zbiramo med ponudniki električne energije ali se odločimo za pristop na tržnico električne energije, kjer lahko neposredno od proizvajalcev dokupimo elektriko ali pa si višek električne energije konec leta prenesemo v naslednje leto ali na drugo merilno mesto.

Celoten postopek izgradnje sončne elektrarne traja osem do deset tednov, montaža na strehi objekta pa je običajno izvedena v enem dnevu.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta