zadnje objavljene

pogledi

več
Michaela Hyskova, učiteljica zgodovine iz Karlovih Varov

mnenje

več

KVADRATI

(VIDEO) Kako pravilno odstranimo moker sneg z vej

Jasna Marin Jasna Marin
17.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kadar je novozapadli sneg moker in težek, lahko povzroči, da se veje pod težo upognejo in zlomijo. Zato je dobro, da previdno stresemo ali z metlo očistimo sneg od spodaj navzgor. Odvečni sneg z vej velikih dreves, grmov in živih mej odstranimo čim prej, da preprečimo lomljenje in deformacijo rastlin.


Da ne bo poškodb na rastlinjaku

Prav tako je priporočljivo odstraniti sneg s strehe rastlinjaka ali tople grede – pomaga lahko že, če v rastlinjaku zakurimo peč in se sneg začne tajati. Izogibajte se hoji po zasneženi trati, saj lahko poškodujete trato pod snežno odejo, prav tako lahko hoja po zasneženi mokri trati izzove rast glivičnih bolezni, ki se razvijejo v hladnih vlažnih razmerah.

Shutterstock

Dober izolator

Čeprav nam lahko sneg tako na cesti kot na energetski infrastrukturi marsikje povzroči težave, je za naravo in vrt koristen. Snežna odeja namreč deluje kot izolator, ki varuje rastline pred mrazom. Četudi se temperature zraka približajo -20 stopinjam Celzija, bo temperatura pod snežno odejo le malo pod ničlo. Snežna odeja je koristna tudi zato, ker med taljenjem preskrbuje prst z dragoceno vlago.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?