Ustrezna energetska prenova je naložba tudi za prihodnje generacije

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.03.2024 11:05

Kako se lotiti energetske prenove stavbe in kje jo začeti, smo vprašali mag. Petra Petrovčiča, energetskega svetovalca Ensveta, ki izpostavi, da naj bo energetska sanacija stavbe premišljena pa tudi skrbno načrtovana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kakšni naj bodo ukrepi za izboljšanje energetske učinkovitosti, predvsem pa - kako se lotiti celovite energetske prenove stavb? Vprašanje, ki si ga zastavljajo številni, ki razmišljajo o temeljiti obnovi svojega doma. Da bi dobili čim bolj koristne nasvete, smo se pogovarjali z energetskim svetovalcem Ensveta mag. Petrom Petrovčičem.

Peter Petrovčič, energetski svetovalec: "Vrstnemu redu del energetske sanacije ni treba vedno slepo slediti."
Matej Pušnik

Ta nas že uvodoma opozori, da naj bo energetska sanacija stavbe premišljena in skrbno načrtovana. Če ne bo, bodo stroškovna učinkovitost izvedbe in bivalne razmere v stavbi po izvedbi slabše, kot bi morale biti. Zato se moramo že pri načrtovanju sanacije ravnati po načelih dobrega gospodarjenja, poudari energetski svetovalec. Da je vsekakor treba upoštevati kar nekaj dejavnikov in jih tudi pretehtati, še izpostavi - od stanja posameznih delov toplotnega ovoja in vgrajenih sistemov v stavbi, njene starosti, nujnih popravil, potrebnih vzdrževalnih del, razpoložljivih finančnih sredstev in časa, možnosti črpanja nepovratnih sredstev, do tega, ali je stavbo za določen čas možno izprazniti ali pa bomo med sanacijo morali bivati v njej.

Vse potrebe in zahteve, tudi mogoče tehnične rešitve in dolgoročne stroškovne vidike, ki jih prinašajo, je treba preveriti, da lahko na koncu oblikujemo finančno vzdržno kombinacijo ukrepov, ocenjuje sogovornik. Prav tako je mnenja, da je priporočljivo v izvedbo posameznih delov stavbe vključiti tudi nujna popravila poškodb in vzdrževalna dela. "Poskrbeti je treba za statično ojačitev in protipotresno utrditev ter preprečiti zamakanje zaradi vdora talne vlage ali padavinske vode, predvideti pa je treba tudi posege na stavbnem ovoju in sistemih, s katerimi izboljšamo energetsko učinkovitost."

Celovit in premišljen pristop k prenovi vključuje temeljito analizo, načrtovanje ter izvedbo vseh potrebnih izboljšav.
Shutterstock



Pri energetski prenovi je smiselno poskrbeti tudi za statično ojačitev in protipotresno utrditev ter preprečiti zamakanje zaradi vdora talne vlage ali padavinske vode.
Djd/bauherren-schutzbund/panthermedia/rades

Da bi bilo neprijetnih presenečenj čim manj

Vsak ukrep, ki vodi v izboljšanje energetske učinkovitosti določene stavbe, naj bo izveden bodisi samostojno bodisi v kombinaciji z več ukrepi, mora biti izpeljan kakovostno in v skladu z gradbenimi predpisi ter zahtevami Eko sklada za pridobitev nepovratnih spodbud, opozori sogovornik. Le tako bo namreč stavba po izvedbi vseh potrebnih ukrepov, ki lahko traja tudi desetletje ali več, ustrezno funkcionirala in zagotavljala ustrezne bivalne razmere. Če se bo nekdo lotil zgolj delnih ukrepov, ki vključujejo površno odpravljanje napak in prenovo videza stavbe, dolgoročno ne bo dosegel tistega, kar od energetske prenove tudi pričakujejo. Delna prenova namreč po besedah Petrovčiča ne prinaša takšnih koristi, kot bi jih celovit in premišljen pristop k prenovi. Tovrstne celovite prenove od temeljev do strehe se tudi ne dogajajo pogosto, na primer z vsako generacijo, zato je ustrezna prenova vsekakor naložba tudi za prihodnje generacije, ki bodo bivale v stavbi, še poudari.

Je pa ključno vprašanje, ki si ga ponavadi zastavljajo tisti, ki se lotevajo tovrstnega posega, prav to, kaj sploh narediti, da bo razmerje med investicijo oziroma izbrano kombinacijo ukrepov in koristmi najugodnejše na daljši rok, še opozori Petrovčič. "Nikakor se ne smemo lotiti prenove na pamet, z enostavnim in posplošenim kopiranjem del, ki so jih izvedli sosedi, prepustiti pomembne odločitve izvajalcu ali se pustiti prepričati najbolj všečni reklami v medijih." Kot poudari, je še kako velikega pomena, da lastnik stavbe v fazi načrtovanja, torej že pred pričetkom izvedbe prenove, opravi dovolj razgovorov z usposobljenimi strokovnjaki za posamezna področja gradnje. S pravilnim izborom bodo tudi ukrepi pravilno izbrani in načrtovani, hkrati pa bo neprijetnih presenečenj med izvedbo čim manj.

Pri menjavi kritine lahko zelo enostavno izoliramo še ostrešje ali strop proti podstrehi.
Shutterstock



S pravilno načrtovano izolacijo bistveno zmanjšamo toplotne potrebe stavbe, zato se znižajo tudi obratovalni stroški.
Shutterstock

Najprej zamenjamo okna in poskrbimo za izolacijo

Kako naj poteka energetska sanacija, še vprašamo strokovnjaka iz Ensveta. Pojasni, da načeloma v prvi fazi sledimo izboljšanju kakovosti ovoja stavbe, kar pomeni, da najprej zamenjamo okna. Prav tako toplotno izoliramo fasado, strop proti podstrehi ali mansardne strope. Pa tudi tla na terenu ali tista, ki so nad neogrevano kletjo. "S tem bistveno zmanjšamo toplotne potrebe stavbe, zato se znižajo tudi obratovalni stroški," pravi Petrovčič. In nadaljuje: "Potrebna ogrevalna moč generatorja toplote bo bistveno nižja, temperaturni režim v ogrevalih tudi, potrebe po hlajenju stavbe v poletnih mesecih bodo spremenjene, spremenila se bo tudi stroškovna učinkovitost energentov, ki jih izkorišča konkretna stavba. Prav to pa so tudi razlogi, da se ogrevalni sistem, sistem za pripravo tople sanitarne vode, ohlajevanja stavbe in prezračevalni sistem menjajo, na novo vgrajujejo ali izboljšujejo šele v drugi fazi po izvedbi posegov v ovoj stavbe."

V prvi fazi prenove sledimo izboljšanju kakovosti ovoja stavbe, kar pomeni, da najprej zamenjamo okna, izoliramo fasado, strop proti podstrehi ali mansardne strope.
Shutterstock

Kdaj je treba zamenjati ogrevalno napravo

Prav tako vrstnemu redu ni treba slepo slediti. Če je v stavbi treba najprej zamenjati kotel za centralno kurjavo, ker je obstoječ dotrajan in ne dela, kot bi moral, je možno ob določenih tehničnih prilagoditvah to tudi storiti, pojasni Petrovčič. "V tem primeru se lahko denimo odločimo za toplotno črpalko, katere moč je izračunana glede na bodoče toplotne potrebe stavbe, in jo vzporedno vežemo v sistem z obstoječim kotlom, ki bo skrbel le za konične potrebe po toploti. Kjer je možna dobava zemeljskega plina, se lahko star kotel zamenja s sodobnim kondenzacijskim plinskim kotlom, pri katerih je ogrevna moč modulirana v širokem razponu. Podobno je možno prilagoditi tudi druge ukrepe energetske sanacije, zato že omenjen vrstni red kdaj tudi ni nujno potreben." Hkrati meni, da je bistveno skrbno tehnično načrtovanje, da bo izvedba tehnično izvedljiva, bivalne razmere v stavbi in stroškovna učinkovitost izvedbe pa ves čas energetske sanacije ustrezne.

Moč toplotne črpalke se izračunana glede na toplotne potrebe stavbe.
Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta