KVADRATI

To so najprimernejši dnevi za sečnjo in pomlajevanje dreves ter grmov

10.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za oblikovalno rez rastlin je primerno obdobje pojemajoče lune. V tem času potujejo sokovi v notranjost. To bo ta mesec od 8. do 21. januarja, po tem obdobju začne luna spet rasti. Poleg tega je pri rezi in sečnji bistveno, da so temperature na prostem nad lediščem, sicer lahko pride do poškodb drevnin.

Da se veje ne polomijo

V januarju lahko opravimo sečnjo sadnih in okrasnih dreves. Starih in močno razvejanih dreves ne požagamo naenkrat, še zlasti če rastejo v neposredni bližini drugih rastlin, saj bi jih lahko sicer med padcem polomila. Najprej odžagamo veje, nato postopoma skrajšujemo deblo.

Shutterstock

Ribez, kosmulja, leska

Ta mesec obrezujemo rodne grme ribeza in kosmulj, ker spomladi odženejo zelo zgodaj. Pravilo veleva, da vsako leto izrežemo do tretjino vej, na katerih je manj plodov in so prestare za rodnost. Te veje prepoznamo po kratkih brstnih nastavkih.

Januarja pomlajujemo tudi leskove grme. Pri tleh izrežemo stare veje, pri katerih smo med sezono opazili, da manj rodijo.

Shutterstock

Vezanje ob oporo

Prav tako je čas za obnovitev vezi, s katerimi so drevesa pritrjena ob oporo. Kjer je potrebno, vezi zamenjamo in jih zavežemo v obliki osmice tako, da je del zanke okoli drevesa, drugi del osmice pa naj bo privezan okoli kola. Raje kot ozke vrvice za privezovanje uporabimo široke trakove, ker bodo najmanj ranili drevesa.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?