Pridelava zelenjave: Skleda solate z domačega balkona

Jasna Marin Jasna Marin
24.08.2022 02:00

Balkoni in terase se običajno ne ponašajo z veliko prostora, a vseeno lahko na še tako majhnem koščku ustvarite imeniten mini vrt, na katerem bodo domača zelenjava, jagode in sveža zelišča vedno na dosegu roke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če menite, da najbolj tekne sveža poletna solata, pripravljena iz doma pridelane zelenjave, potem poskrbite, da boste pridelek pobirali na domačih kvadratih. Nič ne de, če nimate pravega vrta, kajti brez težav si lahko vrtiček v posodah ali koritih uredite tudi na balkonu. Če je balkonski prostor dovolj osončen, lahko tudi sredi mesta dobro uspevajo mnoge vrste zelišč, jagodičevja in vrtnin, med slednjimi so zlasti priljubljeni paprika, jajčevci, korenček, redkvice, zelena solata, feferoni in paradižnik. Bistveno je, da za majhen balkon poiščete rastline, ki ohranijo majhno in strnjeno rast.

Praktična rešitev na balkonu so lahko večja korita na stojalu, v katera posadite solate, morda tudi kumare ali bučke, če imate dovolj prostora.
Shutterstock

Drugačne razmere kot na vrtu

Rastline v posodah so bolj odvisne od naše oskrbe kot tiste na vrtu. Le katera rastlina v naravi bi si za svoj dom izbrala cvetlični lonček? Pravzaprav je vsakomur jasno, da si rastline, ki smo jih posadili na balkon, same ne bi izbrale takšnega rastišča. Zato od rastline, ki smo jo posadili v lonec, ne moremo pričakovati, da bo sama od sebe veselo uspevala na mestu, ki ji ga dodelimo, temveč potrebujejo redno oskrbo. Pravzaprav moramo tako z zelenjavo kot tudi zelišči in sadjem ravnati skrbno od vsega začetka - rastlinam je treba priskrbeti ustrezno zemljo, jim zagotoviti dovolj velik lonec, jih redno zalivati in gnojiti, po potrebi tudi obrezovati ali odstranjevati zalistnike, ter jih postaviti na mesto, kjer dobijo ustrezno količino sončne svetlobe za uspešno rast.

Paradižniki za gojenje v posodah

Imate izkušnje s paradižnikom na balkonu? Potem veste, da vzgoja na balkonu ni mačji kašelj. Če ste kdaj z vrtnarije prinesli domov sadiko, ki je imela veliko število plodov in cvetov, ste najbrž doživeli, da je teh bilo iz dneva v dan manj. Treba je nekaj tudi narediti, da se iz cvetov razvijejo plodovi. Ker čmrlji, ki so opraševalci paradižnika, redkeje obiščejo balkone, je treba cvetoči paradižnik vsak dan opoldne malce potresti, da se cvetovi oprašijo. Že poznate sorte paradižnika, ki so primerne za vzgojo na balkonu? Venus je ena najmanjših sort, ki ima plodove velike kot frnikole, in vas bo razveseljevala z odličnim okusom. Zanimive za balkon so tudi sorte Rio grande, Balkonzauber, Golden Konigin, črni čeri ali črni paradižnik naj bi vseboval antioksidant antocianin, ki je prisoten tudi v borovnicah, pa mini češnjev paradižnik Tumbling Tom red – ta je zaradi povešave rasti primeren za gojenje v visečih posodah ali večjih loncih. Preizkušen je tudi mini paradižnik Megabyte, ki se ponaša s pokončno in kompaktno rastjo in doseže višino do 30 centimetrov.

Shutterstock

Paprika, čili, kumarice

Tudi paprika je primerna za balkonski vrt. Izberete lahko klasične, a tudi mini paprike, ki jih odlikuje kompaktna rast, kot so mini sorta paprike Snackly s koničastimi zelo sočnimi plodovi, ki zrastejo v velikost približno šest krat tri centimetre. Mladi plodovi so zeleni, zreli pa se obarvajo rumeno, oranžno ali rdeče, odvisno od sorte. Ljubitelji pikantnih jedi pa lahko na svojem balkonu ali terasi gojijo tudi čili, ki je bližnji sorodnik paprike. Z njim lahko začinite skoraj vse jedi, od testenin in rižot do sladic in solat. Z vodo bogate kumarice uravnotežijo okus vsake solate. Solatne kumarice najbolje uspevajo v rastlinjaku, medtem ko je bolje, da v lonce posadite predvsem mini kumarice, ki jih lahko jeste kar tako, brez začimb.

Blitva, špinača, mehiške kumarice, paradižnik ... marsikaj bo uspevalo, če imajo rastline kakovostno prst ter dovolj sonca in vode.
Shutterstock

Trpežna zelišča in še kaj

V majhnih koritih se dobro obnese tudi solata, ki ne naredi prevelikih glav. Pri berivki in rezivki lahko nabirate posamezne liste, pri glavnati solati pa odrežete celo glavo. Če pri tem ne poškodujete srca, bo solata znova odgnala liste in dala novi pridelek. Na balkonu uspevajo tudi fižol, grah, redkvica, radič in rukola. Če želite zelenjavi dodati še nekaj sadne osvežitve, so za sajenje v lončke dobra izbira jagode, ribez ali borovnice, za začetnike vrtnarjenja pa so vsekakor najboljša rešitev različne dišavnice in zelišča, ki jih lahko kupite že posajene v lončkih s substratom in preprosto postavite na polico, denimo timijan, origano, lovor, koriander, žajbelj, meta, melisa, bazilika, peteršilj, drobnjak in rožmarin. Večini zelišč dobro dene neposredno sonce, v primeru manjše izpostavljenosti sončnim žarkom bo njihov okus manj intenziven. Dobro se na balkonu obnesejo tudi bolj eksotične rastline, denimo mešanica azijske listnate zelenjave, ki jo sproti režete za solato. Takšna mešanica je priročna izbira za gojenje skozi vse leto.

Za sladkanje z jagodičevjem ne potrebujete veliko prostora. Ameriške borovnice s kompaktno rastjo zlahka uspevajo na balkonu, zagotoviti jim je treba kislo prst.
Djd/brazelberry
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta