Prenova fasade: Še to pomlad do nove 'obleke' na hiši

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.05.2020 01:00

Je vaša fasada dotrajana, so na njej vidne poškodbe, je barva izgubila lesk, toplotna izolacija stavbe pa ni zadovoljiva? Potem je zdaj pravi čas za njeno temeljito prenovo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Schoener Wohnen Farbe

Fasado najpogosteje obnovimo iz dveh razlogov: ko je dotrajan zaključni sloj fasade in kadar je objekt slabo izoliran, ker s tem izgublja energijo, mi pa denar. V podjetju Baumit ugotavljajo, da lastniki hiš začnejo razmišljati o prenovi fasade praviloma takrat, ko se na njej pojavijo vidne napake ali kadar je potrebna osvežitev barve: "Ker starejši objekti na fasadi nimajo zadostne toplotne izolacije, je večinoma smiselno, da se odločimo za celovito toplotno prenovo. Vložek je sicer večji, vendar se investicija dolgoročno hitreje povrne s prihrankom energije. Manjši sanacijski ukrepi so smiselni predvsem, kadar gre za lokalna vzdrževalna dela."

Najbolj ekonomična je celovita sanacija

Če nameravamo obnoviti celotno fasadno površino, je bolj ekonomično, da razmišljamo celovito in na dolg rok, pravijo v Baumitu. Zgolj površinska obdelava fasade z barvanjem ali preplastitvijo je estetsko sicer zadosten ukrep, ki pa prav tako ni poceni. Če se na primer po desetih letih odločimo za toplotno izolacijo fasade, ponovno plačamo vsaj strošek gradbenega odra. Hkrati smo v tem času plačali več za ogrevanje in s tem porabili velik del denarja, ki bi ga lahko namenili za celovito toplotno prenovo fasade. "Zelo pomembno dejstvo, ki ga pri odločitvi premalo upoštevamo, pa je, da se v toplotno izolirani hiši veliko bolje počutimo. Nihanja temperature v prostoru, hladne stene, čezmerno gibanje zraka, kondenz in plesen so dejavniki, ki bistveno vplivajo na naše počutje, dolgoročno pa tudi na zdravje. Investicija v toplotno prenovo fasade je torej tudi investicija v naše zdravje in dobro počutje. Prenova fasade brez dodatne toplotne izolacije je torej smiselna, ko je hiša že ustrezno toplotno izolirana, torej kadar na fasadi opravljamo vzdrževalna dela," še opozarjajo pri Baumitu.

Praviloma so za izvedbo fasade najboljši spomladanski in jesenski meseci. Za vgradnjo večine fasadnih izdelkov velja, da mora biti temperatura med vgrajevanjem in vezan­jem nad petimi stopinjami Celzija, priporočljivo pa je, da ne presega 30 stopinj.
Shutterstock

Za nižje stroške

Minimalni standard določa, da je treba objekt izolirati toliko, da bo toplotna prehodnost U<0,28 W/(m2K), kar pri najpogostejših debelinah masivnih sten predstavlja okrog 15 centimetrov toplotne izolacije. Torej, če je vaš objekt manj izoliran, je fasado smiselno obnoviti. Stroški vzdrževanja vašega objekta se bodo drastično znižali, če boste objekt še bolj izolirali, najbolj optimalna debelina toplotne izolacije naj bi bila okrog 25 centimetrov. Ko obnavljamo sloj izolacije, moramo biti pozorni na vrsto dejavnikov, opozarjajo strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. Najprej sta pomembni sestava in predvsem toplotna prehodnost že obstoječega zidu. Na debelino toplotne izolacije pa vplivajo tudi podatki o lokalni projektni zunanji temperaturi in sončno obsevanje objekta.

Vpliv na videz zgradbe

Prenove se je treba lotiti tudi ob dotrajanosti zaključnega sloja fasade. Poškodovan zaključni sloj objekta ne ščiti ustrezno pred vremenskimi vplivi, prav tako pa negativno vpliva na videz objekta. Preden se lotimo prenove zaključnega sloja fasade, je treba poznati nekaj dejstev. Pri prenovi se najprej srečamo z izbiro ustreznega materiala za zaključni sloj. Načeloma izberemo material, ki se bo vključil v že obstoječo okolico objekta - z materiali bo posnemal druge objekte. Zaključni sloj fasade je namreč najbolj viden element vašega objekta, pomembno pa je, da se ta sklada z okolico. Le tako bo okolje, v katerem živite, delovalo urejeno in prijetno.

Fasadni sistem sestavljajo toplotna izolacija, lepilo in lepilna malta, armirna mrežica, osnovni premaz in zaključni fasadni sloj. Bistveno je, da so vse komponente med seboj združljive.
djd/Industrieverband Hartschaum

Od pomladi do jeseni

Izdelava fasade je odvisna od vremenskih razmer, zato se je za tovrstna gradbena dela smiselno odločiti od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Kot opozarjajo strokovnjaki iz Gradbenega inštituta ZRMK, temperatura zraka in zidne podlage naj ne bi bila nižja od petih stopinj Celzija in tudi ne višja od 35 stopinj, relativna vlažnost zraka pa naj ne bi presegala 80 odstotkov. Če je mogoče, vgradnjo fasade načrtujte v suhem vremenu, saj boste sicer imeli nekaj težav s sušenjem in tudi delom samim. Za vremenske razmere so še zlasti občutljivi silikatni zaključni ometi, zato jih je treba vgrajevati pri temperaturi nad 10 stopinj Celzija, relativna zračna vlažnost pa ne sme preseči 75 odstotkov.

Izbira fasadnega sistema

V podjetju Saint-Gobain Weber pravijo, da glede konkretne izbire fasadnega sistema pri njegovi obnovi ni enoznačnega odgovora. Katerega bomo torej izbrali, je odvisno od specifike objekta in želja. Če želimo na primer tanko fasado, imamo na voljo fasadni sistem, s katerim lahko debelino fasade zmanjšamo za 50 odstotkov in hkrati ohranimo toplotno učinkovitost fasade. Omenjeni fasadni sistem je primeren za skoraj vse vrste gradenj - zlasti se izkaže pri sanacijah objektov, kjer kratki napušči, preozki okenski okviri na špaletah ali omejitve pri površini balkonov pomenijo omejitev pri debelini vgrajene izolacije. Sestavljen je iz surovine bakelit, ki zagotavlja 0,020 W/mK že pri štirih centimetrih debeline izolacijske plošče. Izolacijsko jedro tvori pena na bakelitni osnovi, ki je skoraj neprehodna za vročino in mraz. Obojestransko je oblečena v flisu podobno tkanino iz steklenih vlaken, ki ščiti celično strukturo v notranjosti pred mehanskimi poškodbami in hkrati zagotavlja podlago za maksimalen oprijem fasadnega lepila. Izolacijske plošče so negorljive in se ne deformirajo, četudi so izpostavljene visoki temperaturi in ognju.

Toplotna izolacija fasade na ovoju stavbe zmanjša toplotne izgube in porabo energentov za ogrevanje oziroma hlajenje.
Shutterstock

Obisk strokovnjaka zaželen

Kako pa se lotimo dela obnove fasadnega sistem? "Pred izvedbo sanacije priporočamo obisk strokovnjaka podjetja, ki proizvaja fasadne materiale. Ta nam bo svetoval pri izbiri med različnimi fasadnimi sistemi in materiali, nas opozoril na detajle in nam pojasnil pravilne postopke vgradnje. Sledi naj priprava popisa del, ki mora natančno zajeti opis vseh materialov, del in izvedbo detajlov. Ko je kvaliteten popis pripravljen, sledijo izvajalci in njihova priprava ponudb na osnovi tega popisa. Če izvajalci sami pripravljajo izmere in popise, ponudbe med seboj niso primerljive," pravijo v podjetju Saint-Gobain Weber. Kvalitetna priprava popisa in poznavanje osnovnih pravil pri vgradnji fasadnih sistemov sta po besedah sogovornikov tisto, kar zagotovi primerljivost ponudb, prihrani stroške zaradi dodatnih del in čas pri gradnji. Kvaliteta materialov brez upoštevanja pravilnih postopkov vgradnje pa ni in ne more biti jamstvo za kakovostno delovanje fasadnih sistemov. Samo pravilna vgradnja materialov in vodotesnost stikov fasadnega sistema z drugimi elementi na fasadi sta jamstvo za optimalne rezultate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta